Earth Hour la Iasi

Programat pentru 29 martie, în intervalul 20.30 – 21.30, Earth Hour™ (Ora Pământului), cea mai mare manifestare voluntară de mediu din istorie, continuă tradiţia stingerii luminilor în mod simbolic, dar se constituie, pentru institutii, organizatii si cetăteni într-o nouă oportunitate de a-si arăta preocuparea pentru mediu si capacitatea de mobilizare.

Earth Hour se sărbătoreste în România din anul 2009, iar la nivel international din anul 2007, când WWF Australia a organizat prima editie a acestui eveniment în orasul Sydney. În prezent, Earth Hour coalizează o comunitate globală de peste 2 miliarde de oameni.

13 orase s-au înscris anul acesta în Competitia pentru Capitala Earth Hour organizată la nivel national de WWF-România, în cadrul campaniei anuale oficiale Earth Hour (Ora Pământului). Orasele vor organiza luna aceasta, în cadrul concursului, diverse evenimente si actiuni care să aducă în atentia comunitătii locale problemele de mediu si lucrurile pe care le putem face cu totii pentru a construi un viitor mai durabil. Orasele înscrise în Competitie sunt următoarele: Adjud, Baia Mare, Bistrita, Botosani, Brăila, Bucuresti, Craiova, Panciu, Râmnicu Vâlcea, Salonta, Satu Mare, Sighisoara si Tulcea.

Earth Hour se sărbătoreste în toată tara, nu numai în orasele care participă la Competitia pentru Capitala Earth Hour 2014. Vă invităm să vă alăturati miscării  prin participarea le evenimentele din Iasi sau prin stingerea luminilor din casă sâmbătă, 29 martie, în intervalul 20.30 – 21.30.

IASI

De Ora Pământului, între  20.30- 21.30 se va stinge iluminatul public pe pietonalul Stefan cel Mare, situat în centrul orasului şi iluminatul arhitectural la clădirile monument istoric din zonă: Mănăstirea Trei Ierarhi si Palatul Roznovanu. În acest interval orar va avea loc un spectacol de Street-Acting: 3 fachiri vor creea show-uri extraordinare cu flacari,uimind publicul prin miscarile realizate cu acuratete, manuind diferite instrumente care ard – funii, bile, bare, cercuri, etc.; inghit si sufla flacari. De asemenea, vor fi pregatite mai multe surprize împreună cu Clubul de Dans The Sky.

Pe timpul zilei de 29 martie, între orele 14.00- 20.00, zona pietonalului Stefan cel Mare – expozitie de proiecte de mediu împreună cu universitătile iesene.

  • Facultatea de Fizică (Universitatea Alexandru Ioan Cuza) va prezenta: măsurători de  poluare electromagnetică, generată de telefoane mobile si de alte dispozitive din aceeasi categorie (iesenii pot verifica radiatiile electromagnetice emise de propriul telefon mobil), demonstratie de măsurare a radioactivitătii atmosferice, cameră de fotografiere IR, folosită pentru măsurători ale concentratiei de dioxid de sulf, măsurători ale concentratiei de pulberi de diferite dimensiuni din atmosferă (“Dust track”), surse de energie alternativă (energie solară, eoliană, energii mecanice) si demonstratii de functionare a unor dispozitive bazate pe astfel de surse de energie.
  • Departamentul Inginerie si Managementul Mediului, Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului, Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iasi va prezenta: expozitia Ingineria Mediului – o sansă la un viitor curat, studenti din Liga CHEMIS vor realiza o caroserie de masină din PET-uri, prezentare aparatură pentru măsurarea, monitorizarea poluantilor gazosi la emisie.
  • Facultatea de Geografie si Geologie (Universitatea Alexandru Ioan Cuza) va realiza: o expozitie de fotografie cu peisaje din România si hărti de mediu, se va prezenta un sonometru pentru a măsura poluarea fonică, o trusă mobilă de monitorizare a calitătii apei si aerului precum si un adăpost meteo folosit pentru monitorizarea temperaturii în mediul urban. Spatiul expozitional va cuprinde si o zonă dedicată tineretului în care vor fi realizate din materiale reciclate un glob pământesc si alte obiecte surpriză.
  • Facultatea de Biologie (Universitatea Alexandru Ioan Cuza) vor realiza o expozitie de produse bio, plante si insecte rare, aparat pentru determinarea fotosintezei.
  • Asociaţia Grupul SistemIS împreună cu Societatea Ornitologică Română, vor avea o expoziţie de fotografie pe tema “Biodiversitatea din regiunea Moldovei”, vor rula prezentări ale proiectelor aflate în derulare şi se va realiza un workshop în legătură cu felul în care putem recicla peturile din plastic pentru a crea hrănitori pentru păsări.
  • Împreună, studenţii de la O.S.S.E.I., ASAFI şi ATRAG Iaşi vor crea un mesaj luminos pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt ce face trimitere la evenimentul organizat.

Campania IASI RECICLEAZĂ, locul deseurilor nu este în preajma ta (deseuri electrice si electronice vechi sau defecte). Actiunea este organizată de Asociatia Română pentru Reciclare RoRec în parteneriat cu Primăria Municipiului Iasi si SC SALUBRIS SA. Toti participantii participă la o tombolă, marele premiu – o bicicletă. 29 martie 2014, ora 20.00 – extragerea câstigătorului.

INFO

ora-pamantului.ro/wordpress

www.earthhour.org/romania

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: