”Don Quijote” la Opera Nationala Romana Iasi

Opera Națională Română Iași va invita la o noua reprezentatie a spectacolului de balet DON QUIJOTE de Ludwig Minkus.

  • vineri, 22 septembrie 2017, ora 18:30, sala mare – Teatrul National Iasi

Dirijor: Adrian Morar. Regia și adaptarea: Ileana Iliescu (Artist Emerit, Premiul de Excelență al Galei Premiilor Operelor Naționale, ediția a III-a, 2015). Scenografia: Adriana Urmuzescu.

Distribuție: Quitri – Kotomi Hoshino; Basil – Vlad Mărculescu; Mercedes – Mizuka Suzuki; Espado – Dumitru Buzincu; Zâna Pădurii – Anca Tudorache; Florărese – Arisa Suzuki – Saki Kagawa; Amorașul – Sarasa Nagamine; Dans țigănesc – Monica Ailiesei – (debut)– Cătălin Ailiesei; Lorenzo – Sergiu Cotorobai; Camacho – Gheorghe Iftinca; Don Quijote – Ovidiu Ciobotariu; Sancho Panza – Hirohito Icheuki – (debut).

Distribuția poate suferi modificăriSpectacolul durează până la ora 20:30 și are o pauză.

Don Quijote este un balet în patru acte și opt scene , la baza episoadelor fiind celebrul roman “Don Quijote de la Mancha” de Miguel de Cervantes . Acesta a fost inițial in coregrafia lui Marius Petipa pe muzica lui Ludwig Minkus și a avut premiera la Teatrului Bolshoi Imperial de la Moscova , Rusia, pe 26 decembrie 1869.

Prima producţie integrală pentru o companie din Vest a fost pusă în scenă de dansatorul, coregraful, regizorul şi pedagogul polonez Witold Borkowski, în 1962, la Ballet Rambert (cea mai veche companie de dans britanică, “Rambert Dance Company” a fost înfiinţată în 1926 de poloneza Marie Rambert).

Producţii notabile în afara Rusiei, pe muzica lui L. Minkus, au fost cele puse în scenă de celebrii Nureyev pentru Opera de Stat din Viena (1966) şi de Baryshnikov pentru Teatrul de Balet American (1978), care în mare parte au urmat versiuni tradiţionale interpretate în Rusia.

George Balanchine (dansator și coregraf rus, unul dintre cei mai importanți coregrafi ai secolului XX, n. 22 Ianuarie, 1904, St. Petersburg, Rusia; d. 30 Aprilie, 1983 New York, US) a produs Don Quijote, în 1965, pe partitura muzicală a lui Nicolas Nabokov, bazată pe o suită orchestrală scrisă anterior. Aceasta a fost prima punere în scenă pentru baletul American. Departe de umorul debordant al versiunilor bazate pe coregrafia lui Petipa, Balanchine a ales să scoată în evidenţă serioasa şi grava disociere, izolare de societate a lui Don Quijote.

BILETE

Spectacolele și evenimentele lunii septembrie au fost stabilite, așadar, vă așteptăm să achiziționați biletele pentru reprezentațiile lunii de pe site-ul www.operaiasi.ro și de la Agenția Operei, situată în foaier, începând cu ziua de luni, 28 august, de la ora 10:00. Prețul biletelor este cuprins între 10 și 60 lei, în funcție de loc.

Biletele se pot achiziționa atât de la Agenția Operei (tel. 0332.888.448 – foaier / program: luni – vineri intre 10.00-17.00, sâmbătă 10.00–13.00  ), cât și online pe site-ul O.N.R.I. Nota: Pentru a putea achizitiona bilete online, urmați pașii:

  • accesati “EVENIMENTE” din partea superioara a paginii www.operaiasi.ro
  • creati un cont valid
  • achizitionati biletul

Este strict interzis accesul in sala copiilor sub 7 ani.

INFO

Opera Nationala Romana Iasi:

Strada Agatha Barsescu nr. 18, Cod postal 700074 Iasi, Romania.

Telefon: +40-(0)232 211 144.

Web: operaiasi.ro

Facebook: www.facebook.com/Opera-Nationala-Romana-Iasi

You Tube: www.youtube.com/OperaIasi

PE ACEEASI TEMA:

Musicalul „Sunetul Muzicii”, la Opera Iasi

KABARET

Spectacolul de teatru-dans „Kabaret – Nostalgie in doua parti”

„Concert de Crăciun” la Opera Nationala Iasi

Magia serii in sunet si lumina, editia a VII-a

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Concert simfonic. Dirijor: Florin Totan

Concert simfonic. Dirijor: George Hariton

”Integrala concertelor si simfoniilor de Beethoven” IV

Capodopere vocal-simfonice: Edward Elgar – The Dream of Gerontius, op.38 – primă audiție –

Scrie un comentariu: