Expoziția „Antropomorfoze” – Leontin Păun, Galeria „La Gard”

În perioada 2 – 23 martie, Galeria „La Gard” a Casei de Cultură „Mihai Ursachi” găzduieşte expoziţia Antropomorfoze a artistului Leontin Păun. Pe parcursul a trei săptămâni, publicul ieșean va putea admira, pe cele 16 panouri expuse pe gardul Parcului Copou din Iaşi, o serie de fotografii ale lucrărilor artistului ieșean.

Expoziția surprinde în imagini o serie din lucrările de land art sau sculptură în piatră, prezente atât în Iași, cât și în alte orașe din țară.

Despre acest artist plurivalent criticul de artă Maria Bilașevschi afirmă: „Leontin Păun se metamorfozează în fiecare registru al creaţiei sale printr-o coregrafie subtilă, fără falii între mediile de exprimare artistică. Deşi preferă îmblânzirea volumelor, evidenţiind detalii care acţionează ca o masă luminoasă, în grafică şi pictură artistul ni se relevă ca un descoperitor pentru care întoarcerea la originar, la rădăcini, se face cu o spontaneitate nedisimulată. Leontin Păun nu consideră că un singur mediu artistic îi este suficient în odiseea ce i se aşterne în faţă. Astfel, apelul la grafică, pictură, sculptură, materiale non-convenţionale (cuie, bijuterii, chei, fragmente metalice) pe suprafeţe a căror duritate sau inexpresivitate o îmblânzeşte, emerge din nevoia condificării unui limbaj propriu. În ceea ce priveşte sculptura, pe Leontin Păun nu aspectul mimetic îl interesează, ci acel real ce emerge din sensul lăuntric al volumului, ce îşi îndeplineşte singur destinul. Formele descoperite de artist pătrund în spațiul brut al fiinţei, modelându-l. Convins, ca Paul Klee, că arta nu redă vizibilul, ci face vizibil, Leontin Păun ne absoarbe în lumea personajelor sale, oglindă a propriilor frământări, în care fiecare experienţă personală se traduce într-o epopee vizuală.”.

Leontin Păun este un artist cu o vastă recunoaștere națională și internațională, cu peste 35 de expoziții personale și de grup, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, cadru universitar la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași.

INFO

Casa de Cultura ”M. Ursachi”

Parcul Copou, Iasi

www.culturacopou.ro

www.facebook.com/culturacopou

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: