Evenimentele lunii decembrie, la Iasi

madrigal la iasiIn luna cadourilor, iesenii au posibilitatea sa participe la concerte mari, sustinute de artisti desavarsiti in cadrul unor turnee de anvergura. Trei dintre acestea reprezinta un regal muzical oferit publicului de Craciun. Concerte extraordinare menite sa marcheze sarbatoarea Nasterii Domnului vor sustine „Strauss Festival Orchestra” din Viena, Corul National de Camera Madrigal si „Eastern Royal Orchestra” din Sankt Petesburg pe 14, 23 si 28 decembrie. Iubitorii muzicii de calitate vor fi introdusi, de asemenea, in atmosfera sarbatorilor de iarna de LaLa Band, trupa vedeta a serialului Pro TV „Pariu cu viata”, si de maestrul Tudor Gheorghe. Intalnirea acestora cu publicul iesean va avea loc pe 15 si 18 decembrie.

Concerte menite sa marcheze sarbatoarea Nasterii Domnului vor sustine “Strauss Festival Orchestra” din Viena, Corul National de Camera Madrigal si “Eastern Royal Orchestra” din Sankt Petesburg pe 14, 23 si 28 decembrie.

Startul concertelor organizate in spiritul Craciunului va fi dat pe 14 decembrie de „Strauss Festival Orchestra”. Artistii vienezi vor raspandi stralucirea si fastul din capitala Austriei pe scena Teatrului „Luceafarul”, incepand cu ora 20. Spectacolul, desfasurat sub genericul „Vienna Classic Christmas”, cuprinde in program celebrele valsuri si polci ale dinastiei Strauss (Johann tatal si fiul, dar si Josef si Eduard Strauss – n.r.), precum si lucrari ale altor compozitori vienezi. „Acuratetea interpretarii, sunetele frumoase si pure, prospetimea si spiritul festiv care anima muzica lui Strauss ating in sufletul publicului cele mai adanci resurse expresive de la sentimental, la jovial. «Strauss Festival Orchestra» te va face sa iti doresti sa te ridici si sa valsezi, purtandu-te intr-o calatorie imaginara in lumea fastuoasa a balurilor imperiale”, arata organizatorii turneului. Alaturi de artisti, invitati din capitala mondiala a muzicii clasice, va urca pe scena soprana Irina Iordachescu. Biletele la acest concert pot fi cumparate cu 100 lei (categoria a II-a), 150 lei (categoria I) si 200 lei (categoria VIP).

Pe 15 decembrie, ajung la Iasi tinerii cantareti si dansatori din LaLa Band, in cadrul turneului national „LaLa Happy Xmas”. Alina Eremia, Dorian Popa, Criss Ciobanasu, Vlad Gherman, Sore Mihalache, Rapha Tudor, Alexia Talavutis, Dima Trofim, Gloria Melu, Bubu Cernea, Liviu Teodorescu, Ana Baniciu, Levent Sali, Andrada Popa, Gabi Ciocan, Mihai Mititescu si Costin Cambir vor urca pe scena Casei de Cultura a Sindicatelor, incepand cu ora 19. Biletele pot fi achizitionate de la sediul Agentiei turneelor nationale din str. Closca nr. 8 (zona Galeriilor Comerciale Stefan cel Mare). In functie de categoria locurilor, acestea costa 80 lei, 100 lei si 150 lei. Cel mai scump, 150 lei, este pachetul VIP, prin achizitionarea caruia fanii LaLa Band vor avea posibilitatea sa fie aproape de preferatii lor, sa participe la o sesiune foto cu acestia, sa  primeasca un obiect inscriptionat cu numele trupei si un poster cu autografele celor 17 tineri artisti.

Pe 18 decembrie, maestrul Tudor Gheorghe revine in capitala Moldovei, ca sa-i bucure pe ieseni cu un concert despre care spune ca este „ca si Romania, cu disperare, cu frustrare, dar si cu iertare si speranta”. Spectacolul va fi sustinut in Sala Mare a Teatrului National „Vasile Alecsandri”, incepand cu ora 19, in cadrul turneului national „Degeaba… ?!”. Turneul este inspirat de proiectul „Mie-mi pasa”, ce a fost prezentat cu succes publicului, la sapte ani dupa Revolutie. „Spectacolul le va oferi celor prezenti garantia unei experiente in stilul rock-simfonic, prin intermediul poeziei si a cantecului romanesc. Sub bagheta dirijorului si orchestratorului Marius Hristescu, alaturi de mult indragitul artist vor evolua, timp de aproximativ doua ore, peste 70 de instrumentisti, un grup coral si o trupa rock, iar efectele speciale de lumini si efectele pirotehnice vor completa atmosfera unui peisaj muzical de neuitat”, subliniaza organizatorii turneului. In functie de categoria locurilor, biletele costa 85 lei (balcon) si 100 de lei (stal si loja).

In data de 23 decembrie, Corul National de Camera Madrigal va sustine un concert extraordinar de Craciun, pe scena Teatrului National „Vasile Alecsandri”, incepand cu ora 19. Evenimentul este inedit prin prezentarea colindelor romanesti in succesiunea originala in care au fost inregistrate pentru prima oara pe disc de vinil, in urma cu 45 de ani. Acestea vor fi interpretate de prestigiosul cor sub bagheta dirijorului Voicu Popescu. In decursul a 47 de ani, Corul Madrigal, simbol al maiestriei interpretative corale romanesti, a sustinut aproximativ 4100 de concerte pe cele mai mari scene din tara si din strainatate. Prin intermediul acestora, Corul Madrigal a adus aproape de sufletul publicului capodopere apartinand scolilor Renasterii Europene, interpretate in limbile originale, mari comori ale muzicii bizantine si vechi romanesti, colinde si lucrari de inspiratie folclorica sau creatii romanesti contemporane. Biletele pentru acest concert pot fi achizitionate cu 100 lei si 130 lei.

Un regal vienez va oferi la Iasi, pe 28 decembrie, „Eastern Royal Orchestra” din Sankt Petesburg. Traditionalul concert sustinut de orchestra dirijata de catre maestrul Daniil Zaharov va putea fi urmarit tot pe scena Nationalului iesean, de la ora 19. Alaturi de cei 27 de talentati instrumentisti va evolua si soprana Marina Raddis, prim solista a Operei Nationale din Chisinau. „Vom asculta Strauss si anul acesta si ne vom lasa purtati pe valurile «Dunarii Albastre». Nu vorbim despre un simplu balet clasic, ci despre adevarate opere de arta, generate de dansuri contemporane, celebrele valsuri vieneze, menite sa aduca un plus important de valoare operelor din secolele precedente. Ritmurile vieneze ale dinastiei Strauss vin sa ne mangaie trasaturile subtile ale sufletului”, detaliaza organizatorii turneului desfasurat in peste 20 de localitati din tara. Biletele pentru concertul intitulat „Regal Vienez” au fost puse in vanzare la pretul de 100 lei, respectiv 130 lei. (sursa: www.ziaruldeiasi.ro; Autor: Loredana OPREA)

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: