Eminescu 172 – Edițiile Maiorescu | BCU Iasi

Ziua Culturii Naţionale marchează în acest an 172 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, „omul deplin al culturii române”. Ca un omagiu adus poetului, al cărui destin s-a intersectat cu cel al bibliotecii din Iaşi și al cărui nume instituția îl poartă cu mândrie și demnitate, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” va invita sa vizitati Expoziția „Eminescu 172 – Edițiile Maiorescu”.

Expoziția „Eminescu 172 – Edițiile Maiorescu”, realizată de departamentul Colecții Speciale, deschisă în sediul central al bibliotecii, în spațiul expozițional de la etajul I, poate fi vizionată în perioada 13-31 ianuarie 2022.

Calea editării textului eminescian a fost deschisă de Titu Maiorescu, care face selecția celor 61 de poezii care vor alcătui volumul „Poesii”, singurul publicat în timpul vieții poetului. Cu o prefață semnată de Titu Maiorescu, fără titlu, numită apoi de Perpessicius „Istorica prefaţă” şi datată Bucureşti, decembrie 1883, volumul apare la 21 decembrie 1883 la Editura Socec, chiar dacă pe pagina de titlu este menționat anul 1884. Acestei prime ediții Maiorescu, care a apărut într-un tiraj de 1000 de exemplare, îi urmează alte 10 ediții. În edițiile următoare au fost introduse și alte creații literare, ajungându-se treptat la un număr de 72 de poezii în ultima ediție Maiorescu.

În expoziție pot fi vizionate edițiile Maiorescu pe care Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” le deține în colecțiile sale.

INFO

Biblioteca Centrala Universitara Iasi

Strada Păcurari 4 / 700511 Iaşi, România

Telefon: +40 232 264245

Fax: +40 232 261796

Emailbcuis@bcu-iasi.ro

Webwww.bcu-iasi.ro

FBwww.facebook.com/BCUIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: