Filarmonica de Stat Moldova Iasi continuă seria Dialogul Maeștrilor si va invita vineri, 8 aprilie 2016, de la ora 19:00 , in sala de spectacole a Teatrului pentru Copii si Tineret Luceafarul la concertul simfonic extraordinar prilejuit de aniversarea celor 70 de ani de viață ai Maestrului Cristian Mandeal.
Participa: Orchestra simfonică a Filarmonicii Moldova. Dirijor: Cristian Mandeal. Solist: Stefan Arnold, pian (Austria)
PROGRAM
- W.A. Mozart – Uvertura Rãpirea din Serai;
- W.A. Mozart – Concert nr. 12 pentru pian și orchestrã, în la major, KV 414;
- L. van Beethoven – Simfonia nr. 6, în fa major, op. 68, Pastorala.
Filarmonica „Moldova” dedică artistului Cristian Mandeal acest nou concert din seria Dialogul Maeștrilor, cu prilejul aniversării a 70 de ani de viață. La prima sa apariție pe scena Filarmonicii Moldova (în noiembrie 1981), dirijorul Cristian Mandeal a lăsat o impresie de neşters în conştiinţa şi sensibilitatea interpreţilor şi melomanilor deopotrivă. Cine cunoaște cariera „ieșeană” a maestrului Cristian Mandeal nu poate uita ciclurile Brahms și Beethoven susținute la Filarmonica Moldova în anii ’88-’89 de remarcabilul muzician – clujean pe atunci! Dedicația emoționantă înscrisă în Cartea de Aur cu acest prilej, mărturie a legăturii profunde dintre artist și muzicienii ieșeni se află în prezent pe zidurile clădirii Filarmonicii!
Cristian Mandeal a fost mai mulți ani director general şi dirijor principal al Filarmonicii George Enescu, director artistic al Orchestrei Simfonice Euskadi – Spania, director ar¬tistic al Festivalului şi Concursului Internațional George Enescu.
Născut la Rupea (Braşov), a studiat pian, compoziție şi dirijat la Liceul de Muzică din Braşov şi la Academia de Muzică din Bucureşti. S-a perfecționat ulterior la Berlin, cu Herbert von Karajan şi la München cu Sergiu Celibidache. A obţinut primele sale angajamente ca dirijor permanent la Filarmonicile din Târgu Mureş şi Cluj, iar din 1987 la Filarmonica din Bucureşti. În paralel a fost şi Director Artistic al Orchestrei Simfonice din Haifa – Israel şi Dirijor rezident al Orchestrei Haydn de la Bolzano şi Trento – Italia.
A primit numeroase premii și distincții: Cavaler și Membru al Consiliului de Onoare al Ordinului Național Pentru Merit-Mare Cruce; Ordinul Italian Steaua Solidarității Italiene – în grad de Mare Ofițer; Premiul Uniunii Compozitorilor din Romania (de două ori); Premiul Fundației Culturale Romane (pentru contribuția excepțională la renumele artei românești în lume); Premiul Radio Cultural (pentru promovarea artei dirijorale românești în lume); Premiul Ionel Perlea; Premiul Dinu Lipatti; Medalia Meritul Cultural clasa 1; Medalia George Enescu. Este cetățean de onoare al orașului Brașov și Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică Cluj-Napoca.
Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal o reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă și dirijează constant încă de la înființare (2008), aducând-o într-un timp record la un nivel emblematic pentru cultura românească.
Născut la Würzburg, în Germania, Stefan Arnold a început studiul pianului la vârsta de 4 ani. A studiat la Musikhochschule din orașul natal, iar în 1983 a fost admis la Universitatea de Muzică din Hanovra, unde a studiat cu Hans Leygraf. Doi ani mai târziu a susținut doctoratul în muzică, cu distincția Summa cum laude. A continuat să studieze la Mozarteum Musikhochschule (Salzburg), unde a primit premiul Outstanding Young Artist of The Year, acordat de către Guvernul Austriei și la Musikhochschule Berlin.
A fost laureat la numeroase concursuri, între care Senigallia International Piano Competition (Italia, 1986), German Music Competition (1987), Dublin International Piano Competition ș.a.
Din momentul obținerii Premiul I la Concursul International Bösendorfer din Austria, în 1988, Stefan Arnold s-a impus ca unul dintre cei mai înzestrați pianiști ai generației sale și a început o carieră concertistică bogată, alături de cele mai importante orchestre europene. A avut apariții în calitate de invitat al unor importante festivaluri din Europa și Statele Unite și a evoluat pe scene celebre din întreaga lume, precum Tonhalle (Zürich), Philharmonie (Berlin), Gasteig (Munich), Festspielhaus (Salzburg), Musikverein și Konzerthaus (Viena), Tivoli (Copenhaga), Palacio de las Bellas Artes (Mexico-City), Teatro Opera (Buenos Aires), Suntory-Hall și Bunko Kaikan (Tokyo) și Symphony-Hall (Osaka).
Între dirijorii cu care a colaborat se regăsesc Jeffrey Tate, Yuri Simonov, Hubert Soudant, Miguel Harth-Bedoya, Petre Sbârcea, Jonathan Seers, Gabriel Feltz, Okko Kamu, Eduardo G. Barrios și Christoph Prick. Stefan Arnold a realizat înregistrări cu casele de discuri Harmonia Mundi și Ambitus, devenind artist exclusiv al celei din urmă. Din 2004 Stefan Arnold este profesor la catedra de pian a Universității de Muzică și Arte Dramatice din Viena.
BILETE
Biletele sunt puse în vânzare la Casa de bilete a Filarmonicii, str. Cuza Vodă, nr. 29, tel. 0332-882.025. Programul casei de bilete: Luni–Joi: 10:00-18:00, la sediu. Vineri sau în altă zi de concert: 11:00-17:00, la sediu; 17:00-19:00, la sala de concerte. Sunt valabile abonamentele cu nr. 25.
Puteți rezerva bilete la concertele și recitalurile organizate de Filarmonica Moldova Iași telefonic, la numărul 0332-882.025, de luni până joi, între orele10-18. Dacă biletele rezervate nu se achită cel târziu cu 24 de ore înaintea spectacolelor, rezervările se anulează.
INFO
Filarmonica de Stat „Moldova” Iasi – Romania
Adresa: Str. Cuza Voda 29, RO-700037, Iasi
Tel: (004) 0232-212509; 0232-314601
E-mail: secretary@filarmonicais.ro
Web: filarmonicais.ro