Enya, discreta si talentata

Enya este cea pe care o sarbatorim la Power Play astazi. Pe numele sau adevarat, Eithne Ní Bhraonáin (Iitne Ni Braonein) s-a nascut pe 17 mai 1961, in Gweedore, County Donegal, Irlanda. Ea a fost cel de-al patrulea copil din cei noua ai familiei, toti alegand calea muzicii.

In 1979, fratii si surorile sale o coopteaza in grupul format cu 10 ani inainte, An Clann As Dobhair, redenumit mai tarziu “Clannad”. Cantand la clape si reusind sa se achite cu succes de sarcinile destul de grele ale partiturilor vocale traditionale irlandeze, Enya a decis ca poate continua si solo. Cu ajutorul prietenilor Nicky si Roma Ryan (el producator, ea textiera), Enya a inceput sa compuna primele piese pentru albumul de debut. Discul a aparut in 1987. Pana la data aparitiei, Enya scrisese deja doua piese pentru un soundtrack si colaborase cu Sinead O’Connor la o piesa de pe albumul “The Lion And The Cobra”.

Canalul de televiziune BBC a contactat-o pe Enya in 1987 pentru a scrie coloana sonora la documentarul “The Celts”. Parte din aceste compozitii au aparut si pe albumul de debut. In 1988, apare un alt album intitulat “Watermark”. Aceasta a fost si rampa de lansare a artistei, piesa “Orinoco Flow” ajungand pe prima pozitie in topul din Marea Britanie. Pana astazi, discul s-a vandut in peste 8 milioane de copii, un adevarat record pentru stilul in care canta Enya. Dupa o pauza in care si-a vazut de viata personala, a revenit in 1991 cu “Shepherd Moons” din care a vandut 10 milioane de copii, luand si un premiu Grammy. Piesa “Book Of Days” a aparut pe coloana sonora a filmului “Far And Away”.

In 1992, reediteaza cateva din piesele de pe coloana sonora a documentarului BBC si adauga cateva compozitii noi pe discul “The Celts”, insa vor trece inca trei ani pana la urmatorul album de studio “The Memory Of Trees”, aparut in 1995. Ciudat sau nu, albumul a urmat calea materialelor precedente si s-a instalat in topul din Marea Britanie pe locul 9. A stat in top timp de 100 de saptamani. “Paint the Sky with Stars: The Best of Enya”, a aparut in 1997 si continea doua piese noi. In acelasi an i se face oferta de a scrie muzica pentru filmul “Titanic”, insa refuza, concentrandu-se asupra noilor compozitii. De altfel, ea a sustinut in 1997 si primul turneu mondial, o adevarata raritate, deorece Enya nu prea este adepta concertelor. In 2000, apare un disc nou, ceva mai liniar si mai apropiat de stilul new-age, “A Day Without Rain”. Dupa atacurile de la 11 septembrie, Enya a avut o aparitie deosebita in emisiunea lui Larry King de la CNN, acolo unde a interpretat piesa “May It Be”, in timp ce pe un ecran erau infatisate imagini din Afghanistan. Aceeasi piesa va aparea si pe coloana sonora la celebrul film al lui Peter Jackson “The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring”.

Desi fanii s-au plans intotdeauna de faptul ca albumele ei apar la intervale foarte mari, ei au asteptat inca din 2003 noul disc, prevazut initial pentru 2004. Insa de-abia in noiembrie 2005, “Amarantine” a vazut lumina zilei fiind lansat intr-o campanie mondiala. Discul contine atat piese in celta, engleza si latina, cat si piese in japoneza sau loxiana (o limba inventata de Roma Ryan), si i-a adus Enyei in 2007 cel de-al 4-lea premiu Grammy din cariera. In 2009, a scos pe piata un “Best Of”, iar in 2011 a anuntat faptul ca lucreaza la un nou album.

Desi a fost invitata sa apara pe coperta a numeroase reviste de life-style, Enya a refuzat politicos de fiecare data, nedorind sa-si expuna viata privata in lumina reflectoarelor. De altfel, a cheltuit o avere pe un sistem de securitate sofisticat, pe care l-a instalat la casa sa din Manderley Castle tocmai pentru a sta departe de toata agitatia din lumea show-biz-ului, si a fi lasata in pace de paparazzi. Astazi o vom asculta pe Enya la Power Play cu “Book Of Days” !

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: