”Dialogul maestrilor” – concert simfonic extraordinar

dialog maestri

Filarmonica de Stat ”Moldova” Iasi va invita vineri, 4 martie 2016, ora 19:00 in sala mare a Teatrului Luceafarul la concertul simfonic extraordinar “Dialogul maestrilor ”.

Participa: Orchestra simfonica. Dirijor: Horia Andreescu. Solist: Mihai Ungureanu, pian.

Horia Andreescu este dirijor principal al Filarmonicii George Enescu, fondator şi dirijor al Orchestrei de Cameră Virtuozii din Bucureşti şi profesor asociat la Universitatea Națională de Muzică din Bucureşti.
A fost distins cu numeroase premii şi distincții: la concursurile de dirijat de la Copenhaga şi Geneva, Premiul Criticii la Bienala Muzicii Contemporane – Berlin, Premiul Uniunii Criticilor Muzicali, care l-a declarat Dirijorul anului în 1997, Ordinul Pentru Merit în grad de Ofițer în anul 2000, Premiul UNESCO–România în 2003, Premiul Uniunii Compozitorilor din România şi Ordinul Pentru Merit în grad de Mare Cruce în 2006.

Cariera sa dirijorală include trei poziții de dirijor oaspete permanent în Germania: la Orchestra Simfonică Radio Berlin (1981-1993), Filarmonica din Dresda (1983-1993) şi Mecklenburgische Staatskapelle Schwerin (1981-1990).

Între alte orchestre cu care a colaborat sau continuă să colaboreze, se numără: Gewandhaus Leipzig, Staatskapelle Berlin, Orchestra Simfonica din Londra, Filarmonica Regală din Londra, Orchestrele simfonice din Viena, Ierusalim, Orchestra Radio Viena, BBC Scoţia, Orchestrele Radio din Leipzig, Hamburg, Copenhaga, Filarmonicile din Amsterdam, Stuttgart, Budapesta, Israel Chamber Orchestra Tel Aviv, Collegium Musicum– Copenhaga, Orchestra Olandeză de Cameră etc. Cu orchestre româneşti a întreprins turnee în Germania, Marea Britanie, Japonia, Austria, Spania, Italia, Olanda, Grecia, Turcia, Croaţia etc.

Maestrul Horia Andreescu a participat la festivalurile internaţionale: George Enescu, Wiener Festwochen, Dresdner Festspiele, Wien Modern, Musik-Bienale – Berlin, Europa Musicalae – München, Festivalul de muzică modernă – Copenhaga etc. A colaborat cu toate vârfurile artei muzicale româneşti, iar dintre soliştii străini din concertele sale amintim pe Anne-Sophie Mutter, Maxim Vengerov, Oleg Kogan, Vladimir Repin, Misha Maisky, Victor Tretiakov, Leonidas Kavakos, Michael Roll, Elisabeth Leonskaja, Dmitri Alexeev, Zoltán Kocsis, Eliso Virsaladze etc. În cardex-ul Radiodifuziunii Române se află peste 10.000 de minute cu lucrări dirijate de cunoscutul artist, în concerte şi înregistrări speciale. A semnat peste 60 de înregistrări discografice pentru Attacca şi Cultuur En Media (Olanda), Naxos/Marco Polo, Bayer Records, RCA-Read Seal, Hastedt (Germania), Aksak (Franţa), Electrecord, Artexim şi Casa Radio (România).

În compania Orchestrei Simfonice Radio Berlin a înregistrat în anul 2010, cel de al doilea CD, de data aceasta cu muzică românească, pentru firma CPO – Germania. Înregistrările a 7 discuri cu lucrări de Enescu, 6 dintre ele realizate cu Orchestra Naţională Radio, pentru casa OLYMPIA din Londra, care a asigurat o distribuţie internaţională, au fost comentate cu entuziasm de presa muzicală din toata lumea.

O preocupare constantă o constituie, în ultimul deceniu, reconsiderarea şi punerea în valoare – prin înregistrări Radio sau pe CD – a creaţiei compozitorilor transilvani din sec. XVI până în zilele noastre (Bakfark, Sartorius, A. Schencker, Caioni, Dittersdorf, Berger etc).

Solist concertist și director artistic al Filarmonicii Oltenia din Craiova, pianistul Mihai Ungureanu apare cu regularitate în viața de concert a țării şi din străinătate, atrăgându¬-şi elogiile publicului şi ale presei. La 16 ani a debutat cu Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de Franz Liszt pe scena Filarmonicii craiovene. Ca student al Academiei de Muzică din Bucureşti a beneficiat de îndrumările maestrului Dan Grigore, precum şi ale prof. Ioana Minei. Din 1981 desfășoară o intensă activitate concertistică, colaborând cu toate orchestrele simfonice din țară şi realizează numeroase turnee peste hotare.

Este laureatul mai multor competiții naționale şi a fost distins cu Premiul ATM (premiul Criticii Muzicale) pe anul 1986. Este invitat, cu regularitate, ca membru în juriu la importante concursuri internaționale. Mihai Ungureanu s-¬a implicat şi în realizarea unor valoroase înregistrări discografice la casa Electrecord ¬ Bucureşti, promovând atât repertoriul autohton, cât şi pagini de referință din creația universală: G. Enescu -¬ Sonata a III-¬a în caracter popular românesc, cu violonista Luminiţa Rogacev, J. Brahms -¬ Cvartet cu pian, împreună cu Trio Consonanţe ¬ Craiova. Totodată, a imprimat 2 CD¬-uri la Casa de discuri Bella Musica din Freiburg, în compania Orchestrei simfonice a Filarmonicii Banatul din Timișoara.

În anul 2004 a înregistrat, în Germania, la Casa de discuri Hasted¬ WDR 3, un CD „Portret Pascal Bentoiu”, în colaborare cu violonista Jenny Abel, sub conducerea muzicală a maestrului Horia Andreescu. Repertoriul său vast, cuprinzând lucrări reprezentative, de la muzica barocului până la cea contemporană universală şi românească, îl situează printre cei mai prolifici pianiști ai momentului.

PROGRAM

  • Dan Dediu – Hecatomba pentru orchestră (primă audiție);
  • G. Gershwin – Concertul pentru pian și orchestră în fa major;
  • A. Dvorak – Simfonia nr. 8, op. 88, în sol major.

BILETE

Biletele sunt puse în vânzare la Casa de bilete a Filarmonicii, str. Cuza Vodă, nr. 29, tel. 0332-882.025. Programul casei de bilete: Luni–Joi: 10:00-18:00, la sediu. Vineri sau în altă zi de concert: 11:00-17:00, la sediu; 17:00-19:00, la sala de concerte. Sunt valabile abonamentele cu nr. 20.

Puteți rezerva bilete la concertele și recitalurile organizate de Filarmonica Moldova Iași telefonic, la numărul 0332-882.025, de luni până joi, între orele10-18. Dacă biletele rezervate nu se achită cel târziu cu 24 de ore înaintea spectacolelor, rezervările se anulează.

INFO

Filarmonica de Stat „Moldova” Iasi – Romania

Adresa: Str. Cuza Voda 29, RO-700037, Iasi

Tel: (004) 0232-212509; 0232-314601

E-mailsecretary@filarmonicais.ro

Web: filarmonicais.ro

FB: www.facebook.com/FilarmonicaMoldovaIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: