Expozitia „Carol Popp de Szathmàri- Artist fotograf”

Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi- Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Unirii, Muzeul Stiintei si Tehnicii, Centrul de Restaurare si Conservare – va invita, in perioada 30 iunie – 1 august 2012, sa vizitati expozitia „Carol Popp de Szathmàri- Artist fotograf”, la Muzeul Unirii, str. Lapusneanu nr. 14.

Expozitia, prilejuita de aniversarea Bicentenarului artistului (1812-2012), este organizata in colaborare cu Muzeul de Istorie Naturala din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”, Biblioteca Centrala Universitara „Mihai Eminescu” si Arhivele Nationale Iasi.

Carol Popp de Szathmàri a fost pictorul oficial al domnitorului Alexandru Ioan Cuza si al regelui Carol I. Artistul a realizat numeroase portrete oficiale si tot el a fost desenatorul stemelor si decoratiilor romanesti instituite in acea epoca. Carol Popp de Szathmàri este cunoscut ca primul fotograf din Principatele Romane si printre primii zece fotografi din Europa secolului al XIX-lea. El este recunoscut ca primul fotograf de razboi, prin imaginile imortalizate cu prilejul Razboiului Crimeei (1853-1856).

In cadrul expozitiei publicul va putea viziona in premiera cele 54 de portrete ale electorilor din Muntenia care, la 24 ianuarie 1859, au realizat dubla alegere a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, punand bazele Statului Roman modern (lucrari din patrimoniul Muzeului de Istorie Naturala). O alta noutate pentru public o reprezinta cele 36 de fotografii reprezentand Privelisti romanesti, aflate in colectiile speciale ale Bibliotecii Centrale Universitare.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Georgiana Sandu, întâlnire cu fanii și lansare de carte la Iași

Ora Pamantului 2018

Campania de incluziune digitală Hai pe NET!, Ediția 2018

Program Cinema Ateneu: 19-25 martie 2018

Scrie un comentariu: