Ding, dong, ding, dong… Prima zi a Jocurilor Olimpice 2012

In aceasta dimineata, la ora 8.12,  celebrul Big Ben –  marele clopot al ceasului din turnul de nord al Palatului Westminster din Londra –   a rasunat dind startul celor 40 de batai prin care este salutata editia cu numarul XXX a Jocurilor Olimpice. Clopotul nu a mai batut in afara programului obisnuit  din 15 februarie 1952, cind au avut loc funeraliile regelui George al  VI – lea.

Big Bang_all the bells

Timp de trei minute, alaturi de Big Ben, au rasunat clopotele din intreaga tara  punind astfel in practica proiectul ”All the Bells”,   o ideea a  artistului si muzicianului britanic Martin Creed prin care este celebrata prima zi a Jocurilor Olimpice.

all the bells

Mii de oameni, din toate colturile Angliei, au sunat din clopotei pentru a celebra prima zi a Olimpiadei londoneze.

Pentru a treia oara, capitala Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord gazduieste o editie olimpica, dupa 1908 si 1948. Londra este primul oras care a primit onoarea de a organiza trei Olimpiade, cate doua mai gazduind Atena (1896, 2004) si Paris (1900, 1924). Jocurile se vor incheia pe 12 august.

Decizia de acordare a Jocurilor Olimpice Londrei a fost luata la 6 iulie 2005, capitala britanica obtinand 22 de voturi, fata de 21 pentru Paris si 20 pentru Madrid. Celelalte candidate admise la vot au obtinut 19 voturi (New York) si, respectiv, 15, Moscova), dar cei mai care i-au convins mai mult pe membrii Comitetului International Olimpic au fost englezii, in frunte cu Printesa Anne, Ken Livingstone (primarul Londrei) si, nu in ultimul rand (sau “last, but not least”, cum spun insularii), sufletul Comitetului de Organizare, legendarul alergator de semifond, Sebastian Coe.

Centrul Olimpic si nu numai

Pentru a gazdui intrecerile sportive, englezii au construit o serie de arene si au modernizat altele, majoritatea competitiilor desfasurandu-se in Centrul Olimpic din suburbia Stratford, concentrat pe o suprafata de 2 kilometri patrati in parcul “Queen Elizabeth”. Stadionul Olimpic, a carui constructie a fost finalizata inca de anul trecut, are o capacitate de 80.000 de locuri si va gazdui doar intrecerile de atletism si cele doua ceremonii, de deschidere si inchidere. In incinta Centrului Olimpic se mai afla Arena de Baschet (in care se vor disputa si meciuri de handbal), sala “Copper Box” (handbal si scrima pentru pentatlon modern), Velodromul, arena Riverbank (hochei pe iarba) si arena de polo. In vecinatate se afla si Satul Olimpic, unde sunt cazati sportivii si oficialii.

Parcul Olimpic Londra 2012

Parcul Olimpic, Londra 2012

Un alt punct fierbinte al Olimpiadei va fi “Zona Riverana”, pe malul Tamisei, care cuprinde Sala ExCeL (box, scrima, judo, tenis de masa, taekwondo, haltere, lupte), Parcul Greenwich (echitatie si secventele de calarie, scrima si tir ale pentatlonului modern), Arena “North Greenwich” (gimnastica si finalele la baschet) si poligonul de tir. O alta serie de competitii se vor desfasura in zona centrala a Londrei. Tenismenii se vor simti la ei acasa pe terenurile de la Wimbledon, “Earl Court Exhibition Centre” va fi gazda voleiului in sala (pentru ca voleiul pe plaja se va desfasura pe “Horse Guard Parade”), in zona “Hyde Park” se vor confrunta triatlonistii, dar si inotatorii de cursa lunga, iar “Lord Cricket Ground” va apartine arcasilor. Dintre bazele sportive ale Olimpiadei nu va lipsi celebrul complex Wembley, care, in afara finalelor fotbalistice, va gazdui in incinta si intrecerile de badminton. Pe strazile Londrei se vor confrunta maratonistii, iar in zona “Regent’s Park”, ciclistii de fond. In afara Londrei, lacul Dorney va fi gazda concursurilor nautice (canotaj,kaiac-canoe), la Hadleigh se vor intrece ciclistii de mountain bike, la Waltham, kaiacistii si canoistii de slalom, iar pe insula Portland (comitatul Dorsley) vor fi concursurile de yachting. In fine, meciuri de fotbal se vor juca la Coventry, Glasgow (“Hampden Park”), Cardiff (“Millennium Stadiun”), Manchester (“Old Trafford”) si Newcastle (“St. James’ Park”).

Participare

La JO 2012 vor fi prezenti peste 10.000 de sportivi din 204 tari membre ale CIO. Pentru prima data in istorie, vor participa sportive din trei tari musulmane, Arabia Saudita, Qatar si Brunei.

Olimpiada va cuprinde concursuri la 39 de sporturi. In premiera, se vor disputa intreceri de box feminin, la trei categorii de greutate, iar proba de dublu mixt la tenis revine in programul olimpic, dupa 1924!. In schimb, au iesit din programul olimpic, base-ball si varianta sa feminina, soft-ball.

Program

In prima zi a Olimpiadei,  va avea loc doar festivitatea de deschidere transmisa in direct de TVR 1 de la ora 23.00.  Ceremonia de deschidere, in prezenta a 80.000 de spectatori si sub privirile a miliarde de telespectatori, a fost incredintata lui Danny Boyle, regizorul filmului “Slumdog Millionaire (Vagabondul milionar)”, recompensat cu opt premii Oscar. Va urma apoi intrarea in arena a celor 10.500 de sportivi originari din 204 de tari. 120 de sefi de stat si de guvern vor asista la un spectacol grandios ce a costat 27 de milioane de euro.

In cea de-a doua zi ncep intreceri de badminton, baschet, box, canotaj, ciclism, echitatie, gimnastica, handbal, haltere, inot, judo,  scrima, tenis de masa, tenistir cu arcul, tir si volei. Duminica vor debuta concursurile de hochei pe iarba, kaiac-canoe, polo si yachting, iar Olimpiada atletica va incepe pe 3 august. O zi mai tarziu debuteaza inotul sincron si triatlonul, cele mai intarziate discipline fiind inotul sincron (5 august), taekowondo (8 august) si pentatlon modern (11 august).

program olimpiada 640

INFO

www.london2012.com

Sursa: ziaruldeiasi.ro , london2012.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: