Exponatul lunii octombrie la Muzeul „Poni-Cernătescu”

ponit2

În luna octombrie 2015, la Muzeul „Poni – Cernătescu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, publicul poate admira ponitul, un mineral a cărui titulatură este o reverenţă lexicală adresată numelui prestigiosului om de ştiinţă Petru Poni.

Încă de la începutul carierei sale didactice, chimistul Petru Poni şi-a îndreptat atenţia asupra valorificării bogățiilor naturale ale țării, domeniu căruia îi dedică peste 28 de ani de cercetări (1872 -1900), ale căror concluzii sunt publicate sub titlul Studii asupra Mineralelor din România (1900).

Ca o recunoaştere a importantei contribuţii adusă de savantul ieşean la studiul geochimic şi petrografic al mineralelor din arealul românesc, geologul  Vasile C. Buţureanu a numit ponit (carbonat de mangan cu conţinut redus de fier), un mineral pe care l-a descoperit şi apoi l-a făcut cunoscut în literatura  mondială de specialitate.

Ponitul este valorificat muzeografic la demisolul Muzeului „Poni-Cernătescu”, într-un spaţiu special reconstituit de specialiştii muzeului nostru, sub forma unei mine de secol XIX, unde vizitatorii pot admira frumuseţile adâncului – flori de mină şi minerale ce provin din donaţii şi achiziţii de la pasionatul colecţionar, tehnicianul miner Constantin Gruescu – grupate alături de o interesantă colecţie de mostre mineralogice.

Invităm publicul pe această cale la Muzeul „Poni – Cernătescu” din str. Mihail Kogălniceanu Nr. 7 B, Iași, pentru a afla mai multe detalii despre exponatul lunii octombrie, dar și despre celelalte piese valoroase din patrimoniul acestui muzeu.

INFO

Muzeul ”Poni Cernatescu”

Str. Mihail Kogalniceanu nr. 7 B, Iasi

Tel: 0232/267.759

Program de vizitare: 10:00 – 17:00; luni: închis

www.ponicernatescu.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: