Discutie despre N. Steinhardt si prezentarea seriei de autor editata de Polirom si Manastirea „Sfinta Ana” Rohia

Afis_Steinhardt

Marti, 21 octombrie, incepind cu ora 14.00, in Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, va avea loc o discutie despre personalitatea complexa a scriitorului si monahului N. Steinhardt. Cu acest prilej, va avea loc si prezentarea seriei de autor editata de Polirom si Manastirea „Sfinta Ana” Rohia, in care au aparut pina in prezent nu mai putin de 16 volume.

Invitati: Pr. Constantin Sturzu, Mitropolia Moldovei si Bucovinei; Arhim. Macarie Motogna, Manastirea „Sfinta Ana” Rohia; Pr. prof. univ. dr. Stefan Iloaie, Facultatea de Teologie Ortodoxa, Cluj-Napoca; Prof. univ. dr. Antonio Patras, Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iasi; Conf. univ. dr. George Ardeleanu, Facultatea de Litere, Universitatea Bucuresti; Conf. univ. dr. Florian Roatis, Facultatea de Litere, Centrul Universitar de Nord, Baia Mare

Moderator: Adrian Serban, director editorial Polirom

DESPRE

N. Steinhardt se naste la Bucuresti pe 29 iulie 1912. Isi face debutul publicistic foarte de timpuriu in revista Liceului „Spiru Haret”. Isi ia bacalaureatul in 1929 si frecventeaza cenaclul „Sburatorul”, iar in 1932 isi ia licenta in Drept. In 1934 incepe sa colaboreze la Revista burgheza si publica sub pseudonimul Antisthius volumul parodic In genul… tinerilor. Isi ia doctoratul in Drept in 1936. In 1935 si 1937 publica impreuna cu Emanuel Neuman studiile Essai sur une conception catholique du Judaïsme si Illusions et realites juives. Colaboreaza la Libertatea si la Revista Fundatiilor Regale. Dupa razboi, publica pentru scurta vreme in Universul literar, Victoria, Tribuna poporului si, din nou, Revista Fundatiilor Regale. Refuza sa colaboreze cu noul regim. In 1960 este anchetat, apoi condamnat in „lotul Noica-Pillat” la 12 ani de munca silnica. Trece prin inchisorile Jilava (unde este botezat de parintele Mina Dobzeu), Gherla si Aiud. Eliberat in august 1964, va reveni dupa citiva ani in lumea literara prin traduceri, medalioane, cronici etc. In 1972 termina prima versiune a capodoperei sale, Jurnalul fericirii. Publica volume de eseuri si de critica foarte bine primite, desi unele sint puternic cenzurate. Monah din 1980, ramine activ pe terenul eseisticii si al criticii. Se stinge la 30 martie 1989.

In 2008, Manastirea „Sfinta Ana” Rohia si Editura Polirom au inceput publicarea seriei complete a operelor steinhardtiene, serie in care au aparut pina in prezent: Jurnalul fericirii, Daruind vei dobindi. Cuvinte de credinta, In genul… tinerilor, Eseu despre o conceptie catolica asupra iudaismului • Iluzii si realitati evreiesti, Principiile clasice si noile tendinte ale dreptului constitutional. Critica operei lui Leon Duguit, Articole burgheze, Intre viata si carti, Incertitudini literare, Geo Bogza, un poet al Efectelor, Exaltarii, Grandiosului, Solemnitatii, Exuberantei si Patetismului, Critica la persoana intii, Escale in timp si spatiu sau Dincoace si dincolo de texte, Prin altii spre sine, Monologul polifonic, Primejdia marturisirii. Convorbirile de la Rohia, Drumul catre isihie. Ispita lecturii, Calatoria unui fiu risipitor. Eseu romantat asupra neizbinzii.

In 2012, cu prilejul implinirii a 100 de ani de la nasterea Monahului Nicolae Delarohia (29 iulie 2012), Polirom a editat o varianta inedita a Jurnalului fericirii dupa manuscrisul aflat Manastirea „Sfinta Ana”, Rohia.

Un eveniment: Polirom; Manastirea „Sfinta Ana” Rohia. Parteneri: Mitropolia Moldovei si Bucovinei; Seminarul Teologic Ortodox „Sfintul Vasile cel Mare” Iasi; Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iasi; Facultatea de Teologie Ortodoxa, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iasi; Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iasi

INFO

Editura Polirom

www.editurapolirom.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: