Dieta si exercitiile fizice nu sunt un remediu pentru obezitate, spun doctorii

tratament-obezitate

Un grup de respectati medici americani au decis sa conteste afirmatia conform careia obezitatea poate fi tratata cu dieta si exercitii fizice. Intr-o tara care are 79 de milioane de adulti si 13 milioane de copii obezi,   tratamentul “mai putina mancare, mai multa miscare”, asa cum este practicat in acest moment, este o reteta fara sanse de reusita, spun doctorii.

Intr-un material publicat joia trecuta (12 februarie 2015, n. tr.), in publicatia Lancet Diabetes and Endocrinology, patru specialisti in tratarea obezitatii incearca sa corecteze opinia larg raspandita conform careia persoanele care au devenit obeze pot singure, prin dieta si exercitii fizice, sa revina la o greutate normala si sa o pastreze.

Odata ce obezitatea s-a instalat, greutatea corporala pare sa devina biologic “stabilita” si “aparata“, spun specialistul Christopher N. Ochner si colegii sai de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Colorado, Universitatea Northwestern si Universitatea din Pennsylvania.

Organismul uman a evoluat pentru a indura perioade cu deficit de hrana, adoptand o serie de metode pentru a asigura ca pierderea greutatii va fi recuperata, spun autorii materialului. Corpul va raspunde la pierderea in greutate printr-o utilizarea diminuata a caloriilor ca sursa de energie, pompand hormoni care cresc senzatia de foame, crescand capacitatea de a acumula grasime, si pacalind creierul pentru un aport crescut de alimente.

‘Putini sunt cei care au putut scapa cu adevarat de obezitate” precizeaza autorii. “Cei care au reusit au in continuare “obezitate in remisie” si sunt biologic foarte diferiti de persoanele de aceeasi varsta, sex si greutate care nu au avut niciodata aceasta boala“. Aceste persoane sunt tot timpul in conflict cu propriul organism care lupta sa se intoarca la vechea greutate.

Ceea ce este cu adevarat depresiv, declara Ochner intr-un interviu, este ca “un adult mediu cu obezitate are sub 1% sanse sa slabeasca si sa-si mentina greutatea corecta fara interventie chirurgicala“.

Aceste date descurajante despre raspunsul organismului uman la pierderea in greutate sunt bine cunoscute cercetatorilor. Producatorii de medicamente specifice lupta cu faptul ca atunci cand gasesc un tratament care induce scaderea in greutate printr-o metoda oarecare, un alt mecanism se dezvolta pentru a compensa scaderea in greutate.

Intrebarea este de ce au decis acesti patru respectati medici sa recapituleze intr-o publicatie de specialitate lucruri  bine cunoscute comunitatii medicale?

Nu este vorba numai de stigmatizarea obezitatii de catre catre majoritatea populatiei. Ceea ce m-a deranjat cel mai mult lucrand cu diversi practicieni, este ca o parte dintre ei – un procent ingrijorator – inca cred ca tratarea obezitatii este problema de optiune personala: daca pacientii lor s-ar stradui mai mult, daca ar descoperi cum sa-i motiveze mai bine eforturile bolnavilor ar fi incununate de succes. Iar acest lucru nu este corect

O schimbare a stilului de viata este fara indoiala o conditie necesara pentru a slabi“, precizeaza Ochner. Insa este departe de a fi suficient, iar atunci cand medicii cred ca ar fi  — cand iti spun,  “stii deja ce trebuie sa faci” – adauga el –“asta e crud si daunator. Impiedica pacientii sa primeasca ingrijiorea de care au nevoie“.

Medicii, continua Ochner  ar trebui sa faca mai mult decat sa indemne pacientii sa manance mai putin si sa se miste mai mult. Este necesar sa intervina din timp pentru a incuraja pierderea in greutate, inainte ca pacientii sa devina obezi. Ar trebui sa discute cu pacientii gama de medicamente, interventia chirurgicala si tratamentele bazate pe diverse dispozitive, suplimentar indemnurilor de slabire prin dieta si exercitii. In plus, trebuie sa dezvolte planuri de mentinere a greutatii – un aspect neglijat al tratamentului obezitatii – ca parte din planul general de tratament.

Intre timp, oficialii din domeniul sanatatii publice si cercetatorii, adauga Ochner ar trebui sa faca mai mult pentru a incuraja dezvoltarea de solutii mai eficioente pentru pierderea in greutate.  Toata lumea trebuie sa inteleaga ca “este nevoie de 20, 30, 40 de ani pentru a vedea o schimbare.

Toti ne dorim un leac pentru obezitate: incheie Ochner. Insa, “mananca mai putin, misca-te mai mult” nu este acel leac, incheie el.

Sursa: www.latimes.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

2 comentarii la “Dieta si exercitiile fizice nu sunt un remediu pentru obezitate, spun doctorii”

  1. Vengeance says:

    Dar sportivii amatori sau nu ce fac ?
    Acesta este cel mai nociv articol din ultimii ani. Pentru alte article San ATPase Benito pe situl menu: exercitii fizice iasi (blog).

  2. Vengeance says:

    Obezitatea nu este o boala, dupa cum vreau sa credeti acesti oameni platiti. Faceti cardio in continuare si scimbati-va stilul gresit due viata.

Scrie un comentariu: