Electric Castle Festival 2014, 19-22 iunie 2014

Ajuns pe lista finalistilor European Festival Awards 2013, Electric Castle va reuni anul acesta peste 100 de artisti care vor concerta, timp de patru zile, pe cinci scene, in perioada 19-22 iunie 2014, pe domeniul Castelului Banffy din Bontida, judetul Cluj. Alaturi de Bonobo, celelalte două capete de afis anuntate sunt Rusko si Thievery Corporation.

Bonobo vine pentru prima oară în Transilvania pentru un mult asteptat show live, la Electric Castle Festival, ce se va desfăsura pe domeniul Castelului Banffy din Bontida, judetul Cluj. El va urca pe scenă alături de 11 muzicieni (suflători, trombonisti, chitaristi, clăpari, percutionisti si violonisti) pentru o interpretare live de exceptie. Concertul face parte din turneul de promovare al ultimului său album The Norh Borders.

Un alt nume confirmat pe scena Dance a festivalului este germanul Chris Liebing, unul dintre părintii muzicii techno, renumit pentru improvizatiile pe care le face în timpul seturilor sale. Freestylers (în formulă live) si Gramophonedzie se numără si ei printre numele care completează lista muzicienilor ce vor putea fi auziti pe scenele festivalului, între 19 si 22 iunie. Muzica experiementală nu a fost nici ea neglijată, pe scena dedicată acestui gen fiind confirmati Rangleklods, Ishome si Egokind.

Silent Strike revine la castel însotit de propriul său grup, la fel ca si anul trecut, iar trupa clujeană Grimus va face un show de exceptie în deschiderea Bonobo.

LINE-UP

După patru albume, nenumărate turnee, single-uri, remixuri si muncă de productie, Bonobo (Simon Green) si-a asigurat locul între cei mai importanti artisti din industria muzicii electronice. Albumului Black Sands, lansat în 2010 si vândut în peste 160.000 de exemplare, i-a urmat, anul trecut, The North Borders, care va fi interpretat într-o manieră unică pe scena Electric Castle. Tematic, rezonant si captivant, albumul este extrem de coerent muzical si, totodată, o dovadă a evolutiei muzicii electronice.

Chris Liebing este un pionier al muzicii techno, forta creativă din spatele proiectelor CLR si Spinclub si unul dintre primii DJ din lume care au „adoptat” latura digitală a muzicii. Ajutat de suportul hardware si de o tehnică impecabilă, Chris Liebing dă frâu liber creativitătii, improvizatiile în timp real fiind o parte foarte importantă a aparitiilor sale.

În 15 ani de carieră, Freestylers au mixat aproape toate subgenurile muzicii electronice “cu bass”, au fost invitati la cele mari festivaluri si în cele mai populare cluburi. La un an de la lansarea celui de al cincilea lor album, The Coming Storm, fanii Electric Castle vor putea vedea live show-ul ecletic al celor de la Freestylers.

Datorită mixului de muzică electronică cu elemente de Swing şi Jazz specifice anilor 1920, 1930 şi 1940, DJ-ul sârb Gramophonedzie (Marko Milicevic) a reuşit să se impună ca unul dintre cei mai talentaţi DJ est-europeni. Cel mai cunoscut hit semnat de Gramophonedzie este Why don’t you, care foloseste un sample după Why Don’t You Do Right de Peggy Lee. DJ-ul sârb a fost votat Best Adria Act în cadrul MTV European Music Awards 2010 şi a fost nominalizat pentru Best European Act.

Trupa clujeană Grimus este prezentă pe scena muzicii încă din 2005. De atunci, a susţinut numeroase concerte si a participat la evenimente de amploare din tară si străinătate (Exit – Serbia, Sziget – Ungaria, Eurosonic de la Groningen), fiind mereu în topurile radio. De-a lungul carierei, artistii au împărtit aceleaşi scene cu nume pe cât de diverse, pe atât de sonore, precum Moby, Motorhead, The Prodigy, The Rasmus, Dandy Warhols, Macy Grey, Sophie Ellis-Bextor, The Parlotones, Eros Ramazzotti, Kasabian, şi au fost selectaţi pentru deschiderea show-urilor de pe Naţional Arena (Red Hot Chili Peppers), Cluj Arena (Roxette) şi Stadionul Iolanda Balas (Placebo).

Ioan Titu, cu numele de scenă Silent Strike, este un compozitor român de muzică electronică. A deschis concertele unor nume importante pe plan muzical internaţional: Faithless, Amon Tobin, Kode9, Bonobo, Jazzanova, Recoil sau Mr. Meeble, si a colaborat cu artisti români, precum Ada Milea, Alexandrina, Deliric, Norzeatic, D.J. Vasile, Yvat, Brazda lui Novac, etc. În prezent are cinci albume lansate: Silent Strike, 3 a.m., Alb, Instrumentals şi Singularity.

Danezul Esben Andersen a inventat Rangleklods pentru a evita etichetările preconcepute despre sunetele sale, pe care orice alt termen sau nume le-ar fi putut stârni. Beat-urile nu merg toate pe aceeasi bandă si în acelasi sens, vocile puternice sunt doar o rampă de lansare pentru versurile poetice, iar varietatea de instrumente folosite se contopeste într-un mariaj analogo-digital. Esben Andersen si-a definitivat sunetul în Berlin, unde a apărut primul EP, Home, care a dat piesa Young and Dumb. După ce si-a lansat albumul de debut Beekeeper în 2012,  publicul a primit confirmarea talentului ce părea atât de promitător în toate festivalurile la care participase în anii anteriori. Live, muzicianul este completat de o prezentă feminină, Pernille Smith-Sivertsen.

Ishome sau Mirabella Karianova este o producătoare de muzică electronică din Krasnodar, Rusia. În 2005, Mirabella a început să se joace cu sample-uri, până când a fost remarcată de casa de discuri Index Music, unde si-a lansat două albume.

Jan Hammele, cu numele de scenă Egokind, combină muzica techno cu diverse sunete “robotice” si synth-uri de 8-bit, având o abordare mai melodioasă si ecletică fată de ceea ce oferă în mod normal acest gen. De curând, si-a lansat noul proiect, intitulat St Noise.

Au fost confirmati artisti si pe noua scena a festivalului, scena de Dub si Reggae: Injektah, Kaze Soundsystem, Kaya Foundation, Selecta Drop, Irie Warriors, Raps & Lazio, Blazing Vibez Soundsystem, DJ RootBwoy, King Julien, Dippawiz.

Pe celelalte scene ale festivalului au mai fost confirmati următorii DJ: Madliquid, Padre, Dudawles, Slim Rocka, Bread and Butter, Sclava Isaura, Blanilla, Alexandru Jijian, Dodo, Detour, 3Pic, Syl, Dex, Alex Chronic, Christu & Ilie, Chris, Eyescream, NDJ.

BILETE

Organizatorii au pus în vânzare abonamente promotionale, care costă 160 de lei si pot fi achizitionate până în 15 aprilie de pe eventim.ro, din reteaua Eventim, de la partenerii oficiali ai festivalului si cu ajutorul aplicatiei mobile Electric Castle (iOS si Android).

Prima editie a Electric Castle adus 92 de artisti, un public de 32.000 de persoane si o accedere pe lista finalistilor la European Festival Awards 2013, cea mai importantă competitie europeană de gen, la sectiunea  „Cel mai bun festival de mărime medie”.

INFO

www.electriccastle.ro

www.facebook.com/ElectricCastle

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: