Educatia în scoală, religia la biserică!

Asociatia Umanistă Română în parteneriat cu Asociatia Solidaritatea pentru Libertatea de Constiintă lansează, odată cu începerea anului scolar 2013-2014, campania de informare natională“Educatia în scoală, religia la biserică!” prin care îsi propun să ofere toate informatiile si suportul necesar tuturor părintilor si elevilor majori din România ce optează pentru retragerea de la cursul Religie.

Desi participarea elevilor la ora de religie în scoli este facultativă, se poate remarca la nivel national o lipsă de informare cu privire la această posibilitate, care este, în definitiv, un drept prevăzut de legislatia României. Trebuie să schimbăm această situatie, părintii si elevii au dreptul de a fi informati.”, a declarat Cezar Maroti, presedintele Asociatiei Umaniste Române.

Această campanie vine, de asemenea, ca o necesitate pentru numeroasele cazuri în care părintii ce si-au manifestat dorinta de a-si retrage copiii de la orele de religie, au întâmpinat dificultăti si atitudini agresive din partea unor cadre didactice sau chiar a unor directori de scoli. Dacă astfel de cazuri vor fi semnalate, Asociatia Umanistă Română si Asociatia Solidaritatea pentru Libertatea de Constiintă sunt pregătite să îi ajute pe acestia cu toate demersurile legale necesare.

Cu toate încercările autoritătilor de a impune predarea religiei în scolile publice din România, în detrimentul copiilor si în favoarea salariatilor Bisericii, participarea elevilor la orele unei discipline confesionale nu poate fi decât facultativă. Dreptul la libertatea de gândire, de constiintă si de religie implică si informarea corectă a copiilor si părintilor cu privire la aceste libertăti”, a declarat Emil Moise, presedintele Asociatiei Solidaritatea pentru Libertatea de Constiintă.

Pentru a intra în posesia cererilor necesare la retragerea de la cursul facultativ de Religie, dar si pentru alte detalii relevante, puteti accesa site-urile www.humanismromania.org, www.humanism.ro si pagina oficială de Facebook www.facebook.com/Humanism.Romania.

Înfiintată în iulie 2008, Asociatia Umanistă Română îsi propune promovarea stiintei, culturii, drepturilor fiintei umane, valorilor umaniste si a celor democratice ale societătii deschise, apărarea principiului democratic al separării dintre stat si biserică, apărarea libertătii de gândire, constiintă si religie, ca drept fundamental al fiecărei persoane indiferent de optiunea sa fată de religie, promovarea unei educatii moderne, de natură să stimuleze autonomia de gândire a copiilor si tinerilor. 

Asociatia Solidaritatea pentru Libertatea de Constiintă a fost înfiintată în 2004 în scopul promovării, printre altele, a libertătii de constiintă – ca drept fundamental al fiintei umane –, a respectului fată de persoana umană si a caracterului secular al statului român, în sensul valorilor constitutionale, care separă autoritătile publice de biserică, excluzând imixtiunile si asigurând autonomia bisericii în raport cu statul, conditie a unei adevărate libertăti de constiintă.

INFO

www.humanismromania.org

www.humanism.ro

www.facebook.com/Humanism.Romania

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: