Expoziția „Arhitectură și Regalitate”, pentru prima data la Iasi

Expoziția „Arhitectură și Regalitate” este realizată de Primăria Municipiului București, prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție și se desfășoară sub Auspiciile Familiei Regale a României. Este deschisa la Ateneul din Iasi, in perioada 17-31 ianuarie 2018.

Expoziția poartă semnătura domnilor acad. prof. dr. Răzvan Theodorescu, prof. dr. arh. Augustin Ioan și prof. dr. arh. Marius Marcu – Lapadat, curator – Ionel Stoicescu și ilustrează trei teme mari: „Arhitectura regilor şi a reginelor României”, secțiune care remarcă rolul direct al regilor și al reginelor României în realizarea unora dintre cele mai importante edificii ale țării; „Arhitectura reprezentativă în România influenţată de regalitate şi de monarhi”, temă dedicată influenței regalității în societate, în configurarea unor direcții în arhitectura din România; „Expoziţia expoziţiilor regale”, secțiune care ilustrează arhitectura așa cum se proiecta ea către societate, dar şi către străinătate, o arhitectură despre cum dorea Regatul României să fie privit în exterior. Expoziția este completată de filmul documentar “Reședințe ale Regalității Române” (subiect și scenariu acad. prof. dr. Răzvan Theodorescu)

Expoziția a fost prezentată pentru prima oară publicului la Castelul Pelișor din Sinaia, cu ocazia Zilei Regalității, fiind dedicată aniversării a 150 de ani de la sosirea lui Carol I în România și de la întemeierea Dinastiei Regale, precum și a 135 de ani de la proclamarea Regatului României. Vernisajul s-a desfășurat în prezența A.S.R. Principesa Elena a României și a E.S. domnul Alexander Nixon. Expoziția a fost itinerată apoi la Berlin, la sediul Ambasadei României, la invitația E.S. domnul Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Germania. Au urmat Galeria creart , sediul ICR Viena și cea de-a 18–a ediție a Festivalul „Etnovember”din Brașov.

În 2017 expoziția a fost prezentată la Institutul Universitar de Arhitectură din Veneția, în sălile Palatului Princiar din Cetatea Oradea, la sediul ICR Londra, la University of Washington din Seattlte (SUA), la sediul Uniunii Arhitecților din România, la Pallazo Gravina – sediul Departamentului de Arhitectută al Unversității „Frederico II” din Napoli, la Muzeul de Artă din Craiova, precum și la Școala Politehnică de Arhitectură și Urbanism din Alger.

Vernisajul expoziției are loc miercuri, 17 ianuarie 2018, la Ateneul din Iasi, în prezența acad. prof. dr. Răzvan Theodorescu.

Intrarea liberă.

INFO

Ateneul din Iași

Strada Ion Creangă nr.14, 700320, Iaşi

Telefon/ Fax: 0232 261 846,

E-mail: office@ateneuiasi.ro

Webwww.ateneuiasi.ro

FBwww.facebook.com/AteneulDinIasi

PE ACEEASI TEMA:

Festival de Artă Balcanică: Expoziția „Portrete în Balcani: Rădăcini postmoderne”

Expoziţia „Războiul rece. O scurtă istorie a unei lumi divizate”, prezentată la Palatul Culturii din Iaşi

Expoziţia „Ostentaţii” – Dorin Baba

Pleiada Boutique Hotel găzduiește expoziția “Falstaff’s Women” a artistului Leontin Păun

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Expoziție Ana Adam curatoriată de Ami Barak la Borderline Art Space

Programul activităților recreative pentru ultima săptămână a Bibliotecii de vacanță „Fără școală, fără grădiniță, fără teme!”

IKEA a deschis un punct de colectare a comenzilor online în Iași

Concert Corul Marii Uniri | Turist în Iași. Acasă pentru cei plecați

Scrie un comentariu: