Exclusivități la FITPTI 2018

Cea de-a XI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr abundă și în acest dată în inedit. Toate spectacolele din România selectate de directorul artistic Oltița Cîntec sub genericul “Altfel” ajung pentru prima oară pe scenele ieșene.

Stage Dogs (Teatrul Act), Svejk (Teatrul Odeon), Autorul (Teatrul Național Craiova), Să ne cunoaștem mai bine (Teatrul “Ioan Slavici” Arad), În numele Tatălui (Art No More București), 9 piese remixate (Unteatru București), Pisici (Teatrul “Matei Vișniec” Suceava), Visătorul (Teatrul Tineretului Piatra Neamț), Miorița (AUĂLEU Teatru Timișoara) etc. sunt prezentate în premieră ieșeană la FITPTI.  Foarte multe dintre ele sunt de dată foarte recentă, iar unele se joacă în deplasare pentru prima oară.

Din străinătate, cei mai mulți invitați se află pentru prima oară în România, numai la Iași. Teatrul Ninedu Shanghai China, Centrul Național al Artei Păpușii Tunisia, Sky Bird Group Puppet Hong Kong, Marionete pe apă Hanoi, Vietnam, Teater Tr3 Stockholm, Suedia, Chorea Theatre Lodz, Teatr Figur Cracovia Polonia, Teatrul Circo Braga Portugalia, Machol Shalem Dance House Ierusalim sunt câteva dintre aceste companii aflate la primul contact cu teatrul românesc, numai la Iași.

Exclusivitățile sporesc gradul de atractivitate al evenimentului nostru, pentru că un festival teatral trebuie să fie o sărbătoare. De pildă, spectacole cu marionete pe apă nu au mai fost niciodată până acum în România, iar noi avem așa ceva la Iași! E un gen specific Vietnamului, nu se mai practică nicăieri altundeva în lume. Șansa oferită de FITPTI publicului de-a vedea mari artiști din România și din străinătate e un motiv solid pentru intensificarea socializării prin cultură, pentru valorificare dimensiunii tinere a personalității, exprimate prin deschidere, curiozitate, interes.“, precizează Oltița Cîntec.

Evenimentele din Festival sunt programate în intervalul 4-11 octombrie, Prolog pe 28 septembrie, în 15 locuri din Iași, epicentrul desfășurării de forțe fiind Teatrul Luceafărul. Pietonalul Lăpușneanu, Pietonalul Ștefan cel Mare, parcuri, licee, pub-uri și un spital s-au alăturat și în această ediție organizatorilor FITPTI.

Programul complet este postat pe pagina web a Teatrului Luceafărul, iar informații găsiți pe conturile Facebook și Instagram ale Festivalului și Teatrului.

INFO

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Luceafărul” Iaşi

Str. Grigore Ureche nr. 5 Iaşi

Telefon: 0232-212662

E-mail: teatrul_luceafarul@yahoo.com

Web:www.luceafarul-theatre.ro‎

FBwww.facebook.com/teatrul.luceafaruliasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: