Ed Kowalczyk, vocalistul trupei Live

Ed Kowalczyk, vocalistul trupei de alternative rock Live este cel caruia ii cantam astazi “Multi Ani Traiasca” la Power Play. Edward Joel Kowalczyk s-a nascut pe 16 iulie 1971 in York, Pennsylvania. Initial voia sa devina jucator de fotbal american, insa a fost calauzit spre muzica de prietenii sai din copilarie.


Cu acestia si-a format o trupa la doar 13 ani pentru ca apoi sa incerce in paralel cu studiile sa termine Scoala de Muzica din orasul sau natal. Trupa Live s-a numit la inceput “First Aid” apoi “Paisley Blues”, “Club Fungus” sau “Action Front”, pentru ca in cele din urma sa se opteze pentru “Public Affection”. Sub acest nume au scos un demo intitulat The Death of a Dictionary, iar pe 17 august 1989 acesta a fost lansat ca album, fara prea mare promovare si implicit fara prea mare succes.

In 1991 reusesc sa semneze un contract cu Radioactive Records si editeaza albumul de debut “Mental Jewelry”, bazat pe scrierile filozofului indian Jiddu Krishnamurti, pe care aveau sa-l citeze ca sursa de inspiratie si pentru al doilea album, “Throwing Copper”, din 1994, albumul care i-a scos din anonimat si cu care au castigat atat admiratia publicului american cat si a celui european, Live fiind una din putinele trupe de rock alternativ care a concertat cu casa inchisa pe batranul continent. Discul a ajuns number one in top 100, depasind nume grele din pop sau rock. In 1997, dupa ce concertase intens in toata lumea, Live se intoarce cu “Secret Samadhi”, un album mult mai intunecat si pe care temele cantecelor erau mult mai personale. Fanii nu prea au apreciat aceasta schimbare si nici elementele de heavy metal amestecate cu stilul light-alternative, insa Live au atins din nou pragul de 2 milioane de discuri vandute.

The Distance To Here, albumul din 1999, a readus Live in inima vechilor fani, trupa revenind la stilul care a consacrat-o. Piesa de referinta “The Dolphin’s Cry” a beneficiat de promovare intensa pe MTV si a ajuns pana pe prima pozitie in topul alternativ din State. In septembrie 2001, Live se pregateau sa lanseze noul album. Intitulat simplu “Five”, albumul a fost precedat de single-ul “Simple Creed”, insa dupa evenimentele de la 11 septembrie, balada “Overcome” a devenit preferata publicului. Albumul nu a reusit insa sa atinga pragul discului de aur, iar LP-ul din 2003, “Birds Of Pray”, a avut aceeasi soarta: desi plin de piese bune (ca “Heaven” de ex.), discul s-a oprit pe un modest loc 28.

In 2004 trupa a editat un Best Of pe care au inclus o piesa needitata si un cover dupa Johnny Cash, “I Walk The Line”, devenit un an mai tarziu motiv de disputa mediatica, dupa ce un pretendent la castigarea titlului in cadrulshow-ului “American Idol” a “imprumutat” piesa fara a-i aminti pe cei de la Live. Totul s-a terminat insa amiabil, iar trupa a reusit sa foloseasca publicitatea din jurul acestui eveniment in campania de promovare a noului lor album “Songs from Black Mountain”, aparut in iunie 2006.

In 2009, Live au decis sa ia o pauza, motiv pentru care Ed Kowalczyk a ales o cariera solo in care si-a promovat albumul de debut ”Alive”, ajuns pe o jenanta pozitie 166. Desi trupa din care a facut parte si-a reluat activitatea in 2011, Ed Kowalczyk nu a mai revenit asupra deciziei, insa noi il vom asculta la Power Play pe Ed alaturi de fostii sai colegi de la Live cu “Dolphin’s Cry”!

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: