Expozitia ”Afisul polonez”, sec. XXI

Institutul Polonez din Bucuresti inaugurează o expozitie itinerantă a afisului polonez, care va fi prezentată la Muzeul Gorjului din Târgu-Jiu, de pe 1 până pe 28 februarie 2014. În cadrul ei vor fi expuse 135 de afise semnate de trei graficieni exceptionali, reprezentanti ai generatiei tinere si de mijloc ai „scolii afisului polonez”: Tomasz Bogusławski, Ryszard Kajzer si Sebastian Kubica.


Colectia va fi prezentată în decursul anului 2014 si în alte orase, printre care în Suceava, Galati, Sibiu si Oradea. În afara acestei expozitii, Institutul Polonez propune si ateliere de grafica afisului pentru tineri artisti români, ce vor fi conduse de autorii lucrărilor expuse.

Cei trei graficieni fac parte dintre cei mai buni autori de afise din Polonia de astăzi. Au participat la mai multe expozitii individuale si colective, în întreaga lume, sunt laureati ai mai multor premii si distinctii la concursuri poloneze si internationale. Se implică, de asemenea, în activitatea pedagogică, fapt ce garantează păstrarea continuitătii nivelului artistic înalt în grafica afisului din Polonia.

De la sfârsitul anilor 1950, Polonia s-a făcut remarcată pe tot globul pentru arta afisului, care a devenit aproape o specialitate natională, datorită graficienilor extrem de talentati precum Henryk Tomaszewski, Józef Mroszczak, Jan Młodożeniec, Waldemar Świerzy, Jan Lenica, Franciszek Starowieyski, Eugeniusz Get-Stankiewicz si multi, multi altii. Multi ani la rând, nici un film, concert, festival, spectacol de teatru sau de operă, ori eveniment public nu era prezentat fără să fie însotit de un afis artistic.

În anul 1966, în Polonia, s-a tinut Prima Bienală Internatională de Grafica Afisului, care a fost pentru mult timp cel mai prestigios eveniment de acest gen din întreaga lume, iar în anul 1968 s-a deschis în Varsovia primul Muzeu al Afisului. Datorită noilor generatii de artisti, arta afisului rămâne înfloritoare în această tară, fiind, asa cum a fost de altfel dintotdeauna, un comentariu si o interpretare artistică a subiectului si a societătii.

Tomasz Bogusławski (n. 1958, Gdańsk)
Domeniile sale de activitate sunt designul grafic, grafica editorială, comunicarea vizuală, realizează afise si timbre filatelice (vezi seria de timbre pentru Jocurile Olimpice de la Atlanta 1996 sau pentru aniversarea a 20 de ani de la înfiintarea Sindicatului Independent „Solidaritatea”). A studiat la Academia de Arte Frumoase din Gdańsk, în clasa prof. M. Freudenreich, lucrarea de diplomă sustinându-o în anul 1982, la Atelierul de Grafică condus de prof. W. Janowski. Este un profesor si un pedagog excelent, îndeplinind, în perioada 2002- 2008, functia de rector al Academiei de Arte din Gdańsk. Din 2010, tine cursuri de design grafic la Facultatea de Arta Noilor Media din cadrul Școlii Superioare de Tehnici IT din Gdańsk.

Ryszard Kajzer (n. 1973, Świerczyn)
Grafician, realizează îndeosebi afise si ilustratii, face grafică editorială. A studiat la Facultatea de Grafică a Academiei de Arte Frumoase din Varsovia si la Schule für Gestaltung (Zürich). A participat, în calitate de asistent, la Atelierul de Proiectare de Afis condus de prof. Mieczysław Wasilewski, iar din 2000 – la Atelierul de Proiectare Grafică Editorială al prof. Lech Majewski, în cadrul Academiei de Arte din Varsovia. Bursier al Internationales Künstlerhaus Villa Concordia (Bamberg, Germania).

Sebastian Kubica (n. 1975, Żywiec)
Realizează afise, desene, ilustratii, face design grafic si xilogravură. A absolvit Facultatea de Grafică din Katowice, în cadrul Academiei de Arte Frumoase din Cracovia. Si-a sustinut lucrarea de diplomă în design grafic la atelierul prof. R. Kalarus, obtinând încă o diplomă în grafică în cadrul atelierului condus de prof. R. Starak. Din anul 2002, detine titlul de doctor în arte plastice, desfăsurându-si activitatea didactică la Institutul de Artă din Cieszyn, filială a Universitătii Sileziene din Katowice, si la Scoala Superioară Sileziană de Informatică si Medicină din Chorzów. A tinut ateliere de proiectare grafică la Universitatea Diego Portales din Santiago si la universitătile Vina del Mar si Santo Tomas din Antofagasta (Chile).

INFO

www.culturapoloneza.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: