“Ecouri armenesti in jazz” – recital de pian Harry Tavitian la Iasi

Uniunea Armenilor din Romania filiala Iasi va invita la un eveniment cultural de marca: joi 28 aprilie 2011, de la ora 19.00, pianistul Harry Tavitian va concerta din nou la Iasi, dupa o lunga absenta.

Intitulat “Ecouri armenesti in jazz” – recitalul lui Harry Tavitian va cuprinde prelucrari de muzica traditionala armeana.

Concertul va avea loc in Sala Studio TVR Iasi care este si partener al manifestarii artistice. Intrarea este libera.

Uniunea Armenilor filiala Iasi doreste sa continue astfel promovarea  culturii armene in acest oras unde armenii traiesc de peste 6 secole.

Unul dintre cei mai apreciati pianisti est-europeni, revine la Iasi

Pianistul Harry Tavitian este una dintre personalitatile care a marcat evolutia jazz-ului romanesc si nu numai. Considerat de presa americana drept cel mai important jazzman roman contemporan, Tavitian a jucat un rol activ si in aparitia scolilor nationale de jazz din estul Europei. “Harry Tavitian se numara printre pianistii extraordinari care au initiat si au desavarsit Noul Jazz Est-European”, spunea unul din cei mai importanti critici de jazz din Austria.

Jazzul de avangarda si blues-ul arhaic au alternat in creatia sa, traversata de la inceputul carierei sale de un puternic filon etnic.

Concertul va avea ca scop familiarizarea publicului din Iasi – oras in care armenii traiesc de cateva sute de ani alaturi de romani – cu prelucrari de jazz din muzica armeana traditionala si religioasa.

Tavitian se considera armean prin nastere, roman prin adoptie si se simte acasa in ambele culturi, folclorul balcanic si caucazian fiind una din sursele sale majore de inspiratie. Muzica sa este si o dovada a legaturii dintre muzica romaneasca si cea armeana. In stanga si dreapta Marii Negre, Romania apartine Balcanilor precum Armenia, Caucazului. Arta lui Tavitian este deschisa in ambele directii.

Unul dintre marii critici americani de jazz spunea “Exista multi pianisti de jazz, dar Tavitian este unic. Folosirea de catre el a temelor traditionale romanesti si armenesti este, fara indoiala, una din cele mai bune manuiri ale muzicii de acest gen la ora actuala, facuta cu deosebita grija si dragoste, cu o tehnica superba si un simt dramatic fara egal. In concert, ca si pe disc, la pian, talangi sau fluiere romanesti, Tavitian este un om din care muzica pur si simplu izbucneste din strafunduri.”

Tavitian a colaborat in cei 40 de ani de activitate cu muzicieni de marca romani si straini si a concertat in majoritatea tarilor din Europa si in SUA. A sustinut la Bucuresti doua concerte pentru Presedintele Armeniei si a cantat la Festivalul de jazz de la Erevan, ca invitat personal al acestuia.

Canta atat singur cat si in duo sau in formatii mai numeroase cum ar fi Orient Express (prima formatie de etnojazz din Romania, fondata de Tavitian in 1999) si Black Sea Orchestra, care reuneste 11 dintre cei mai buni muzicieni de etnojazz din tari din jurul Marii Negre.

“Astept cu emotie sa ma reintalnesc cu publicul din Iasi”

Harry Tavitian: Iasiul este unul din orasele cu o frumoasa traditie jazzistica. Chiar daca nu am avut foarte multe concerte in Iasi, ficare intalnire a mea cu publicul de aici a fost una deosebita. Imi amintesc cu mare placere de primul concert la Iasi la Gala de jazz din 1982, de editiile Festi-jazz din 1988 si 1991 de la Casa de Cultura a Studentilor care se dovedea neincapatoare pentru iubitorii de jazz. Au urmat apoi concertele prilejuite de Fête de la Musique (1992, 1996, 1999) si ultimele intalniri de la “Jazz in cartier” in 2005 si 2007, in cluburi, unde atmosfera a fost foarte calda. Primul meu recital intitulat “Rezonante armenesti in jazz” a avut loc la Bacau in decembrie, in organizarea filialei UAR de acolo, si s-a bucurat de un mare succes. Sper ca si concertul organizat de compatriotii mei armeni din Iasi sa fie unul memorabil, mai ales ca repertoriul este unul deosebit, inspirat din spiritualitatea armeana.

Harry Tavitian — Mountain Bride (Armenian trad.)


ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: