Evenimente dedicate scriitorului Ion Creangă la Iași, Târgu Neamț și Chișinău

AFIS-FESTIVALUL-DE-LITERATU

Festivalul de Literatură pentru Copii „Ion Creangă” (ediția a V-a) și programul „Mărțișoare la Bojdeucă” (ediția a XIV-a) reprezintă evenimente culturale și artistice dedicate scriitorului Ion Creangă, desfășurate în perioada 27 februarie – 4 martie 2015.   

Festivalul de Literatură pentru Copii „Ion Creangă” se va desfășura la Târgu Neamț, Iași și Chișinău. Astfel, în zilele de 27 și 28 februarie, delegația din Iași și Chișinău se va deplasa la Târgu Neamț, unde se va desfășura un program cultural organizat de parohia şi școala din Humuleşti.

Pe data de 1 martie, la Bojdeuca „Ion Creangă”, cu începere de la ora 10:00, va avea loc deschiderea festivalului, precum și prezentarea invitaţilor. De asemenea, în prezența directorului MLR Iași, domnul Dan Lungu, va fi inaugurată „Librăria de la Bojdeucă”, o mini librărie destinată cărții pentru copii.

Tot pe 1 martie, în amfiteatrul Bojdeucii „Ion Creangă” din Ţicău se va desfășura ediția a XIV-a a evenimentului traditional „Mărțișoare la Bojdeucă”. Organizatorii au pregătit un program variat: mărţişoare „muzicale” cu formaţii artistice de la Şcoala generală „B.P.Hașdeu”, Şcoala generală „Petru Rareş” din Hârlău şi Palatul Copiilor din Iaşi, mărţişoare „dramatizate” cu trupa „Vreau” de la Palatul Copiilor, dar şi mărţişoarele tradiţionale realizate de meşterii copii din şcoli din Iaşi şi judeţ. Evenimentul se va bucura de participarea specială a actorilor Anca Cristina Ciubotaru şi Petru Ciubotaru.

De la ora 11:30 se vor decerna premiile şi diplomele pentru promovarea literaturii pentru copii în Iaşi la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Luceafărul”, iar la ora 16:00, la Bojdeuca din Țicău, se va desfășura programul „Pe urmele diaconului Ion Creangă”, care constă în evocarea etapelor biografice ale lui Ion Creangă în perioada şederii la bisericile „Sfinţii 40 de mucenici”, Bărboi, Golia.

Programul Festivalului de Literatură pentru Copii „Ion Creangă” va continua la Iași și pe data de 2 martie 2015 când, începând cu ora 11:30, va avea loc o masă rotundă la Şcoala generală „B.P.Hasdeu” în jurul temelor „Continuitate şi discontinuitate în literatura pentru copii”, „Actualitatea lui Creangă”, „Dimensiunea europeană a operei lui Creangă”, cu participarea profesorilor şi învăţătorilor din Iaşi şi a membrilor cenaclului „B.P.Hasdeu”.

În perioada 3-4 martie se va desfășura etapa din Republica Moldova a festivalului, cu un program special organizat de partenerii din Chișinău: Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” și Teleradio Moldova.

Evenimentele dedicate scriitorului Ion Creangă din perioada 27 februarie – 4 martie 2015, organizate de Muzeul Literaturii Române Iași în parteneriat cu Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” Chişinău, Teleradio Moldova – Chişinău, Compania Cotnari, Universitatea „Petre Andrei”, se bucură de susținerea Fundaţiei „Iaşi – Capitală culturală  europeană”, a Şcolii Generale nr.22 „B.P.Hașdeu”, a Palatului Copiilor Iași, precum și a partenerilor media TVR Iaşi, Radio Iaşi, Tele M, Prima TV, Tele Moldova. Coordonatorii evenimentelor sunt Valentin Talpalaru (Iași), Claudia Balaban (Chișinău), Olguța Caia (Târgu Neamț).

INFO

Muzeul Literaturii Române Iaşi

Str. Pogor 4

Web: www.muzeulliteraturiiiasi.ro

FB: www.facebook.com/muzeulliteraturiiromane.iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: