Expozitia „Invata-ma alinta-ma” la tranzit.ro/ Iasi, 11 octombrie – 25 noiembrie

3302_teach-me-pet-meVa invitam joi, 11 octombrie 2012, de la orele 15:00 la tranzit.ro/ Iasi, cladirea IASITEX, et. 7, B-dul Primaverii nr. 2, Iasi, pentru un dublu eveniment: vernisajul expozitiei „Invata-ma alinta-ma” si prima prezentare tranzit.org in Romania de cand tranzit.ro a fost lansata.

„Invata-ma alinta-ma” aduce impreuna practici si oameni intr-o incercare de a afirma ca gandirea politica se intemeiaza in mod misterios pe gesturile marunte. Expozitia prezinta lucrari video, instalatii, pictura si fotografie de Andrea Faciu (DE/RO), Rachel Koolen (NL), Nono Pessoa (BE), George Doros (RO) si Eleni Kamma (CY/GR). Toti acesti artisti impartasesc un interes in felul in care observa si descriu limbajul, sintaxa acestuia  sau lipsa sa. Totusi, expozitia poate fi vazuta si ca o configuratie subiectiva de interese si indivizi.

PROGRAM

11 octombrie

–  15:00 – conferinta de presa;

– 15:30 – discutie despre modelul institutional al tranzit.org, cu: Vít Havránek (tranzit.cz), Dora Hegyi (tranzit.hu), Livia Pancu, Attila Tordai, Raluca Voinea (tranzit.ro) si Christine Böhler (director al Programului Cultura al Fundatiei ERSTE si membra a consiliului director al tranzit.org);

– 16:45 – vizionare a video-ului The Tuner’s Monologue, de Eleni Kamma, 13:09, 2012;

– 17:05 – prezentare de Andrea Faciu;

– 17:50 – prezentare de Nono Pessoa;

– 18:10 – prezentare de Rachel Koolen: 3 ore Flaneur in Iasi;

– 19:00 – vernisajul expozitiei.

TRANZIT.RO

tranzit.ro a fost fondata in 2012 la initiativa Fundatiei ERSTE, devenind astfel a cincea membra a tranzit.org, o retea de organizatii independente, non-profit, din Austria, Cehia, Slovacia si Ungaria. tranzit.ro functioneaza la randul ei ca o retea, activand in trei spatii permanente din Iasi, Cluj si Bucuresti, precum si punctual in Sibiu. Printr-o multitudine de activitati si experimentand cu diferite metodologii de lucru si colaborare, tranzit.ro urmareste sa devina o platforma inovativa recunoscuta, dedicata artei contemporane. Intr-o perioada de criza, cand institutiile si programele culturale fie dispar fie sunt serios slabite din cauza lipsei de finantare sau a instrumentalizarii politice, este vitala existenta unei asemenea platforme in Romania si sprijinul, spatiul fizic sau cunoasterea curatoriala pe care aceasta le poate oferi.

tranzit.org a fost fondata in 2002 si din 2010 Fundatia ERSTE a devenit partenerul sau principal. tranzit.org dezvolta activitati artistice si culturale cu o abordare critica, incurajand o dialectica permanenta intre cultura locala si cea globala.

EXPOZITIA

Picturile in ulei ale lui Nono Pessoa Richterruis B (Zgomot de Richter B) (2007) si Teach Me Pet Me/ Invata-ma Alinta-ma (2009) arata un proces de munca complex. Totusi, prin citarea continua si golirea gesturilor de intentie si emotie, Nono Pessoa renunta in mod aparent la sintaxa picturii si odata cu aceasta la unica sansa de adresare. Actiuni, directii, asocieri, miscari si/ sau semne trecute raman acolo doar pentru a sugera propria lor disparitie.

Bazata pe o fotografie intima de familie din anul 1974, lucrarea  Human Flag/ Steag Uman (2008 – 2012) a Andreei Faciu va fi prezentata in Iasi sub forma unui print de mari dimensiuni pe fatada cladirii de birouri a IASITEX-ului, cladire in care se afla tranzit.ro/ Iasi. “Steag uman pentru visatori & impotriva nisipului din ochii tai” este una dintre cele patru declaratii ce pot fi vazute, citite si asupra carora se poate reflecta de catre trecatori. De asemenea, in expozitie vom gasi instalatia Subjugation of the Misunderstood Forms/ Subjugarea formelor neintelese (2012), o serie de fotografii Ear to disappear/ Ureche in disparitie (2012) si instalatia de sunet Noi Noi/ We We (2012).

Lucrarile Speech Acts/ Acte de vorbire (2011) – o lucrare video si o instalatie audio – ale artistei Rachel Koolen vor fi expuse la Iasi impreuna cu lucrari mai sculpturale precum The dummy/ Papusa. Publicul din Iasi are si oportunitatea de a asista si de a participa la 3 Hours Flaneur in Iasi/ 3 ore hoinar in Iasi, o prezentare mai complexa a practicii sale artistice. Pozand, se pare, intr-un colectionar de fapte, actiuni, suprafete si texturi, ea creaza subiecti ce vietuiesc si se zbat intr-o lume condusa in mod aparent de o logica a pietei si a mass-media.

In lucrarea lui Eleni Kamma, P like Politics, P like Parrots / P ca politica, P ca papagalii, corul de amatori a parohiei Bräcke din Jämtland, Suedia, a fost rugat sa participe la o experiment de citire colaborativa a doua pagini de text. Compozitia textului P ca politica, P ca papagalii, oscileaza intre faimosul joc Hartie – piatra – foarfece si cuvinte care incep cu litera P, alese la intamplare dintr-un discurs din 2003 al lui George Bush. Lucrarea video The Tuner’s Monologue/ Monologul acordorului prezinta un monolog al unui acordor de instrumente muzicale care descrie aspecte ale profesiei sale, suprapus peste un material filmat alb – negru cu  fatade arhitecturale de cladiri aflate in constructie  in “noua inima” a Rotterdamului.

Video-ul lui George Doros Otelul Galati, Campioana Romaniei prezinta o bucurie imensa ce ia nastere pe strazile orasului Galati. Campionatul national de fotbal este unul dintre cele mai populare evenimente sportive din Romania, asadar, momentul precis in care o echipa castiga campionatul pentru prima data devine unic – un moment de contemplare activa. Acest moment al victoriei, cand energia unui stadion poate aparea doar din emotia colectiva va fi si mai mult amplificata de previziunea unui posibil esec.

Invata-ma alinta-ma poate fi vazuta pe baza de programare pana la data de 25 noiembrie 2012 la galeria tranzit.ro/ Iasi.

INFO

tranzit.ro/ Iasi

Adresa: cladirea IASITEX, et. 7, B-dul Primaverii nr. 2

www.tranzit.org/

 

 

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: