Discuţie despre lucrarea ”Banner” (de Dan Acostioaei) cu Dan Acostioaei şi Nebojša Milikić, moderată de către Vahida Ramujkić.

Discuţia va avea loc în limbile engleză şi română cu traducere simultană disponibilă. Evenimentul a fost propus de către Dan Acostioaei ca şi contribuţie în proiectul „Strălucirea şi Nefericirea Claselor de Mijloc Europene”.

Dan Acostioaei (1974) locuiește și lucrează în Iași, România. Este artist vizual și conferenţiar la Universitatea de Arte “George Enescu”. Lucrările sale se concentrază pe modelele de identitate ale societății românești în tranziție, precum și pe granițele ideologice dintre economie și condițiile producției artistice din Europa de est. Proiectele sale au fost prezentate la expoziții cum ar fi Un al șaselea al Pământului – Ecologia imaginii, MUSAC, Leon, Spania (2012), Transitland: videoart în Europa Centrală și de Est 1989-2009, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Madrid, Spania (2010), Iluminări, Galerie de nivel 2, Tate Modern, Londra, Regatul Unit (2007), În timp de speranță și neliniște, MNAC, București, România (2015), Art Encounters, Timişoara şi Arad, 2017.

Vahida Ramujkić (Belgrad, 1973) este o artistă care își întemeiază activitatea în context social. Ea a inițiat și a colaborat în numeroase proiecte pe termen lung, bazate pe muncă colaborativă şi creativă, ca rotor pentru stabilirea noilor relații sociale. Din 2001 până în 2007, cele mai multe lucrări ale sale se dezvoltă prin colectivul Rotorrr din Barcelona și vizează politica dezvoltării neoliberale a orașului. Lucrările legate de problemele migrației de la începutul anilor 2000 sunt compilate în cartea “Schengen with ease” / Schengen cu ușurință din 2006. Începând cu anul 2007, ea inițiază o bibliotecă de manuale de istorie cu denumirea “History in dispute” / Istoria disputată – pe baza căreia dezvoltă o abordare metodologică pentru analiza colaborativă a fenomenului revizionismului istoric din fosta regiune iugoslavă (Mostar, Bania Luka, Berlin etc.). Un alt proiect pe termen lung pe care l-a iniţiat în colaborare cu Aviv Kruglanski în 2008 – “Documentary Embroidery” / Broderie documentară – folosește tehnica broderiei într-un context nou pentru documentarea colectivă – analiză și articulare – a realităților sociale (Barcelona, Bristol, Mexico City, Mostar, Aradac, Štoj, Varșovia etc.). Ea este activă și colaborează în mai multe colective, cum ar fi Irational.org, ReEX, Alianța antifascistă din Serbia etc.

Nebojša Milikić (1964) este un artist, activist și muncitor cultural interesat și implicat de mulți ani în dezbaterile despre istorie, revizionism istoric și reflectările acestor dezbateri în domeniul artistic, teoretic și instituțional. Prin producțiile sale activiste, artistice sau prin intermediul altor tipuri de producții culturale, el cercetează și analizează critic relațiile dintre narațiunile istorice, ideologiile, politicile și cultura memorială oficiale și neoficiale. Este implicat în mod deosebit în dezbaterile istorice în fosta Jugoslavie și tările Est Europene unde a inițiat sau s-a alăturat unor platforme asemănătoare de cercetare artistică sau activistă (România, Bosnia și Herzegovina, Kosovo). Trăiește și lucrează în Belgrad unde coordonează programul discursiv (Speech Program) al Centrului Cultural Rex și participă în grupuri activiste și inițiative precum No To Rehabilitation, ReEX etc.

Dezbaterea O Lucrare de Artă in Context Politic şi Ideologic este realizată în cadrul proiectului STRĂLUCIREA ŞI NEFERICIREA CLASELOR DE MIJLOC EUROPENE, un proiect organizat de către tranzit.ro/ Iaşi între iunie şi noiembrie 2017.

Dintre participanţi: Noa Treister, Ovidiu Pop, Ana Vilenica, Andreea Cioară, Dan Acostioaei, h.arta, BOEM*&Migrating Kitchen, Bojana Piškur & Đorđe Balmazović, Katarzyna Bielińska-Kowalewska şi Zbigniew Marcin-Kowalewski, Ovidiu Gherasim-Proca şi Sönke Hallmann & Inga. Co-curatorii proiectului sunt: Nebojša Milikić, Livia Pancu şi Florin Bobu. Parteneri: Asociaţia Oberliht, Chişinău, Centrul Cultural Rex, Belgrad, Centrul Cultural German, Iaşi. Design: Andrei Timofte

 

Proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării. Partenerul principal al tranzit.ro este Fundaţia Erste.

INFO

Foaier Cinema Victoria

ro.tranzit.org

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: