Documentarul Dacii Liberi proiectat la Iași

Dacii Liberi (The Free Dacians), documentarul de lung metraj, semnat de Andrei Gorgan și Monica Lăzurean-Gorgan, va fi proiectat pentru prima dată la Iași, sâmbătă, 17 noiembrie, ora 18:00, în cadrul Festivalului de Film Documentar Doc Est.

Proiecția va avea loc la Ateneul Român din Iași în prezența regizorilor Monica Lăzurean-Gorgan și Andrei Gorgan.

Care este adevărata identitate a poporului român? Cine suntem, individual și colectiv? Dintre toate episoadele istoriei noastre, Dacia a devenit subiectul celor mai multe dezbateri, polemici și teorii, mai mult sau mai puțin fanteziste. Așadar, polemicile și discuțiile aprinse nu vor sta deoparte de documentarul Dacii Liberi.

Filmul aduce laolaltă viețuitorii unui sat dacic, un istoric și un arheolog – membrii unei trupe de reconstituire istorică, un grup de mistici daci, un organizator de proteste, administratorul sitului UNESCO Sarmisegetusa Regia și participanți la Congresele de Dacologie. Pe toți îi unește pasiunea comună pentru daci. Îi desparte însă viziunea diferită pe care fiecare dintre ei o are asupra unui episod istoric care devine, de la an la an, tot mai popular în România.

Nu cred că la români e vorba atât de o obsesie a originilor, cât de o obsesie a prezentului. Orice membru al unei comunități se auto validează și prin calitățile comunității din care face parte. Și cum despre daci se știe foarte puțin, e mai simplu să spui orice despre ei, decât să nu spui.
Iar dacă un istoric spune “Dar nu există dovezi că a fost așa” i se poate răspunde, sec, cu “Dar nu există nici dovezi că nu ar fi fost așa.” Ar fi suficient dacă aș ști că acest film i-a făcut pe unii dintre noi să înceapă să gândească puțin altfel.” – spune Andrei Gorgan, unul dintre cei doi realizatori ai documentarului.

Dacii Liberi este o co-producție Manifest Film și Fundația Romania One.

INFO

www.facebook.com/daciiliberifilmul

PE ACEEASI TEMA:

Corpus Christi | Cinema Ateneu

Constantin Brâncuși – coloana sau lecția despre infinit | Cinema Ateneu

Chemarea Veneției | Cinema Ateneu

Trolii descoperă lumea | Cinema Ateneu

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Expoziția “Dacă vreau să flutur, fluturi…” | Iulius Mall Iasi

RECITAL „VISSI D’ARTE” | Opera Nationala Iasi

Concert simfonic. Dirijor: Radu Popa

MOZART – REQUIEM | Ateneul National Iasi

Scrie un comentariu: