Echipa RoadManians, nevoita sa-si vanda masina pentru a se intoarce acasa

Iesenii care au participat la cel mai mare raliu caritabil din lume s-au intors acasa teferi si cu multa experienta de viata. Desi se credeau pregatiti sa infrunte saracia, imaginile din Africa i-au impresionat pe tineri. Au concluzionat ca se poate mai rau decat la noi si au profitat de ocazie sa ajute, dupa puteri, copiii care cereau mancare sau apa.

Echipa RoadManians, nevoita sa-si vanda masina pentru a se intoarce acasaPe parcursul a 30 de zile, Bogdan Baianu (antreprenor si consultant in afaceri), Cristian Andrei (antreprenor IT) si Vlad Pieptu (medic rezident) au trait experienta vietii lor. La volanul unui Mitsubishi L200, echipa „RoadManians” a trecut nu doar prin provocari de natura fizica, ci si psihica. Desertul, caldura, drumurile accidentate, pantele abrupte si apropierea de locurile in care coruptia, rapirile, actele de terorism sunt pericole reale i-au calit pe tinerii aventurati in aceasta cursa extrema. „Timpul obiectiv pe care l-am petrecut acolo, cel de o luna, pentru noi a durat mult mai mult. Au fost foarte multe experiente, am ramas cu foarte multe amintiri si impresia generala a fost una deosebita. Am mai face lucrul asta de multe ori“, afirma Cristian Andrei.

Continentul african i-a surprins nu doar prin frumusetea si exotismul peisajelor, ci si printr-o noua cultura, un stil de viata diferit de cel european. Au fost intampinati cu multa curtoazie, desi saracia e la ea acasa. „Inainte de a intreba unde se afla un drum, trebuie sa ii intrebi pe oameni ce mai fac, ce fac familiile lor. Ei iti raspund, te intreaba si pe tine, te invita la ceai. Abia dupa asta treci la subiect“, povesteste ieseanul.

Dupa ce au trecut prin nordul Marocului si au intrat in zona Muntilor Atlas, peisajul a devenit tot mai arid. La fiecare colt de strada, copiii cereau mancare, apa sau dadeau pietre la o parte din calea masinii, in speranta ca vor primi o recompensa. „Situatia economica, sociala este mult mai grava decat la noi. Credeam ca suntem pregatiti sa vedem saracie, insa ne-am inselat“, a subliniat Cristian Andrei.

Universul comunitatilor mici din drumul celor trei ieseni se intindea pe o raza de cativa zeci de kilometri, iar unii nu stiau nici macar ce sat urmeaza. Comunicarea cu localnicii n-a fost deloc usoara, pentru ca acestia nu vorbeau decat araba. Pentru cei plecati in raliu, limbajul universal al gesturilor s-a dovedit eficient. Precautia membrilor echipei „RoadManians” a fost cel mai bun partener pentru drum. Lipsiti de experienta unei astfel de curse, au luat la ei bagaje numeroase, de la medicamente la piese pentru masina. „Altii, mai experimentati, au ales sa-si reduca din greutate, carand tot mai putine lucruri. Am avut doar o pana si antena rupta. In schimb, i-am ajutat pe ceilalti cu piesele noastre de schimb“, au mentionat calatorii.

Ajunsi in Guinea Bissau, amenajarea laboratorului si impartirea darurilor (medicamente, echipamente IT si plase de tantari) a durat patru-cinci zile. Pentru ca au pierdut intoarcerea la Budapesta odata cu caravana, iesenii s-au vazut nevoiti sa vanda masina si sa se intoarca acasa cu avionul. Singuri in Africa, pe drumurile periculoase, fara escorta armatei erau vulnerabili, asa ca decizia era cea mai inteleapta.

Cat de curand, echipa „RoadManians” va posta pe pagina lor de Internet un documentar care ilustreaza intreaga experienta. Tinerii au anuntat ca proiectul caritabil nu s-a incheiat aici, urmand sa sprijine in continuare comunitatile nevoiase.

Sursa: www.ziaruldeiasi.ro; autor: Liliana Ginju Pe acelasi subiect: The RoadManians / 3 ieseni in Africa. 20.000 km. O misiune caritabila

INFO

www.roadmanians.ro

www.facebook.com/RoadManians

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: