Expeditia romaneasca Nanga Parbat 2013

UPDATE: Zsolt Torok, Marius Gane, Teofil Vlad, Bruno Adamcsek si Aurel Salasan au atins Vârful Nanga Parbat din Himalaya (8.126 m), pe ruta Schell in data de 19 iulie a.c, o performanta deosebită pentru România prin premiera la nivel national şi reprezinta un pas inainte pentru reintegrarea alpinismului romanesc printre ţările cu tradiţie.

Cucerirea celui de-al nouălea optmiar al lumii s-a realizat pe un traseu care a durat mai bine de o lună de la data plecării din Bucuresti spre Pakistan. Echipa românească a fost si singura care a rămas pe munte în ultima parte a traseului, ca urmare a tragediei din 23 iunie, în care 11 alpinisti străini au fost ucisi într-un atac terorist asupra taberei Diamir, situată pe celălalt versant al muntelui.

EXPEDITIA ROMANEASCA NANGA PARBAT 2013 a plecat ieri (5 iunie) ora 10:15 de pe Aeroportul International Henri Coanda in expeditia de escalada alpina cu tema: “Imaginea României pe Varful Nanga Parbat” echipa de alpinisti fiind formata din: Zsolt Torok, Marius Gane, Teofil Vlad, Bruno Adamcsek si Aurel Salasan.

Expeditia se va desfasura in perioada 05 iunie – 01 august 2013. Obiectivul principal al expediţiei este ascensiunea de către o echipă de alpinişti integral românească a muntelui Nanga Parbat de 8126 m, al nouălea ca înălţime din lume. Atingerea cu succes a vârfului înseamna o performanta deosebită pentru România şi reprezinta un pas inainte pentru reintegrarea sa printre ţările cu tradiţie în alpinism. Intenţia este ca prin acest proiect să reunim într-o singură echipă alpinişti romani cu performanţe şi experienţă bogată în expediţii la mari altitudini şi să creăm o legătură între generaţii diferite de alpinişti români.

În 1996 a avut loc prima expediţie românească pe Nanga Parbat (faţa Diamir) compusă din Răzvan Petcu – iniţiator şi lider, Gabi Stana, Bogdan Pintilie, Mihai Cioroianu (Galiani) şi Marius Gane. Au ajuns la o altitudine de cca 8000 m, când vremea s-a schimbat brusc şi au fost nevoiţi să coboare. In anul urmator Mihai Cioroianu a reusit să urce vârful, pe aceeaşi rută, cu o expediţie italiană. Este singurul român care a reuşit ascensiunea vârfului Nanga Parbat.

O echipă românească (braşoveană) formată din 9 alpinişti a încercat o nouă ascensiune a vârfului în 1998. Expediţia condusă de Alexandru Floricioiu îşi propunea ascensiunea pe versantul Rupal (ruta Schell) şi era compusă din alpiniştii: Daniel Marc, Szocs Imre, Florin Ularu, Kurt Schnabel, Florin Dionisie, Sorin Paltine, reporterul Mihai Soare şi Ladislau Hathazi. Daniel Marc, Szocs Imre, Florin Ularu si Mihai Soare au reuşit să atingă altitudinea de 7850 m dar au fost nevoiţi să se retragă din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

Opt ani mai târziu, în 2006, Alexandru Floricioiu organizează din nou o expediţie românească pe Nanga Parbat, tot pe ruta Schell. De această dată din echipă au făcut parte: Dorin Drăgoi, Szocs Imre, Torok Janos, Adam Arpad, Mircea Stănilă, Balogh Erno. Deşi echiparea rutei şi instalarea taberelor a decurs bine, vremea nefavorabilă ii forţează din nou pe români să se retragă, de această dată de la altitudinea de 7200 m.

În anul 2012, într-o expediţie mică, alături de doi americani a participat şi Zsolt Torok. Echipa nu a funcţionat, iar Zsolt a fost nevoit să urce singur pe ruta Kinshoffer (faţa Diamir). Ninsorile abundente au făcut imposibilă o ascensiune solitară a muntelui, iar Zsolt a fost nevoit să renunţe la atingerea vârfului.

INFO

Asociatia Româna pentru Alpinism si Explorare

nangaparbat2013.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: