Exponatul lunii decembrie 2015 la Muzeul „Poni-Cernătescu” din Iaşi

Cursul-de-chimie-elementara

Pe tot parcursul lunii decembrie, la Muzeul „Poni-Cernătescu”din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași este prezentat publicului un exponat cu valoare ştiinţifică şi documentară deosebită: Cursul de chimie elementară, ediţia a III-a, publicat de chimistul Petru Poni la Tipografia “D. Gheorghiu” laşi (1879).

Petru Poni a aparținut unei generații de savanți care și-au asumat responsabilități în sfera științifică, dar și în sensibila zonă a interesului național în materie de educație. Încă de la începutul carierei sale didactice, a contribuit la dezvoltarea învățământului liceal românesc, atât ca profesor la Academia Mihăileană, Institutul Academic şi Şcoala Militară, cât mai ales în calitate de autor al primelor manuale de chimie şi fizică din ţara noastră.

Apariţia primei ediţii a Cursului de chimie elementară (1869) a condus la cunoaşterea şi răspândirea noţiunilor de chimie în şcolile din ţara noastră. Cu acest prilej, Petru Poni a creat terminologia ştiinţifică şi a fixat nomenclatura chimică în limba română.

Cartea la care ne referim a aparţinut lui Gheorghe Nicolau (semnătura olografă apare în sus în dreapta paginii), are imprimată ştampila Bibliotecii personale Pântiuc Valentin și a intrat în colecţia Muzeului „Poni-Cernătescu” prin intermediul donaţiei profesoarei Florica Mageru din anul 1974.

Manualul alcătuit şi publicat de prestigiosul profesor ieşean Petru Poni are o importanţă ştiinţifică deosebită, deoarece, în afara micilor completări şi actualizări ale unor date de specialitate din domeniul chimiei, nu a necesitat îmbunătățiri majore timp de 50 de ani.

INFO

Muzeul ”Poni Cernatescu”

Str. Mihail Kogalniceanu nr. 7 B, Iasi

Tel: 0232/267.759

Program de vizitare: 10:00 – 17:00; luni: închis

www.ponicernatescu.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: