DRAGOȘ ALEXANDRESCU (RO / FI): proiecție de filme și discuție în spațiul public

social1

tranzit.ro/ Iași și Vector anunță prima lor colaborare cu ocazia unui eveniment organizat în jurul lucrărilor artistului român stabilit în Finlanda, Dragoș Alexandrescu.  Astfel, sunteți invitați Luni, 15 august 2016,ora 21.30, pe Str. Al. Lăpușneanu, nr. 7-9, Iași la proiecțiile filmelor sale recente: Liantul Social (2015) și Înainte era mai bine (2013), ambele realizate în România.

Liantul social
Durată: 21 min
B&W HD film
2015

Filmul este o reconstrucție a conceptului de lucru ca Citititor/Ascultător (concept introdus în 1864 în Cuba), care a dispărut pe la începutul secolului XX. Scopul cititorului era acela de a-i “distra” pe muncitori în timpul lucrului prin lecturarea unor texte. Cititul textelor, în fața muncitorilor, în timpul lucrului, de către Lector le-a oferit acces către educație dar a cauzat fricțiuni între angajați și patroni. Aceștia din urmă considerau textele prea radicale ceea ce a condus la cererea de drepturi suplimentare.(Dragoș Alexandrescu)

Înainte era mai bine
Durată: 5 min
color, HD
2013

Filmul este bazat pe fapte reale întâmplate recent în România (și în alte țări foste comuniste), referindu-se la miile de familii care, pentru o situație economică mai bună, își lasă copiii mici cu bunicii sau rudele și pleacă la muncă în străinătate. […] Am făcut de asemenea o analogie cu o situație întâmplată în cel de-al doilea război mondial, când aproximativ 70000 de copii din Finlanda au fost evacuați în Suedia, Norvegia și Danemarca. La acel moment, finlandezii aveau motive să se teamă de o catastrofă umanitară ca urmare a unei posibile ocupații sovietice. După război, Finlanda a cunoscut o perioadă economică dificilă, care a avut ca rezultat întârzierea întoarcerii acestor copii timp de mai mulți ani. În jur de 20% dintre acești copii au rămas cu familiile surogat după război, care i-au adoptat in multe cazuri, ceea ce i-a cruțat de încă o altă separare traumatică.” (Dragoș Alexandrescu)

Dragoș Alexandrescu (1974, Romania) este un artist vizual ce trăiște în Vasa, Finlanda din 2007 și care a absolvit cursurile de Master ale Facultății de Arte „G. Enescu” din Iași (2005). Mare parte din practica sa artistică este o formă de interogare a prezentului, în care narațiunile fictive, bazate pe structura noastră socio-economică, încearcă să (re)producă un răspuns mai degrabă emoțional, decât rațional, din partea publicului. Lucrările sale video prezintă fragmente din realitatea înconjurătoare, cea mai mare parte fiind legată de perioada fragilității structurale, a crizelor economice și de identitate cu care se confruntă Europa. Din 2013 a început o colaborare cu galeria Taik din Berlin și lucrările sale au fost incluse în mai multe colecții private din Europa.

Începând cu 2016, Vector este prezent din nou pe scena de artă din Iași sub coordonarea lui Dan Acostioaei.

Această prezentare este organizată de către Asociația Vector, în colaborare cu tranzit.ro/ Iași și este realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași, în cadrul evenimentului Săptămâna diasporei (13-20 august 2016).

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: