Duminica Floriilor-Ziua Tineretului la Iasi

Duminica Floriilor in Biserica Romano-Catolica se celebreaza duminica, 24 martie 2013. Se aminteste intrarea Domnului in Ierusalim si se marcheaza inceputul Saptamanii Mari. In aceasta duminica este si Ziua Tineretului.

ziua tineretului_biserica catolica

SURSA FOTO: www.catholica.ro

La Iasi, tinerii, cu ramuri in maini, vor porni duminica, 24 martie, la ora 15.30-16.00 in procesiune de la biserica “Sfanta Tereza a Pruncului Isus” (cartierul Nicolina), biserica “Sfantul Anton” (cartierul Dacia), Parohia Dancu si Parohia Tomesti catre catedrala “Adormirea Maicii Domnului“. Vor merge pe jos intre 3 si 4 km. impreuna cu ei vor merge preotii din comunitatile respective.

Ecoul entuziasmului cu care evreii l-au intampinat pe Cristos in Duminica Floriilor va rasuna in Iasi, precum si in celelalte parohii prin cantarile tinerilor. in curtea catedralei, tinerii vor fi intampinati de PS Petru Gherghel, episcop de Iasi. Aici se vor sfinti ramurile si se va intra in catedrala.

Intrarea Domnului in Ierusalim este cinstita prin procesiunea solemna cu ramuri. Credinciosii participa la procesiune cantand si purtand ramuri in maini. Ramurile binecuvantate vor fi apoi pastrate acasa cu pietate, amintind de victoria lui Cristos care a fost celebrata prin procesiunea acestei zile.

Sfanta Liturghie, care va incepe la ora 17.00 in catedrala romano-catolica din Iasi, va fi prezidata de PS Petru Gherghel, care va avea un mesaj special pentru tineri.

Lecturile din Sfanta Scriptura vor fi proclamate de tineri, iar patima dupa sfantul Luca va fi citita pe roluri.

In Duminica Floriilor, in fiecare parohie vor fi intalniri si rugaciuni speciale cu tinerii. Ca pregatire au fost tinute cateheze, intalniri si rugaciuni speciale. Tinerii se vor intalni sub semnul mesajului Sfantului Parinte papa, a carui tema este: “Mergeti si faceti ucenici din toate natiunile” (cf. Mt 28,19). “Dragi prieteni, – spune papa in mesaj – indreptati ochii si priviti in jurul vostru: atatia tineri au pierdut sensul existentei lor. Mergeti! Cristos are nevoie si de voi. Lasati-va implicati de iubirea sa, fiti instrumente ale acestei iubiri imense, pentru ca sa ajunga la toti, in special la «cei de departe»”.

Aceasta zi dedicata tinerilor s-a nascut din dorinta fericitului papa Ioan Paul al II-lea. in Duminica Floriilor din anul 1984, in care s-a celebrat si jubileul tinerilor, papa a accentuat faptul ca Biserica ii are in atentie intr-un mod special pe tineri. in anul urmator s-au adunat la Roma peste 300.000 de tineri… A fost inceputul Zilei Mondiale a Tineretului, prima editie. De atunci si pana astazi, in fiecare Duminica a Floriilor s-a celebrat Ziua Tineretului, iar la un interval de doi-trei ani s-au organizat intalniri mondiale.

In Duminica Floriilor se marcheaza inceputul Saptamanii Sfinte, cand se celebreaza misterele mantuirii implinite de Cristos in ultimele zile ale vietii sale, incepand de la intrarea in Ierusalim si pana la fericita patimire si glorioasa sa inviere. intr-un mod deosebit, crestinii sunt invitati sa se spovedeasca si sa se pregateasca pentru invierea Domnului.

Duminica Floriilor va fi si o pregatire pentru Ziua Diecezana a Tineretului, cand, in Parohia “Adormirea Maicii Domnului” din Pildesti, duminica, 5 mai, sunt asteptati mii de tineri din intreaga Moldova.

INFO

Episcopia Romano-Catolica de Iasi

www.ercis.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

1 comentariu la “Duminica Floriilor-Ziua Tineretului la Iasi”

  1. Dionisie says:

    Trebuie sa recunosc ca la catolici incepe sa-mi placa din ce in ce mai mult. Au niste slujbe foarte ordonate: am vazut si la Vatica, am vazut si la biserica mare din Iasi… Pote mai invata si bisericile noastre stramosesti din ordinea de la catolici.

Scrie un comentariu: