Ediție aniversară: 10 ani de FânFest!

fan fest 10

Asociația Alburnus Maior împreună cu voluntarii Campaniei Salvați Roșia Montană au plăcerea de a vă invita la FânFest, cel mai cunoscut festival alternativ din România. Vă așteptăm la Roșia Montană între 13-16 august cu o serie largă de evenimente, programul de anul acesta cuprinzând concerte live, expoziții, filme documentare, tururi ghidate și cea mai mare întrunire a activiștilor din România în cadrul forumului social de activism.

Ediția aniversară din vara aceasta sărbătorește 10 ani de festival, de solidaritate cu lupta localnicilor din Roșia Montană, neclintiți în calea celui mai mare proiect minier de extragere a aurului din Europa. Roșia Montană privește spre viitor, spre noi începuturi, un viitor care pune în valoare respectul față de natură și patrimoniu natural și spiritul civic născut aici.

În acest an, Muzica FânFest aduce împreună pe scena festivalului numeroși artiști atât de la noi, cât și din alte țări. Îi veti putea asculta pe Travka, Iordache, Harry Tavitian, Fine it’s Pink, Riddim Colony (HU), Crowd Control, Pietonu, Diamonds are Forever, Mere, Omu Gnom, Sang Conteste (FR), Nemesis (FR), grupul de percuție Bălașa și sZempol Offchestra. În zona de FânFest Lounge vor mixa: Blanilla, Chuck Borris, Deeproots, Dex, Digital Selekta, Dubase, High Kulture, Injektah, Irie Warriors, Levy, Low Freq, Madliquid, Mighty Boogie, Mike Vato, MRK, Musai Soundworks, Newgotti, PUIU, Tomma Alistar, UFE, Un Guru și ZO.

FANFEST 2015

concerte

Concerte & DJ Lounge
În fiecare an, la FânFest vin să cânte pentru salvarea Roșiei Montane numeroși muzicieni atât de la noi, cât și din alte țări. Ceea ce au în comun acești artiști  cu miile de participanți este dorința de a lupta pentru dreptate, solidaritate, egalitate și nu în ultimul rând, pentru ‘natura de 5 stele’. Toți cei ce au urcat pe scenă la cele 10 ediții ale festivalului au făcut-o pro-bono, un motiv în plus să le mulțumim nu doar pentru participare, dar și pentru muzica lor cu un mesaj-sursă de inspirație și motivație.

Forum Social de Activism
Forumul Social Activist Roșia Montană revine și în acest an în atenția tuturor ca spațiul de stimulare a dezbaterilor, discuțiilor și punere în comun a instrumentelor de acțiune colectivă. Forumul aduce împreună o largă diversitate a ideilor și activiștilor din lumea întreagă fiind în mod special axat pe mișcări care luptă împotriva minelor toxice, în carieră deschisă. Sunt deschise publicului patru secțiuni: 1. Campanii și mișcări sociale, 2. Noi începuturi pentru Roșia Montană, 3. Abilități și instrumente necesare pentru cetățeni activi și 4. Open Space. Cu mai mult de 20 de ateliere, Forumul Social Roșia Montană este cel mai amplu forum de activism din România.

Evenimente speciale
Evenimentele speciale ale festivalului pun în valoare istoria Roșiei Montane fie prin concerte, fie prin proiecții și spectacole de improvizație. Bisericile au găzduit cel mai adesea aceste evenimente, transformându-le, pentru scurt timp, în veritabile săli de spectacole încăpătoare și răcoroase. Anul acesta, Ograda Casei Parohiale va prinde viață găzduind un puzzle suprarealist și nebănuit.

rezistentaRezistența prin meșteșug
Anul acesta aveti parte de ateliere de neratat cu localnicii din Roșia. Poveștile lor și sfaturile mestesugărești vor face ca experiența ta la Roșia Montană să fie una completă și infinit mai bogată. Haideți să vedeți cum se face mierea, cum se prelucrează lemnul, cum se fac plăcintele, cum se cântă la orgă sau cum se corșetează celebrele șosete de lână de la Roșia Montană!

Expoziții
Cu ocazia FânFest, Roșia Montană devine gazda unei serii de expoziții care au ca subiect patrimoniul – cultural, natural sau activist al Roșiei Montane sau teme asociate existenței sale recente. În acest an va exista o retrospectivă a celor peste 14 ani de Campanie focusată în jurul micii comunități din Apuseni, precum și o incursiune prilejuită de obiectele purtătoare ale memoriei celor care au locuit și locuiesc în Roșia Montană. Nu vor lipsi planurile de viitor pentru patrimoniul Roșiei Montane – programul Adoptă o Casă – un demers care își propune să aducă clădirile valoroase ale Roșiei Montane acolo unde le e locul: în atenția turiștilor și pe buzele tuturor celor care trec pragul Roșiei Montane. Fotografia este și ea la loc de cinste printre expozițiile din cadrul FânFest: Rene Zieger, fotograf german, a venit prima oară la Roșia în urmă cu 6 ani. De atunci tot revine și îi documentează evoluția iar în acest an ne spune întreaga poveste, așa cum a surprins-o prin lentila aparatului său foto.

zona-copii

Zona Copiilor
Rosia Montana, ca în fiecare an de FanFest, va avea din nou și Zona Copiilor! Sunt pregatite activități educative care sa-i stimuleze și pe cei mai mici participanți la joaca, gândire, reflecție, mișcare, decizii dar mai ales distracție! Jocuri care dezvolta abilități de lucru în echipa, comunicare, curaj, luare de decizii, orientare în natura, scenete de teatru, învățăm despre cum ar trebui sa interacționăm cu animalele, ne jucam cu baloane uriașe de săpun și petrecem împreună. Anul acesta, părinții vor avea  un spațiu în care sa discute despre metode de educație, școlile romanesti și dezvoltarea valorilor.

Teatru
Anul acesta la FânFest secțiunea de teatru și performance provoacă spiritul critic și ludic al publicului. Prin reprezentațiile propuse,  publicul este așteptat să creeze, alături de artiști, un spațiu comun în care să râdă, cânte și viseze, dar și să analizeze diverse problematici. De la stereotipuri, așteptări, iubire, conștiință până la parada moravurilor omenești, spectacolele de teatru și performance la FânFest 2015 ne trec prin mai multe stări și ne fac să ne regăsim câte puţin în fiecare din ele. Secțiune powered by REACTOR de creație și experiment

Filme documentare
Ca în fiecare an, și la această ediție FânFest veti viziona filme documentare, multe dintre ele în premieră națională, ce aduc în discuție ideea de urban mining, modul în care s-a organizat diaspora norvegiană în toamna anului 2013 sau protejarea neînfricată a gorilelor de munte. Aceste teme și multe altele vor putea fi apoi dezbătute în discuțiile de după proiecții, împreună cu regizorii invitați.

tururi ghidate

Tururi ghidate
Istoria de 2000 de ani, Galeriile Romane, străzile pitorești ale vechiului târg, peisajele naturale remarcabile, satele cu roşieni hotărâţi să-şi apere pământul şi identitatea – acestea sunt câteva dintre motivele pentru care atâţia oameni apreciază Roșia Montană, de la miile de români ieşiţi în stradă acum doi ani până la specialiştii britanici ce susţin introducerea în patrimoniul UNESCO. Însă Roșia Montană este mai mult decât o descriere în câteva cuvinte sau un slogan la un protest. Ea înseamnă o experiență pe care te invităm să o descoperi pas cu pas, în cadrul Tururilor Ghidate, Povestirilor În Jurul Focului și Atelierelor cu roșieni.

Ghizii te vor conduce din subteranele galeriilor antice până pe cele mai înalte vârfuri ale munților din jur pentru ca tu să cunoști cu adevărat patrimoniul construit, natural și imaterial ce face din Roșia Montană o așezare unică.

Piața țărănească și târgul hand-made
Piața ţărănescă celebrează hrana sănătoasă, produsă de mici familii de ţărani. Brânzeturi, pâine, plăcinte, miere, dulceţuri, zacuscă, mirodenii, siropuri, ceaiuri şi alte asemenea vă vor aştepta la standurile din Părculeţul aflat în Piaţa Veche – centrul istoric al Roşiei Montane. Micii producători care vor veni la FânFest sunt din zona Roşia Montană şi diferite judeţe din Transilvania. Târgul hand-made va fi însuflețit de tineri artişti şi meşteri artizani ce te așteaptă cu păpuşi, haine, sticlă, origami, fotografii, bijuterii și alte surprize.

Activități recreative
FânFest este o oază de liniște, departe de agitația urbană. La adăpostul munților și al cerului senin de august, în luminișul poienelor din Roșia Montană, ne vom relaxa prin joc și ne vom provoca imaginația. Atelierele, jocurile sportive, hamacele, astronomia, capoeira și percuția întregesc tabloul activităților recreative ce se vor desfășura pe întreaga durată a festivalului.

 

Peste 300 de muzicieni, 30 de autori, 20 de trupe de teatru, 60 de producători de filme, 1500 de voluntari, 40 000 de participanți și un deceniu de muncă voluntară ne-au arătat că implicarea civică are puterea să țină munții în loc.

INFO

www.fanfest.ro

www.facebook.com/FanFestRosiaMontana

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: