Duke Ellington Orchestra revine in Romania, pe 10 noiembrie.

Celebrul big band de jazz Duke Ellington Orchestra revine in Romania pe 10 noiembrie, intr-un concert special care va avea loc la Sala Palatului din Capitala, informeaza organizatorii, Events.

duke-ellington-orchestra

Pe 10 noiembrie, publicul va asista la o demonstratie de jazz pur.

Sub bagheta lui Paul Mercer, nepotul marelui Duke, orchestra a preluat mostenirea muzicala a lui Ellington si concerteaza de peste opt ani in formula actuala, pe toate continentele globului, ducand mai departe traditia “Ducelui”. Concertul incepe la ora 20.30, iar accesul este permis de la ora 19.30.

Cu peste 20.000 de reprezentatii in intreaga lume, Duke Ellington Orchestra a cucerit inimile publicului iubitor de jazz si aprecierea criticii muzicale din lumea intreaga. Infiintata in 1923, trupa si-a primit numele de la intemeietorul sau, celebrul pianist si dirijor Duke Ellington, supranumit “ducele jazz-ului”, castigator a 13 premii Grammy. Formula actuala a orchestrei cuprinde 16 muzicieni, atat tineri interpreti, cat si veterani ai vechii trupe conduse de Duke Ellington, toti tehnicieni de exceptie. Repertoriul original elaborat va oferi audientei ocazia de a admira abilitatile creative nelimitate ale interpretilor.

Pe 10 noiembrie, publicul din Bucuresti va asista la o demonstratie de jazz pur, un vintage Ellington formidabil, cu evergreen-uri precum “Take the A Train”, “Satin Doll”, “The Mooche”, “Cotton Club Stomp”, “Full Moon at Midnight”.

Muzica lui Ellington a schimbat lumea. El o numea muzica americana mai degraba decat jazz si ii placea sa-i descrie pe cei care l-au influentat ca “dincolo de orice incadrare”. Mai mult decat atat, a daramat importante bariere rasiale in societatea americana. Pionier al jazz-ului, “Ducele” si-a adus o contributie definitorie la inaugurarea erei sale swing (“It Don’t Mean A Thing”, 1943).

Este de asemenea parintele a numeroase inovatii in domeniul muzicii jazz: a utilizat vocea umana pe post de instrument muzical, lasand cuvintele la o parte, punand accentul pe contrastul dintre notele inalte si joase, folosind in mod frecvent tonalitatile de blues, intr-un stil numit “jungle music”. Este considerat intemeitorul acestui stil. Si-a pus semnatura peste mai mult de 2.000 de cantece si compozitii: jazz, muzica religioasa, muzica clasica.

A compus coloana sonora a patru filme si a cantat alaturi de artisti ca John Coltrane, Louis Amstrong, Frank Sinatra si Ella Fitzgerald.

Cea mai mare realizare a lui Duke Ellington este insasi orchestra ce ii poarta cu mandrie numele. Trupa a debutat initial sub numele de The Washingtonians si cuprinde astazi instrumentisti de exceptie, printre care si trompetistul Barrie Lee Hall, un veteran al jazz-ului. Duke Ellington Orchestra, asa cum a fost numita ulterior, a devenit sub conducerea maestrului una dintre cele mai influente band-uri din istoria jazz-ului, atingandu-si varful creativ in anii ’40. Cu un jazz melodios, dinamic si o orchestratie impecabila, Duke Ellington Orchestra promite, ca intotdeauna, un spectacol eclectic si electrizant.

Biletele, la preturi de 100 de lei, 140 de lei si 180 de lei, pot fi achizitionate prin reteaua Eventim, din magazinele Germanos, Orange, Vodafone, librariile Carturesti si Humanitas si prin intermediul site-ului www.eventim.ro.


ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Cuvinte cheie: ,

Scrie un comentariu: