Exponatul lunii septembrie 2015 la Muzeul ”Poni Cernatescu”

titlul

Pe tot parcursul lunii septembrie, Muzeul „Poni-Cernătescu” din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi aduce în atenţia publicului un exponat important din sfera de interes a genealogiei  şi anume copia Titlului  de înnobilare a  familiei Cugler – familia de origine a Matildei, soţia renumitului savant Petru Poni.

Documentul în sine reprezintă una dintre cele mai  preţioase şi  edificatoare mărturii (cu caracter de copie după un înscris oficial)  intrate în colecţia Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” din Iaşi în 1994, prin intermediul donaţiei  oferite cu generozitate de către regretata profesoară Florica Mageru, fiica avocatului Alexandru Poni  (fiul lui  Petru Poni).

Titlul de înnobilare, a cărui copie a fost realizată în data de 23 septembrie 1791 (documentul original fiind păstrat în Cancelaria Regală a Boemiei),  a fost conferit în anul 1744 lui Johan Georg Cugler, bunicul poetei Matilda Cugler-Poni. După acordare, acest titlu devine pe deplin recunoscut contemporanilor şi transmisibil tuturor descendenţilor familiei Cugler, atât pe linie masculină cât şi feminină. Astfel,  Matilda Cugler, fiica lui Carol Cugler  şi a Matildei Herfner,  a avut dreptul de a alătura numelui de-a lungul  vieţii particula nobiliară „von”.

În ceea ce priveşte documentul, semnalăm că suportul textului, hârtie manuală cu filigran, pe care înscrisul a fost aplicat cu cerneală fero-galică, prezintă pe parcursul a patru file,  informaţii  referitoare la  faptele de caritate săvârşite, vreme de 7 ani, de către  Johan Georg Cugler, în Regatul Boemiei.

sigiliul

Actul conţine pe filele 1 şi 3,  ştampila neagră, rotundă cu înscrisul „Kreutzer-Fünfzehn” (15 creţari) ce reprezintă valoarea de timbrare a documentului. Pe ultima filă este prezent  sigiliul imperial din ceară roșie, acoperit cu un ornament care-i păstrează imaginea, conferindu-i, în acelaşi timp, o bună protecție.

Sigiliul poartă de jur împrejur înscrisul: „UDICI  LOCALE  SUCZAVIENS  SI: ILL: CVES:KE” împreună cu însemnele heraldice: un vultur bicefal având deasupra coroana imperială şi în mijloc stema formată din leul şi cele două coroane caracteristice Imperiului Austro-Ungar. Documentul include și alte semnături, greu de descifrat şi de identificat, aparținând cel mai probabil unor consilieri sau reprezentanţi locali  ai împărătesei.

Copia Titlului de înnobilare este expusă, în HOLUL DE PRIMIRE AL MUZEULUI „PONI-CERNĂTESCU” DIN IAŞI,  până la sfârşitul lunii septembrie 2015.

INFO

Muzeul ”Poni Cernatescu”

Str. Mihail Kogalniceanu nr. 7 B, Iasi

Tel: 0232/267.759

Program de vizitare: 10:00 – 17:00; luni: închis

www.ponicernatescu.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: