Eveniment cultural de excepție la Iași

masti-ale-sufletului-(2)

Duminică, 13 decembrie, ora 16:00, la Muzeul Unirii din Iași, va avea loc lansarea volumului „Măști ale sufletului”. Romanul este scris de Diana Petcu și a apărut la Adenium, cu susținerea Băncii Comerciale Române. Evenimentul va continua cu momente speciale de cultură japoneză oferite de Hiroko Minakami și familia Uemura din Japonia.

Diana Petcu (n. 2000) este elevă în clasa a IX a la Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași. La vârsta de 5 ani și a început activitatea muzicală, câștigând numeroase premii naționale și internaționale. În perioada 2010 2013 a făcut parte din proiectul „BCR Speranțe”, fiind selectată la nivel național în vederea susținerii pregătirii sale pentru canto – muzică ușoară. În anul școlar 2012 2013 a participat la trei festivaluri internaționale, ca unică reprezentantă a României, în Macedonia, Letonia și Ucraina, obținând tot atâtea premii I. În 2013 a obținut două premii de excelență din partea Inspectoratului Școlar Județean Iași și a Palatului Copiilor Iași, în cadrul galelor de excelență organizate de aceste instituții. În mai 2015 a fost selectată și premiată de Compania E.ON România în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean în proiectul „10 elevi de nota 10” și tot în 2015 a primit diploma de șef de promoție din partea Școlii Gimnaziale „Ștefan Bârsănescu”.

Personajul principal al romanului este Melina, o tânără care își croiește viața ca un drum al descoperii de sine. E un drum al speranței mereu reînnoite, dincolo de obstacole și deziluzii. Sentimentul așteptării a ceva important nu ține cont nici de frigul de afară, nici de piedicile puse de ceilalți, nici de nereușitele de până atunci. În fiecare trecător care se apropie ea anticipează prezența caldă a mamei, mai mereu absentă atunci când Melina are nevoie de ea. Fiecare nouă deziluzie o întărește, cel puțin aparent.

George Bondor: „Departe de a fi o adolescentă ca toatre celalalte, Melina descoperă că este singura care are deschidere către acest grup, singura care simte przența Măștilor și care le poate vedea. Se alătură misiunii lor, devenind stăpâna grupului, timp în care se descoperă pe sine, își înțelege trecutul și conștientizează legătura ei strânsă și indisolubilă cu Măștile. Tocmai de aceea, stările și visele ei nu își pot găsi rezolvarea la psiholog. Misiunea în Lumea Măștilor reprezintă tocmai calea spre regăsire, spre iubire, spre Acasă. Diana Petcu scrie alert, cu un bun control al întregului și, totodată, al fiecărui detaliu. Complex și captivant, textul său este un Bildungsroman la zilelor noastre, în care literatura onirică se îmbină perfect cu descrierea realistă a vieții nude.”

Evenimentul va fi completat de un moment artistic susținut de cunoscuta pianistă Hiroko Minakami și de familia Uemura. Saxofonistul Ryutarou Uemura a absolvit „Senzoku” Conservatory din Tokyo și concertează în Japonia. A primit premiul Grand Prix al concursului „Yamaguchi Youth Music” (Japonia) și al concursului „AMA Music” (Japonia). Soprana Megumi Uemura a absolvit „Shimonoseki” Music College, unde a studiat liedul german. A fost premiată în cadrul concursului „All Japan Nursery Song”. Clarinetista Yumika Uemura a absolvit „Yamaguchi” Music College. Deține licență de terapeut muzical și de instructor pentru activități de relaxare. Soprana Maria Uemura a absolvit „Ooita” Music College. A fost premiată în cadrul concursului „AMA Music”.

Lansarea va avea loc duminică, 13 decembrie 2015, la ora 16:00, la Muzeul Unirii din Iași și va fi moderată de Gabriel Cheșcu, redactor-șef Adenium. Evenimentul este susținut de Banca Comercială Română.

INFO

Editura Adenium

www.adenium.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: