Exponatul lunii octombrie la Muzeul „Poni-Cernătescu”

ponit2

În luna octombrie 2015, la Muzeul „Poni – Cernătescu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, publicul poate admira ponitul, un mineral a cărui titulatură este o reverenţă lexicală adresată numelui prestigiosului om de ştiinţă Petru Poni.

Încă de la începutul carierei sale didactice, chimistul Petru Poni şi-a îndreptat atenţia asupra valorificării bogățiilor naturale ale țării, domeniu căruia îi dedică peste 28 de ani de cercetări (1872 -1900), ale căror concluzii sunt publicate sub titlul Studii asupra Mineralelor din România (1900).

Ca o recunoaştere a importantei contribuţii adusă de savantul ieşean la studiul geochimic şi petrografic al mineralelor din arealul românesc, geologul  Vasile C. Buţureanu a numit ponit (carbonat de mangan cu conţinut redus de fier), un mineral pe care l-a descoperit şi apoi l-a făcut cunoscut în literatura  mondială de specialitate.

Ponitul este valorificat muzeografic la demisolul Muzeului „Poni-Cernătescu”, într-un spaţiu special reconstituit de specialiştii muzeului nostru, sub forma unei mine de secol XIX, unde vizitatorii pot admira frumuseţile adâncului – flori de mină şi minerale ce provin din donaţii şi achiziţii de la pasionatul colecţionar, tehnicianul miner Constantin Gruescu – grupate alături de o interesantă colecţie de mostre mineralogice.

Invităm publicul pe această cale la Muzeul „Poni – Cernătescu” din str. Mihail Kogălniceanu Nr. 7 B, Iași, pentru a afla mai multe detalii despre exponatul lunii octombrie, dar și despre celelalte piese valoroase din patrimoniul acestui muzeu.

INFO

Muzeul ”Poni Cernatescu”

Str. Mihail Kogalniceanu nr. 7 B, Iasi

Tel: 0232/267.759

Program de vizitare: 10:00 – 17:00; luni: închis

www.ponicernatescu.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Discuţie despre lucrarea ”Banner” (de Dan Acostioaei) cu Dan Acostioaei şi Nebojša Milikić, moderată de către Vahida Ramujkić.

Russian Cossack State Dance Company, cea mai buna companie ruseasca din lume vine la Iasi

Seara de film german: Herta Müller – Alfabetul fricii(2015, 56 min)

Artisti romani participa la Designblok – Prague Design and Fashion Week 2017

Scrie un comentariu: