Dragoș Mărgineanu, București – Experiment în muzică @Re-Generator

Dragoș Mărgineanu își propune crearea live a unei compoziții sonore care să „însoțească” filmul românesc mut de ficțiune Manasse, realizat in 1925 de Jean Mihail. Intenția este de a realiza o ambianță sonoră și nu o coloană sonoră, diferența dintre cele două fiind esențială pentru înțelegerea naturii experimentale și performative a acesteia.

Compoziția nu urmărește firul narativ al ficțiunii, pentru a completa tabloul psihologic al acțiunilor personajelor, prin evidențierea unor note emoționale, ci „persistă” în jurul acțiunilor adâncind contextul istoric și cinematografic lăsând privitorilor libertatea de a produce asocieri particulare, în efortul natural al minții de a sincroniza sunetul cu imaginea.

Sunetul va fi asamblat în timp real, folosindu-se un colaj experimental de elemente pre-înregistrate, improvizație live și putând fi chiar introdus un element de interactivitate.

Dragos Margineanu a creat ambianța sonoră pentru proiecția filmelor mute din cadrul evenimentului “Retrospecţii. Filme din Interbelic” ( inclusiv pentru filmul ”Manasse”). Acest eveniment a fost parte din proiectul „100 la 100: Memorie şi prospecție +/- un secol” (2018), realizat de Centrul Cultural / Imagine şi Sunet, în parteneriat cu Arhiva Naționala de Filme și cofinanțat de AFCN.

După performance publicul este invitat, împreună cu Dragoș, la o discuție despre compoziția sonoră experimentată.

Dragoș Mărgineanu este compozitor și sound & light designer având licența în sound arts & design la University of the Arts Londra și masteratul în arta sunetului de film la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografie ”I.L. Caragiale” București. Are o bogată colaborare în domeniul designului de sunet și lumină de teatru, dintre cele mai recent amintind Pescărușul (regia Andrei Șerban, Unteatru 2018), Eine Kleine Nacht Musik (regia Gigi Căciuleanu, Unteatru 2017), Hughie (regia Alexa Visarion, Unteatru 2016), Singularity (regia Mariana Cămărășan, Teatrul de Artă 2017). Interesul său principal este explorarea relațiilor între planul sonor și cel vizual, folosindu-se de diverse tehnici și instrumente, de la compoziție clasică la improvizație electronică, fotografie și bricolaj.

REZERVARE

Rezervăriwww.teatrufix.ro/rezerva (nu uitați să selectați evenimentul la care vreți să mergeți din câmpul *spectacol*) *deși accesul este liber la toate evenimentele, numărul de locuri în sala de teatru este limitat

Programul întregului festival: Re-GENERATOR. Micro-festival de arte performative, ediția pilot

INFO

Hala Fix

Strada Bucium 34 – Moldomobila, poarta 1, Iasi

www.facebook.com/TeatruFix

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: