Elevii de clasa a X-a pot studia un an in Marea Britanie

Junior Achievement Romania impreuna cu Headmasters’ & Headmistresses’ Conference organizeaza in Romania o noua editie a programului de burse HMC – Projects in Central and Eastern Europe. Anual, prin participarea la program, 50 de elevi din 13 tari din Europa Centrala si de Est (Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Estonia, Georgia, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia si Ucraina) au oportunitatea de a studia in Marea Britanie.

Studiaza un an in Marea Britanie

Din 2009 pana in 2013, 35 de elevi romani au beneficiat pentru un an de o bursa de studiu (care acopera taxele scolare, cazarea si cheltuielile de masa), pentru a studia in clasa a XI-a intr-o scoala independenta din Marea Britanie.  Bursierii au sansa de a se familiariza cu sistemul educational britanic, precum si de a-si dezvolta abilitati diverse, dincolo de spatiul academic, prin participarea la activitati extracurriculare din domeniul artei, sportului si culturii.

Programul se adreseaza elevilor talentati de clasa a X-a, independenti, buni cunoscatori ai limbii engleze, cu performante academice deosebite si recomandari din partea profesorilor coordonatori, implicati activ in activitati extracurriculare si de voluntariat. De asemenea, un criteriu important este capacitatea potentiala a elevului de a se adapta intr-o alta tara si de a contribui prin propriile sale interese si rezultate la viata scolii britanice.

In Romania, procesul de evaluare implica mai multe etape de selectie a candidatilor potriviti pentru program: trimiterea unui formular de aplicatie electronic (preselectie), participarea la un test de limba engleza si la un interviu cu reprezentantii HMC din Marea Britanie (selectie finala).

Parintii elevilor care sunt alesi ca bursieri platesc catre HMC Projects, inainte de plecarea elevului in Marea Britanie, o taxa administrativa de 1.500 de lire.

Elevii romani pot aplica la program pana pe 15 noiembrie 2013, daca indeplinesc urmatoare criterii de eligibilitate:

  • sa fie inscrisi in clasa a X-a si sa aiba la 1 septembrie 2014 intre 16 ani si 17 ani si 6 luni;
  • sa nu ocupe deja un loc intr-o scoala din Marea Britanie;
  • venitul parintilor (brut, combinat) pe anul 2013 sa nu depaseasca echivalentul in lei a 25.000 lire;

Junior Achievement Romania, organizatie non-profit, a fost fondata in anul 1993 si este parte a Junior Achievement Worldwide®, USA si a Junior Achievement-Young Enterprise, Europe.JA este cea mai mare si cea mai dinamica organizatie internationala de educatie economica si antreprenoriala. In Romania, programele JA de tip learning by doing sunt urmate anual de peste 153.000 de elevi din 1.000 de institutii de invatamant si se desfasoara local in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale, institutiile de invatamant si comunitatea de afaceri.

INFO

www.burselehmc.jaromania.org

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: