Iesenii pot sarbatori maine Ziua Unirii Principatelor participand la spectacole, expozitii de fotografie si dezbateri despre semnificatia acesteia in istoria Romaniei. Manifestarile sunt organizate sau gazduite de institutii de cultura, precum Muzeul Literaturii si Ateneul Tatarasi, dar si de Palas Mall, invitati fiind artisti, ansambluri folclorice, scriitori sau istorici.
EVENIMENTE
In intervalul 10-17, cei interesati pot vizita gratuit, in Turnul Golia, expozitia „Iasii in epoca Unirii”. Aceasta este organizata de Asociatia „Centrul de Promovare Turistica” Iasi cu scopul de a omagia implinirea a 154 de ani de la Unirea Principatelor Romane. Expozitia cuprinde un grupaj de fotocopii reprezentand personalitati cunoscute si mai putin cunoscute care au contribuit la infaptuirea Unirii Moldovei cu Tara Romaneasca, precum si cladiri din Iasi, din acea perioada. Expozitia va fi deschisa pentru public pana pe 30 ianuarie.
Incepand cu ora 10:30, Galeria „Dana” din strada Prof. Cujba nr. 17 gazduieste evenimentul „Armonii in ianuarie”, un prilej de intalnire a scriitorilor care publica in revista „Cronica veche”. Vor fi prezenti Aurel Bruma, Mihaela Gradinariu, Stefan Oprea, Nicolae Panaite, Claudia Partole si Nicolae Turtureanu. Invitatii se vor bucura si de un moment muzical, oferit de corul barbatesc din Rasca, judetul Suceava, sub genericul „Flori de mar”.
De la ora 11, in Galeriile „Pod – Pogor” va fi sarbatorita „UNIREA IN LITERATURA”. Sub acest generic, se vor desfasura un colocviu si vernisajul unei expozitii de fotografie, cu valoare documentara. Invitati la evenimentul organizat de Muzeul Literaturii si Societatea Culturala „Junimea ‘90″ sunt istoricul Mircea – Cristian Ghenghea, care va sustine prelegerea intitulata “Un simbol national: 24 ianuarie”, si actorul Daniel Busuioc.
De la ora 13 vor debuta manifestari dedicate Micii Uniri la Palas Mall, in zona Atrium. Cei prezenti vor afla mai multe detalii despre semnificatia zilei de 24 ianuarie de la istoricul Liviu Bratescu. Vor urma momente de muzica si dans sustinute de Ansamblul Rapsodia de la Palatul Copiilor si de Ansamblul Doina Carpatilor. Cele mai frumoase cantece traditionale romanesti vor fi interpretate de indragitul solist Nicolae Furdui Iancu, impreuna cu Ansamblul Crai Nou. La finalul a doua ore de sarbatoare, artistii, imbracati in portul popular specific zonelor folclorice ale tarii, ii vor invita pe ieseni sa se prinda in Hora Unirii.
Tot incepand cu ora 13, elevi ai Liceului „Al.I. Cuza” vor prezenta pe scena Ateneului Tatarasi spectacolul „Cuza la ceas de sarbatoare. Evenimentul se regaseste in programul aniversar al liceului, care implineste 58 de ani de existenta. A doua zi, elevii si profesorii vor fi implicati intr-o alta mainfestare dedicata patronului spiritual al institutiei. Este vorba despre simpozionul national „Personalitati care au fost: Alexandru Ioan Cuza. Omul si epoca”, ajuns la a V-a editie.
sursa: www.ziaruldeiasi.ro; autor: Loredana Oprea.