”Don Quijote” la Opera Nationala Romana Iasi

 

Având în vedere Circulara Ministerului Culturii nr. 1775/ 10.03.2020, pentru a preveni riscul de răspândire a infecției cu noul coronavirus, Opera Națională Română Iași suspendă toate spectacolele și evenimentele din perioada 10 – 22 martie 2020.

Spectatorii care au achiziționat bilete de la Agenția Operei pentru spectacolele  „Don Quijote” de L. Minkus și „Opera în recital – Seară germană”, pot să le returneze începând cu data de 1 aprilie.

Spectatorii care au achiziționat bilete online la spectacolele mai sus menționate vor primi contravaloarea acestora în contul din care au efectuat plata.

Opera Națională Română Iași va invita la o noua reprezentatie a spectacolului de balet DON QUIJOTE de Ludwig Minkus.

  • duminica, 15 martie 2020, ora 18:30, SALA MARE – Teatrul National “V. Alecsandri”,  Iasi

Regia și adaptarea: Ileana Iliescu (Artist Emerit, Premiul de Excelență al Galei Premiilor Operelor Naționale, ediția a III-a, 2015). Scenografia: Adriana Urmuzescu.

Interpretează baletul și orchestra Operei ieșene, sub bagheta dirijorului Leonard Boga.

Distribuție: Quitri – Saki Kagawa, Basil – Vlad Mărculescu, Mercedes – Anca Andronache – debut, Espado – Dumitru Buzincu, Zâna Pădurii – Chisako Ota – debut, Florărese – Mariya Lozanova – debut – Honoka Nishimura, Amorașul – Aoi Iwazaki, Dans țigănesc – Pamela Tănasă-Gache – Elvis Gache, Lorenzo – Alexandru Sebeși, Camacho – Cătălin Ailiesei, Don Quijote – Ovidiu Ciobotariu, Sancho Panza – Hirohito Ikeuchi

Spectacolul durează până la ora 20:30 și are o pauză.

Don Quijote este un balet în patru acte și opt scene, la baza episoadelor fiind celebrul roman „Don Quijote de la Mancha” de Miguel de Cervantes. Acesta a fost inițial în coregrafia lui Marius Petipa pe muzica lui Ludwig Minkus și a avut premiera la Teatrului Bolshoi Imperial de la Moscova, Rusia, pe 26 decembrie 1869.

Prima producţie integrală pentru o companie din Vest a fost pusă în scenă de dansatorul, coregraful, regizorul şi pedagogul polonez Witold Borkowski, în 1962, la Ballet Rambert (cea mai veche companie de dans britanică, „Rambert Dance Company” a fost înfiinţată în 1926 de poloneza Marie Rambert).

Producţii notabile în afara Rusiei, pe muzica lui L. Minkus, au fost cele puse în scenă de celebrii Nureyev pentru Opera de Stat din Viena (1966) şi de Baryshnikov pentru Teatrul de Balet American (1978), care în mare parte au urmat versiuni tradiţionale interpretate în Rusia.

George Balanchine (dansator și coregraf rus, unul dintre cei mai importanți coregrafi ai secolului XX, n. 22 Ianuarie, 1904, St. Petersburg, Rusia; d. 30 Aprilie, 1983 New York, US) a produs Don Quijote, în 1965, pe partitura muzicală a lui Nicolas Nabokov, bazată pe o suită orchestrală scrisă anterior. Aceasta a fost prima punere în scenă pentru baletul American. Departe de umorul debordant al versiunilor bazate pe coregrafia lui Petipa, Balanchine a ales să scoată în evidenţă serioasa şi grava disociere, izolare de societate a lui Don Quijote.

BILETE

Biletele se pot achiziționa  atât de la Agenția Operei (tel. 0332.888.448 – foaier / program: luni – vineri intre 10.00-17.00, sâmbătă 10.00–13.00  ), cât și online pe site-ul O.N.R.I.

Este strict interzis accesul in sala copiilor sub 7 ani.

INFO

Opera Nationala Romana Iasi:

Strada Agatha Barsescu nr. 18, Cod postal 700074 Iasi, Romania.

Telefon: +40-(0)232 211 144.

Web: operaiasi.ro

Facebook: www.facebook.com/Opera-Nationala-Romana-Iasi

You Tube: www.youtube.com/OperaIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Concert coral | Stagiunea estivala

Concert simfonic estival | Muzica de film

Turneul „UNITY SONGS” ajunge la Cluj

“Dialog cromatic” | Expozitie de pictura

Scrie un comentariu: