Expozitia Arhivele memoriei: Biblioteca Academiei Mihăilene -Zilele BCU

Arhivele memoriei: Biblioteca Academiei Mihăilene – expoziţie de carte organizată de Departamentul Colecții speciale, deschisă publicului în perioada 7-27 noiembrie 2019, în spaţiul expoziţional de la etajul I, sediul central

Zilele Bibliotecii stau anul acesta sub semnul celor 180 de ani de evoluție neîntreruptă a acestei instituții de cultură. Trăgându-și seva din vechile biblioteci ale Academiei Vasiliene de la 1640, ale bibliotecilor mănăstirești de la Sf. Sava şi Barnovschi și ale Academiei Domneşti, biblioteca se reorganizează pe principii moderne odată cu fondarea Academiei Mihăilene. De-a lungul timpului, biblioteca, asemenea Academiei, a trecut prin reorganizări succesive, colecţiile îmbogăţindu-se prin donaţiile personalităţilor culturale ale vremii.

Înfiinţarea Academiei Mihăilene în 1835 şi înzestrarea bibliotecii în 8 noiembrie 1839 cu „600 tomuri alese” se leagă de numele domnitorului Mihail Sturdza. Educat în spiritul Luminilor franceze, viitorul domn regulamentar vorbea curent limbile greacă și franceză, cunoștea latina, rusa, italiana și engleza și avea vaste cunoștințe în domeniul istoriei, filosofiei, jurisprudenței și matematicii. Gestul nobil făcut de domnitor, care se înscrie în galeria donatorilor bibliotecii, este sărbătorit în fiecare an la 8 noiembrie în cadrul Zilelor Bibliotecii.

Expoziția Arhivele memoriei: Biblioteca Academiei Mihăilenevă propune o selecţie de cărţi din inestimabilul tezaur al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, mărturie a continuităţii în timp a acestui lăcaş de cultură. Ex-librisul ştampilă al Bibliotecii Academiei Mihăilene de pe paginile volumelor atestă drumul lung şi sinuos parcurs de bibliotecă şi de colecţiile ei, precum şi faptul că doar biblioteca asigură perenitatea valorilor. La cei 180 de ani de la organizarea ei modernă, biblioteca rămâne încă un loc de pelerinaj spiritual.

INFO

Biblioteca Centrala Universitara Iasi

Strada Păcurari 4 / 700511 Iaşi, România

Telefon: +40 232 264245

Fax: +40 232 261796

Emailbcuis@bcu-iasi.ro

Webwww.bcu-iasi.ro

FBwww.facebook.com/BCUIasi

PE ACEEASI TEMA:

„Polonezii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Luptă și suferință”, prezentată la Palatul Culturii din Iaşi

Expoziția „Grigore Al. Ghica și epoca sa”

Expoziția de carte veche și rară ”Patrimoniu românesc, patrimoniu european – patrimoniu universal”

In Memoriam Nicolae Costăchescu (1876 – 1939)

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Uber Eats s-a lansat la Iași

SHARE Talks Iași | Congress Hall

Expoziția de pictură LIBERTÀ, semnată de Andrei PENNAZIO

„Interese umane – Sensul vieții”, prelegere dedicată Zilei Internaționale a Filosofiei

Scrie un comentariu: