Eticheta se invata in biblioteca / Cursuri gratuite de bune maniere pentru adolescenti

Începând de luni, 10 decembrie 2012, Biblioteca Judeţeană Gh. Asachi Iaşi organizează cursuri gratuite de bune maniere online şi offline pentru un grup de 12 adolescenţi instituţionalizaţi, aflaţi în îngrijirea Complexului de Servicii V. Costache din Iaşi.

eticheta se invata in biblioteca

Biblioteca Judeţeană Gh. AsachiPrin exerciţii şi jocuri de rol, adolescenţii vor învăţa care sunt cele mai importante norme de conduită civilizată în diverse situaţii din viaţa de zi cu zi, precum şi principalele norme de comportare în spaţiul virtual: cum să comunice civilizat pe internet, cum să îşi creeze şi să îşi gestioneze identitatea virtuală şi cum să se ferească de hărţuirea online. Dezvoltate şi livrate de către traineri din cadrul bibliotecii, cursurile se desfăşoară sub forma unei serii de ateliere interactive care îi ajută pe adolescenţi să se să se auto-evalueze, să îşi dezvolte încrederea în sine şi să facă faţă unor situaţii din cele mai diverse, sporindu-le astfel şansele de reuşită socială şi profesională, ca viitori adulţi.

Aflat la cea de-a patra serie organizată în acest an, cursul de bune maniere la bibliotecă este parte dintr-un proiect mai amplu, E-tiquette, please, proiect ce îşi propune să contribuie la completarea educaţiei adolescenţilor cu un set de abilităţi, comportamente şi valori indispensabile pentru o bună relaţionare cu semenii. Prin ateliere de netiquette (bune maniere online) organizate în liceele ieşene în luna aprilie, în săptămâna Şcoala Altfel, urmate de 3 serii de cursuri organizate la bibliotecă, bibliotecarii ieşeni au instruit până în prezent un număr de 150 de adolescenţi.

Cursul dezvoltat de Biblioteca Judeţeană Iaşi a fost pus la dispoziţie tuturor  bibliotecarilor şi profesorilor din ţară interesaţi de organizarea unor cursuri similare, fiind replicat deja de bibliotecarele de la Trifeşti şi Ciurea, precum şi de alte biblioteci din ţară.

O altă componentă importantă a proiectului este un site de bune maniere: despremaniere.ro, site creat de bibliotecarii implicaţi în proiect şi devenit în sine o resursă, prin publicarea de articole dar şi moderarea de discuţii pe teme legate de de bune maniere şi netiquette.

Proiectul se derulează începând din aprilie 2012,  graţie unei finanţări oferite de Fundaţia Bill & Melinda Gates, prin IREX România, în urma câştigării Concursului Instruieşte-ţi comunitatea, în cadrul programului Lumea în Biblioteca mea.

INFO

Biblioteca Judeţeană Gh. Asachi Iaşi

Persoană de contact, pentru informaţii suplimentare:

Diana Ghiorghieş, bibliograf, coordonator al proiectului E-tiquette, please

Tel: 0757687618

E-mail: diana@despremaniere.ro

Web: despremaniere.ro

Facebook: facebook.com/stiintabunuluisimt

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: