European Best Engineering Competition se va desfășura în acest an la Iași

European Best Engineering Competition (EBEC), una dintre cele mai importante competiții de inginerie din Europa dedicată studenților de la universități tehnice, se va desfășura în acest an la Iași. În 2021, finala națională a fost câștigată de o echipă de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, echipă ce a concurat ulterior în etapa internațională de la Madrid.

Anul acesta, studenții Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) își vor putea testa competențele tehnice și inginerești în cadrul competiției EBEC chiar la Iași, pentru că ediția din acest an se va desfășura în capitala Moldovei. EBEC este una dintre cele mai importante competiții europene de inginerie dedicată studenților de la universități tehnice. Misiunea acesteia este de a conecta studenţii cu liderii din diverse domenii inginereşti, de a le dezvolta atât abilităţile tehnice, cât şi non-tehnice într-un mediu competitiv şi de a le lărgi orizonturile prin provocarea tinerilor în probe bazate pe lucrul în echipă.

Organizarea la Iași a concursului vine după ce, anul trecut, finala națională a fost câștigată de echipa Innovathors, formată din studenți de la TUIASI, care ulterior au reprezentat România în etapa internațională de la Madrid. Performanța lor a fost răsplătită recent, în cadrul unui eveniment care a marcat 21 de ani de la înființarea BEST Iași. Banca Comercială Română a oferit premii celor patru membri ai echipei Innovathors.

Organizațiile studențești au un rol esențial în dezvoltarea tinerilor, iar BEST Iași este un model despre cum pot fi implicați studenții în activități care le deschid largi orizonturi internaţionale. Universitatea noastră și BEST Iași le oferă tuturor studenților oportunități și acces la proiecte prin care exersează inovarea prin tehnologie, familiarizându-se în același timp cu diversitatea culturală și dezvoltându-și capacitatea de a lucra în medii internaționale”, declară prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, Prorector Relații Internaționale în cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.

Echipa câștigătoare, Innovathors, a fost compusă din patru membri, toți studenți ai Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iași: Iulian Vornicu, Denisa Gabriela Musteață și Ștefana Beatrice Gherghel de la Facultatea de Automatică și Calculatoare și Marian Alexandru Sandu de la Facultatea de Design Industrial și Managementul Afacerilor. Membrii echipei au reușit să convingă juriul de competențele tehnice, dar și de coeziunea dintre ei, în cele trei probe ale concursului.

În cadrul probei locale, cerința a fost <<Alimentarea cu energie verde a campusului Tudor Vladimirescu>>. Noi am ales, din multitudinea de posibilități, panourile solare instalate pe cămine și depozitarea energiei nefolosite în generatoare sub pământ, în campus”, explică membrii echipei Innovathors.

La proba regională competiția s-a derulat pe parcursul a două zile, iar subiectele au fost surprinzătoare.

Am considerat proba primei zile, propusă de BCR, ca fiind una de o foarte importantă necesitate. Subiectul a fost <<Găsirea unei soluții pentru a ușura si mobiliza procesul creării de conturi bancare pentru persoanele cu dificultăți de vedere>>. Noi am venit cu ideea optimizării aplicației deja existente George cu un meniu ușor de utilizat și cu costuri minime”, povestesc studenții TUIASI.

La cea de-a doua probă a etapei regionale am propus o soluție pentru a crește numărul de mașini electrice în traficul european, evidențiind avantajele și dezavantajele utilizării unei mașini electrice, soluții pentru eficientizarea distribuirii, asigurării service-ului și promovării acestora, soluții mai prietenoase cu mediul înconjurător și pentru un trafic mai puțin poluant”, explică echipa Innovathors.

Proba finală a fost o reală provocare, atât prin faptul că nu s-a desfășurat fizic, ceea ce ne-am fi dorit enorm, cât și prin multitudinea și dificultatea subiectelor propuse adresate crizei climatice și securității cibernetice. Cu toate acestea, munca în echipă pentru pregătirea participării ne-a făcut să nu regretăm nimic și să apreciem timpul prețios petrecut împreună”, au mărturisit cei patru tineri.

BEST (Board of European Students of Technology) este o organizație de studenți de la Universități Tehnice, care asigură modalităţi de a facilita comunicarea, cooperarea și schimbul de experienţă între tinerii studenţi europeni. Organizația non-guvernamentală este prezentă la nivel european în 93 de universităţi tehnice din 33 de ţări europene. În România și Republica Moldova, BEST are filiale în 6 orașe: Brașov, București, Cluj-Napoca, Chișinău, Iași și Timișoara.

INFO

www.bestis.ro

www.facebook.com/bestiasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: