Evenimente dedicate Centenarului Conferinţei de Pace de la Paris, organizate de BCU Iaşi

În cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei, ediţia 2019, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi organizează, în parteneriat cu Muzeul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Primăria Municipiului Iaşi, expoziţia cu titlul „Repere ale diplomației românești: Conferința de Pace de la Paris”, care poate fi vizitată în perioada 24 mai – 30 iunie 2019, la sediul central al BCU, în spaţiul expoziţional de la etajul I. 

La 100 de ani de la desfășurarea Conferinței, care a pus capăt Marelui Război, sunt prezentate publicului aspecte ale organizării și funcționării întâlnirii internaționale, principalele probleme și solicitări formulate de România, negocieri și dispute diplomatice, dar și analize privind conținutul tratatelor de pace și consecințelor lor.  Pentru statul român, Conferința de Pace a consacrat procesul de Unire petrecut în anul 1918 și a fundamentat la nivel juridic frontierele și statutul din perioada interbelică.

Expoziţia ilustrează modul în care demersurile şi negocierile României la Conferinţa de Pace de la Paris s-au reflectat în presa vremii, în lucrări memorialistice şi în volume cu caracter istoriografic. Sunt expuse fotocopii ale unor articole apărute în ziare din anul 1919: Universul, Mişcarea, Adevărul, Neamul Românesc.

Deschiderea oficială a expoziţiei va avea loc pe data de 24 mai 2019, la ora 11.30, în spaţiul expoziţional din sediul central al Bibliotecii şi îi va avea ca invitaţi pe prof. univ. dr. Daniel Şandru, Coordonatorul Programului Centenar al Primăriei Municipiului Iaşi, prof. univ. dr. Petronel Zahariuc, Decanul Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, dr. Florin Cîntic, Directorul Arhivelor Naţionale ale României, Filiala Iaşi, prof. univ. dr. Ion Agrigoroaiei, Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, conf. univ. dr. Adrian Viţalaru, Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi și conf. univ. dr. Ionuţ Nistor, Directorul Muzeului Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Curator al expoziției este Carmen Voroneanu, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi.

Tot în cadrul FIE va fi organizată şi conferinţa Domnului profesor Hans-Christian Maner de la Universitatea „Johannes Gutenberg” din Mainz, cu tema „Germania şi Tratatul de la Versailles 1919”, care va fi susţinută pe data de 26 mai, la orele 11, în Sala „B. P. Hasdeu” a BCU Iaşi.

INFO

Biblioteca Centrala Universitara Iasi

Strada Păcurari 4 / 700511 Iaşi, România

Telefon: +40 232 264245

Fax: +40 232 261796

Emailbcuis@bcu-iasi.ro

Webwww.bcu-iasi.ro

FBwww.facebook.com/BCUIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: