Noua aplicatie Arts&Culture a companiei Google iti aduce mai aproape lucrarile de arta din toata lumea, iti ofera tururi virtuale ale muzeelor si multe altele pe smartphone-ul tau.
Sa cunosti viata artistica a lumii tocmai a devenit un pic mai usor, datorita noii versiuni a aplicatiei Arts&Culture, lansata recent de Google. Aceasta noua versiune iti ofera acces la mii de muzee din 70 de tari. Si asta nu este tot, aplicatia ofera mult mai mult decat fotografii statice si text. Prin intermediul ei, ai acces la instrumente care permit cautarea operelor de arta dupa cuvinte cheie, filtrarea în functie de culorile folosite de artisti, precum si o “evolutie in timp” a artistului. Suporta chiar si tururi virtuale la 360 de grade, de care va puteti bucura cu Google Cardboard. Pe langa toate astea, ai acces si la un fel de “Shazam pentru arta” – o functionalitate a aplicatiei care va identifica pictura prin intermediul camerei foto de pe telefon.
Aplicatia Arts&Culture a fost disponibila si anterior pe cele doua sisteme de operare iOS si Android, dar aceasta noua versiune combina un numar de tehnologii Google avansate pentru a face din descoperirea, aprecierea si vizualizarea de arta o experienta mult mai captivanta.
Similar cu modul în care functioneaza Google Photo, puteti cauta orice – cum ar fi “pantofi” sau “lucruri aurii”, noteaza Google în anuntul sau cu privire la noua versiune. În plus, exista experiente virtuale pe care actuala tehnologie le permite si care nu sunt disponibile in lumea reala – cum ar fi posibilitatea de a vizualiza, dintr-o privire, toata munca unui artist, intr-o cronologie derulabila. Colectiile multor artisti sunt dispersate in muzee din întreaga lume, ceea ce face dificila o comparatie cuprinzatoare, corecta cu privire la realizarile artistice de la inceputurile carierei si pana la momentul actual.
Puteti vedea aceasta functie în actiune pe site-ul Arts&Culture Google, unde veti urmari cum au evoluat operele lui Van Gogh de la culorile mohorîte de inceput la cele vii si stralucitoare din ultima parte a vietii sale artistice. Puteti de asemenea sa faceti click in partea de sus a ecranului pe o culoare, atunci cand priviti un portofoliu de lucrari ale unui artist, pentru a face o filtrare pe baza culorilor folosite. De exemplu, urmand link-ul aveti un exemplu de folosire a gri-ului de catre Claude Monet in operele sale.
În timp ce aceste caracteristici ajuta utilizatorul aplicatiei sa descopere si sa inteleaga arta, una dintre cele mai interesante caracteristici este suportul pentru experiente virtuale. Deja, compania a creat solutii care va permit sa vizitati virtual peisaje celebre, creatii naturale sau artificiale. Toate acestea se realizeaza prin programul “Expeditions”, al carei scop declarat este introducerea conceptului de experienta virtuala în scoli.
Folosind un gadget de realitate virtuala precum Google Cardboard, aplicatia va permite sa experimentati arta stradala din Roma, sau sa admirati interiorul templului antic grecesc al lui Zeus, de exemplu. Atunci când sunt disponibile, aceste tururi virtuale sunt indicate în aplicatie cu o pictograma Google Cardboard.
Exista, de asemenea tururi virtuale similare cu o plimbare pe strada, in care aveti posibilitatea sa glisati imaginea cu degetul si sa apasati pentru a va deplasa prin expozitia sau locatia respectiva. Experienta este asemanatoare cu cea din Google Maps Street View.
O alta caracteristica cu adevarat inteligenta este numita “Arts Recognizer”, care functioneaza in anumite galerii de arta, inclusiv Dulwich Picture Gallery din Londra, Galeria de Arta din New South Wales din Sydney si Galeria Nationala de Arta din Washington DC. Indreptand camera foto a telefonului spre un tablou se vor afisa toate informatiile cu privire la opera de arta – este un fel de Shazam, dar pentru arta.
Desigur, noua aplicatie va fi utila, de asemenea, pentru cei care viziteaza muzee in lumea reala. Puteti verifica site-ul unui muzeu pentru a afla programul de functionare, ce exponate sunt acolo, si multe altele.
Aplicatia este disponibila pe iOS si Android.
Sursa: techcrunch.com