DocEst 2018. Workshop-uri de film pentru liceeni şi studenţi: înscrieri

Cea de-a IX-a ediţie a Festivalului de Film Documentar DocEst se apropie cu paşi repezi ! În perioada 14-18 noiembrie 2018, Cinema Ateneu va găzdui cele mai recente filme documentare şi invitaţi din România, Germania şi Franţa. Doc Est este co-organizat de Primăria Municipilui Iaşi, Centrul Cultural German, Institutul Francez din Iaşi şi British Council.

În pregătirea festivalului, în perioada 23 octombrie – 5 noiembrie 2018, la Institutul Francez din Iaşi va avea loc un workshop de film documentar coordonat de regizorul Dragoş Zămosteanu, în care participanţii vor învăţa tehnicile filmului documentar şi vor realiza în echipă un film marca DocEst, având ca temă Centenarul Marii Uniri. Întâlnirile se vor desfășura sub forma unui laborator de creație, având drept scop cultivarea unui tip de privire „cinematografică” asupra realității imediate.

Pe parcursul a două săptămâni, vor avea loc cinci întâlniri cu două grupe de cursanți, în intervalul orar 16:00-18:00. La fiecare întâlnire se vor proiecta și se vor analiza fragmente din filme documentare. Până la finalul celor două săptămâni cursanții vor realiza scurte documentare, care vor fi montate ulterior într-un documentar de lung metraj, ce va fi proiectat în cadrul Festivalului de Film Documentar DocEst 2018.

Documentarul realizat în cadrul ediţiei 2017 a atras un public numeros în seara de gală a festivalului, când elevii şi studenţii participanţi, alături de Dragoş Zămosteanu, au vorbit despre experienţa DocEst şi au intrat în dialog cu cei prezenţi.

INSCRIERE

Cei care doresc să ia parte la sesiunile de workshop trebuie să trimită un e-mail cu titlul „Workshop DocEst”, care să conţină o scrisoare de motivaţie şi o scurtă prezentare personală la adresele programm@kulturzentrum-iasi.ro şi equipe.iasi@institutfrancais.ro, până la data de 21 octombrie 2018. Înscrierile se vor face în limita locurilor disponibile. Cursanții trebuie să dispună fie de o cameră video, fie de un aparat de fotografiat care poate filma, fie de un telefon mobil cu cameră video HD.

Structura workshop-ului:

  • 1. Istoria filmului documentar. Scenariul în filmul documentar. Filmul documentar și filmul de ficțiune. (2 ore)
  • 2. Discutarea temei pentru filmul de la finalul workshopului. Reportaj și documentar. Programe de editare video. (2 ore)
  • 3. Tipuri de reportaj. Tipuri de documentar. Filmul observațional. Încadraturi și mișcări de aparat. Motivațiile mișcărilor de aparat. (2 ore)
  • 4. Regulile narațiunii cinematografice: regia și montajul. (2 ore)
  • 5. Obiectivitate și manipulare în documentar. (2 ore)

INFO

Cinema Ateneu

Strada Ion Creangă nr.14, 700320, Iaşi

Telefon/ Fax: 0232 261 846,

E-mail: office@ateneuiasi.ro

Webwww.ateneuiasi.ro

FBwww.facebook.com/AteneulDinIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: