Dupa 20 de ani! Berlinale 2013, 7-17 februarie

afis berlinale 2013

Iata-ne, meine damen und herren, la a 63-a editie a Berlinalei, ce va avea loc in perioada 7-17 februarie 2013! Parca de-abia s-a incheiat editia a 62-a si unii dintre noi ne grabeam spre casa pentru a cere banii inapoi de la Malev. Fata de anul trecut, acum avem toate motivele sa ne grabim inapoi spre aeroport pentru ca, pentru prima oara in 20 de ani, o productie suta la suta romaneasca revine in competitia principala a festivalului.

In 1993, Patul conjugal, de Mircea Daneliuc, a concurat pentru Ursul de Aur alaturi de Arizona Dream de Emir Kusturica, Diario di un vizio/Diary of a Maniac de Marco Ferreri si Belle Epoque de Fernando Trueba. De atunci, Romania a mai fost prezenta in cea mai importanta sectiune a Festivalului de la Berlin prin coproductii internationale: Katalin Varga, de Peter Strickland, in 2009, distins cu Ursul de Argint pentru contributie artistica deosebita, si Eu cind vreau sa fluier, fluier, de Florin Serban, distins in 2010 cu Jury Grand Prix – Ursul de Argint si cu Premiul Alfred Bauer.

In 2013, prezenta romaneasca e urmatoarea: Calin Peter Netzer participa cu al treilea lungmetraj al sau, Pozitia copilului, in competitia oficiala, Eva Pervolovici, care locuieste de patru ani la Paris, a fost selectionata cu lungmetrajul ei de debut, Marussia (coproductie franco-rusa), in sectiunea Generation, destinata filmelor pentru copii si tineret, Ada Condeescu, lansata cu Eu cind vreau sa fluier, fluier, participa in programul Shooting Stars, care sustine tinerele talente actoricesti ale Europei, iar in programul Talent Campus participa regizorul si DoP-ul Anda Puscas, regizorul si scenaristul Bogdan Florian Mirica, regizorul Daniel Nicolae Djamo, regizorul si producatorul Ionut Piturescu, criticul de film Imaredetipar, monteurul si DoP-ul Mihai Gavril Dragolea, actrita Roxana Pomponiu, precum si Daniel Sandu, care participa cu proiectul lungmetrajului de debut aflat in dezvoltare Un pas in urma serafimilor (coproductie romano-maghiara prin HiFilm Productions si CorLeonis Film), in subsectiunea Talent Project Market .

Citeste tot articolul semnat de Iulia Blaga in Suplimentul de Cultura , inclusiv un interviu cu Calin Peter Netzer pe suplimentuldecultura.ro.

„Pozitia copilului”, in regia lui Calin Peter Netzer, va avea premiera mondiala pe 11 februarie, la Festivalul de la Berlin. Proiectia oficiala va incepe la 15.30 (16.30, ora Romaniei), la Berlinale Palast, in prezenta actorilor si a realizatorilor. Filmul va intra pe marile ecrane din intreaga tara pe 8 martie, distribuit de Parada Film. Distribuitorul international este compania germana Beta Cinema.

Pozitia copilului” concureaza pentru Ursul de Aur cu alte 18 filme, unele semnate de Gus Van Sant, Steven Soderbergh sau Ulrich Seidl. Cei doi protagonisti, Luminita Gheorghiu si Bogdan Dumitrache, intra, la randul lor, in competitie pentru Ursul de Argint acordat celei mai bune actrite, respectiv celui mai bun actor. Pentru trofeele de interpretare vor concura si nume ca Juliette Binoche, Catherine Deneuve, Matt Damon si Jude Law .

Mai multe despre filmul care reprezinta Romania in competitia oficiala: AICI

INFO

www.berlinale.de

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: