Dreptul la Suveranitate Alimentară – Consultare Publică Țărănească

suveranitate alimentara

Asociația Eco Ruralis împreună cu partenerii săi au plăcerea să vă invite în data de 25 iunie 2016, începând cu ora 10:30, în Iași la evenimentul pentru Dreptul la Suveranitate Alimentară – Consultare Publică Țărănească – la Institutul de Cercetări Economice și Sociale „Gh. Zane” al Academiei Române (Strada Codrescu nr. 2, Iași).

Acest eveniment face parte dintr-o serie de consultări publice la nivel național, care au ca scop mobilizarea țăranilor, țărăncilor și susținătorilor agriculturii țărănești, pe tema suveranității alimentare. Aceste consultări au la bază nevoia de a crea o strategie pentru viitorul agriculturii și alimentației, care să pună țăranii și țărăncile în centrul deciziilor și care să susțină agroecologia – agricultura țărănească drept modelul ideal de agricultură în România.

Programul este bazat pe problema drepturilor țăranilor la resurse, structurat în 3 sesiuni, după cum urmează: a) Introducere. Suveranitatea Alimentară; b) Dreptul la Piață; c) Dreptul la Semințe. Fiecare sesiune va fi prezentată de vorbitori – reprezentanți ai societății civile țărănești sau de protecția mediului, precum și cercetători – urmate de discuții cu participanții – țărani, grădinari, membri ai societății civile din România.  Programul include și o distribuție gratuită de semințe țărănești pentru țărani / țărănci / grădinari / grădinărese.

PROGRAM

10:30 – 11:00 Întâmpinarea participanților | Bun venit din partea organizatorilor

11:00 – 11:45 Sesiunea 1: SUVERANITATEA ALIMENTARĂ

  • Introducere despre Mișcarea Europeană pentru Suveranitate Alimentară: drepturile țăranilor în Europa și implicarea lor în luarea deciziilor pentru politicile agricole și alimentare. Prezintă: Ramona Duminicioiu – Confederația Țărănească Via Campesina Europa
  • Forumul European Nyeleni – pentru Suveranitate Alimentară (octombrie 2016, în România): procesul European de consultare al țăranilor: cum ne organizăm pentru apărarea drepturilor țăranilor și ce contribuție au țăranii din România? Calendarul consultărilor țărănești din România – parte a procesului Nyeleni: aprilie – septembrie 2016. Prezintă: Raluca Dan – Eco Ruralis
  • Platforma de Cercetare în Dezvoltarea Rurală – un proiect de cercetare teoretică și exploratorie în economia spațiului rural. Prezintă: Codrin Dinu Vasiliu, Institutul de Cercetări Economice și Sociale „Gh. Zane”

11:45 – 12:45 Sesiunea 2: DREPTUL LA PIAȚĂ

  • Lanțuri agroalimentare scurte funcționale pentru valorificarea și promovarea produselor locale. Studiu de caz: județul Mureș. Prezintă: Lucian Tanasă, Institutul de Cercetări Economice și Sociale „Gh. Zane”
  • Centrul Urban de Inițiative Bune – CUIB – Inițiativă pozitivă de vânzare directă – alternativă pentru micii producători. Prezintă: Anca Gheorghică, Asociația Mai Bine.
  • Politici publice pentru accesul la piață al micilor producători. Prezintă: Ramona Duminicioiu – Confederația Țărănească Via Campesina Europa

12:45 – 13:15 Pauză. Distribuție gratuită de semințe țărănești, oferite de Eco Ruralis

13:15 – 13:45 Sesiunea 3: DREPTUL LA SEMINȚE

  • Semințele țărănești – o soluție pentru viitorul agriculturii și criza alimentară: agrobiodiversitatea și bogăția cunoștințelor țărănești vii în societatea rurală din România. Prezintă: Stela Zămoiu și Petru Cucu – Eco Ruralis
  • Legumești – grădină comunitară ecologică pentru producție de semințe tradiționale în Iași – Prezintă: Alexandru Bodnar, Asociația Mai Bine.

13:45 – 14.00 Concluzii

Vă așteptăm cu drag să veniți în număr mare și să confirmați participarea la: membri@ecoruralis.ro sau la numerele de telefon 0753 353 858 sau 0264 599 204 (program birou de luni până vineri de la ora 10:00 până la ora 18:00), până în data de 23 iunie. Pentru orice întrebări sau nelămuriri, vă rugăm să ne contactați – Asociația Eco Ruralis: Strada David Francisc, nr. 10, ap. 5, 400102 – Cluj Napoca, jud. Cluj, tel/fax: 264 599 204. E-mail: ecoruralis@gmail.com. Website: www.ecoruralis.ro

Suveranitatea alimentară este dreptul oamenilor la hrană sănătoasă și adecvată cultural, produsă prin metode ecologice și durabile, precum și dreptul acestora de a-și defini propriile sisteme agroalimentare. Pune în centrul sistemelor și politicilor agroalimentare pe cei care produc hrană, în locul cererilor pieței și corporațiilor. Oferă o strategie de rezistență și demontare a comerțului și regimului alimentar corporatist actual. Oferă soluții pentru sisteme agroalimentare, pastorale și piscicole, hotărâte de producători locali. Pune problema economiilor și piețelor locale/naționale ca prioritate și sprijină agricultura țărănească și familială, orientate spre producătorii agricoli, pescuit artizanal, pășunat pastoral, precum și producția și distribuția de hrană bazate pe durabilitate ecologică, socială și economică.

Promovează transparența comerțului care să garanteze venituri juste tuturor oamenilor și drepturile consumatorilor de a controla produsele alimentare și nutriția. Asta asigură faptul că drepturile de folosire și gestionare a terenurilor agricole, apele, semințele, animalele și biodiversitatea sunt în mâinile celor care produc hrană. Suveranitatea alimentară presupune relații sociale fără opresiune și inegalitate între femei și bărbați, minorități, grupuri rasiale, clase sociale și generații.

INFO

Asociația Eco Ruralis

E-mail: ecoruralis@gmail.com

Website: www.ecoruralis.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: