Lansarea volumului „Breviarul sceptic: Si alte eseuri despre simplitate”, de Valeriu Gherghel

lansarea volumului „Breviarul sceptic: Si alte eseuri despre simplitate”, de Valeriu Gherghel
Lansarea volumului „Breviarul sceptic. Și alte eseuri despre simplitate” va avea loc vineri, 2 noiembrie, ora 18, la Cafeneaua Alumni, de la etajul 5 al Corpului R al Universitatii Al. I. Cuza (fosta clădire Romtelecom, strada Lăpușneanu; langa Cafenea este un amfiteatru).

Breviarul sceptic: Si alte eseuri despre simplitate/ de Valeriu Gherghel
Principiul simplitatii sau al economiei i-a preocupat dintotdeauna pe filosofi si logicieni, care de-a lungul timpului au propus pentru el diferite formulari si interpretari. Eseurile lui Valeriu Gherghel sint centrate pe simplitatea aplicata in interpretarea textelor, care presupune a nu fi excesiv, a respecta limita si masura, a accepta faptul incomod ca poti explica numai ceea ce poti explica si a te margini strict la ceea ce spune textul, fara sa construiesti ipoteze suplimentare. Pe parcursul volumului, speculatia alterneaza cu exercitiul practic – analiza de text – si, in citeva cazuri, cu exercitiul imaginativ. Daca prima parte vorbeste despre simplitate si conciziune, iar cea de-a doua despre principiul opus, reprezentat de risipa interpretativa si exces, partea a treia prezinta unele episoade din istoria hermeneuticii (Philon din Alexandria, Sfintul Augustin, Hugo de Saint-Victor) care demonstreaza cit este de dificil sa fii simplu in interpretare.

„Istoria hermeneuticii e plina de exegeti dogmatici. Scepticii veritabili pot fi numarati pe degetele unei singure miini. In interpretare, toti pot sa poata. Si nimeni nu poate sa nu poata. Nu exista semnificatii tainuite, pagini abstruse, vid semantic, intuneric. E absolut uimitor acest dogmatism al criticilor. In teologie, e o distinctie si o trufie sa fii agnostic si sa-ti recunosti, inca de la debutul discutiei, ignoranta. Fiinta lui Dumnezeu e dincolo de patrunderea mintii. Aici, nestiinta e o virtute glorificata. In hermeneutica, dimpotriva. A marturisi ca nu intuiesti o semnificatie, ca sensul precis al unei sintagme este cu neputinta de sesizat e ca si cum ti-ai recunoaste un viciu abominabil. Esenta divina se sustrage tuturor. In schimb, semnificatia unei scrieri e in vazul si la cheremul oricui. Asa sa fie oare?” – Valeriu Gherghel

Din cuprins:

– Hexada simplitatii
– Don Quijote c’est moi
– Limba neo-adamica
– Crux interpretum
– Simplitate si pesti (sancta simplicitas)
– Erezia determinarii
– A fi si a semnifica
– Index rerum
– Poarta credintei
– Cavalerul Tristei Lecturi
– Excesul quodlibetal
– Cauda pavonis
– Pleonasmul divin

Info

Colectie: PLURAL.Eseu
Pret: 29.95 lei
Domeniu: Filosofie , Publicistica. Eseu
Anul aparitiei: 2012
Numar pagini: 256
www.polirom.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: