EPOCA DE AUR. Expoziție și cinematecă

afis 25 ani de la RevolutieMuzeul de Istorie a Moldovei și Departamentul Relații publice, marketing, proiecte și programe culturale din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași organizează în perioada 14 decembrie 2014 – 15 ianuarie 2015 la Muzeul Unirii, sub genericul „EPOCA DE AUR. Expoziţie şi cinematecă”, un ciclu de activităţi menite să marcheze împlinirea a 25 de ani de la căderea regimului comunist. Programul include deschiderea expoziției „Copilăria în epoca de aur”, un ciclu de proiecții denumit, în spiritul acelor vremuri, „Cinematecă” și inaugurarea campaniei „DONEAZĂ și scrie-ți istoria!”

Expoziția „Copilăria în epoca de aur” propune o perspectivă detașată asupra trecutului recent, muzeificat, cu ajutorul exponatelor provenind din colecțiile muzeale sau particulare. Obiectele păstrate cu nostalgie în sertare, sau rămase rătăcite prin boxe de bloc, devin acum, din suveniruri personale, „piese de muzeu”, fiind tratate din perspectiva ideii de patrimoniu. Articole ce țin de viața cotidiană de acum câteva decenii se transformă, pe neobservate, în mărturii pline de substanță ale unor timpuri transformate deja în trecut. Sfertul de veac care s-a scurs de atunci asigură obiectivitatea necesară oricărui demers profesionist de abordare a istoriei, care contrabalansează subiectivismul inerent, dat de faptul că organizatorii expoziției sunt ei înșiși reprezentanți ai generației de copii cu cheia la gât și au fost martorii-actori ai acelor vremuri.

Deschiderea are loc duminică, 14 decembrie, de la ora 10:00, sub forma unei dezbateri despre evenimentele de acum 25 de ani din Iași. Proiecția reportajului „Manifeste și portocale”, realizat de Gabriela Baiardi, este punctul de plecare al unei discuții care îi aduce în atenția publică pe câțiva dintre inițiatorii demonstrației anticomuniste care ar fi trebuit să aibă loc la Iași pe 14 decembrie 1989. Acest moment va fi urmat de lansarea volumului Așa ne-am petrecut Revoluția, autori  Sorin Bocancea & Mircea Mureșan, publicat la Editura Institutul European, Iași, 2014, prezentat de prof.univ.dr. Doru Tompea și prof.univ.dr. Daniel Șandru.

Pentru a dinamiza acest demers expozițional, organizatorii au inclus în program și „Cinemateca de joi”, o serie de filme documentare care aduc perspective diferite asupra vieții în comunism. Joi, 18 decembrie, ora 17.00, va rula „Metrobranding” (regia: Ana Vlad și Adi Voicu), care face o incursiune printre starurile comerțului românesc de dinainte de 1989: salteaua Relaxa, tenişii de Drăgăşani, bicicleta Pegas, motocicleta Mobra, becul de Fieni sau maşina de cusut Ileana. În data de 8 ianuarie, ora 17.00, va fi prezentat „Dacia, dragostea mea” (de Ștefan Constantinescu și Julio Soto), care propune o paralelă între evoluţia României din perioada comunistă până în anul 2009 – momentul realizării filmului și cel mai emblematic simbol al său – automobilul Dacia. Joi, 15 ianuarie, ora 17.00, publicul este invitat la „Lupta cu inerția”, scurt-metraj realizat de Matei Bejenaru despre cenaclul literar omonim, care a funcționat în anii ’70-’80 în cadrul Combinatului de Utilaj Greu din Iași. Iar „Trupa fără nume” este, în viziunea autorului Matei Bejenaru, un documentar „despre asumarea libertății în timpul comunismului, despre spiritul tânăr al generației rock ajunsă acum la cea de-a treia vârstă, despre pasiune și despre forme atipice de viață”. Curatorul „Cinematecii de joi” este George Pleșu.

Miza principală a demersului organizatorilor este implicarea comunității, deoarece contribuțiile vizitatorilor personalizează și diversifică vocile și experiențele prezentate în expoziție. Această implicare se concretizează pe două planuri: pe de o parte, dezbaterile care vor însoți aceste proiecții au rolul de a trasa un arc peste timp și de a invita la un dialog între generații, între reprezentanții celor care au cunoscut personal regimul comunist și generația post-decembristă.

Pe de altă parte, are loc inaugurarea campaniei „DONEAZĂ și scrie-ți istoria!”, însoțită de un apel către toți cei interesați de subiect și dispuși să își expună o parte din viața lor să vină la Muzeul Unirii. Donațiile pot consta în bancnote, reviste sau timbre până la obiecte uitate într-o debara sau într-un pod: aparate de radio, televizoare, uniforme și diverse accesorii. Pe baza unei selecții tematice, toate acestea vor intra în patrimoniul Muzeului de Istorie a Moldovei și, ulterior, în expozițiile organizate de specialiștii secției de Istorie contemporană. De asemenea, în cazul obiectelor personale de dimensiuni mici şi de care nu vă puteţi despărţi (ex.: fotografii, scrisori, felicitări, agende, cărţi adnotate sau alte înscrisuri de la persoane dragi), încurajăm deţinătorii acestora să le aducă la muzeu pentru a fi scanate în vederea constituirii unei baze de date informatizate ce va putea fi consultată în expoziţiile viitoare.

Campania „DONEAZĂ și scrie-ți istoria!” se va desfășura pe toată durata expoziției.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: