Dezvoltarea biciclismului in Romania – o realitate pe care autoritatile locale si nationale ar trebui sa o sprijine

În perioada 14-16 noiembrie 2014 a avut loc la Brașov a 11-a conferința națională de cicloturism, biciclism urban și promovarea bicicletei – PRO VELO XI, organizata de Clubul de Cicloturism “Napoca” (CCN) sub egida Federației Bicicliștilor din România (FBR). Iașul a fost bine reprezentat la conferința de către asociațiile IasiBike și ProBikeAddiction.

provelo-conferinta

Iașul a fost bine reprezentat la conferința de către asociațiile IasiBike și ProBikeAddiction.

Timp de 3 zile, au fost abordate teme complexe pentru identificarea de soluții și modele de buna practica care sa transforme mersul pe bicicleta în România într-o experiență plăcută și fireasca.

În cadrul conferinței, ProBikeAddiction a prezentat Ghidul de trasee cicloturistice, singurul instrument de acest gen la îndemâna cicliștilor care doresc sa pedaleze în zona apropiata Iașului și Vasluiului. Ghidul de trasee poate fi descarcat gratuit de pe site-ul www.ProBikeAddiction.ro și cuprinde informații legate de traseu, dificultatea acestuia, precum și despre obiectivele turistice naturale sau culturale care pot fi întâlnite pe parcurs.

Inițiativa noastră a fost foarte bine primita la nivel național și consideram ca împreună cu alte asociații de profil din tara vom putea atrage atenția asupra cicloturismului ca modalitate grozava de aventura și petrecere a timpului liber. De asemenea, intenționăm sa ne implicam în doua proiecte de anvergura la nivel național – Rețeaua Națională de Trasee Cicloturistice Marcate din România (RNTCMR) și harta națională Rutavelo”, a precizat Ioana Popa, președintele Asociației ProBikeAddiction Iași.

Cursurile saptamanale de invatat mersul pe bicicleta, atelierele de manevrabilitate si siguranta din scoli, turele ghidate de cicloturism si asistenta mecanica asigurata, completeaza serviciile bike related complexe oferite de ProBikeAddiction.

De asemenea, IasiBike a prezentat numeroasele evenimente organizate pentru promovarea biciclismului urban la care au participat în număr din ce în ce mai mare bicicliști de toate vârstele, începând cu cei mai mici dintre bicicliști. Au fost amintite evenimentele pentru promovarea cicloturismului și ciclismului recreativ organizate atât în județul Iași, cât și în țară prin ture cicloturistice la munte și la mare, culminând cu parcurgerea a peste 3000 km în turul României. Din punct de vedere competițional au fost organizate zeci de concursuri la care am avut un numeros public și participanți de toate vârstele (peste 220 de concurenți la ultimul concurs Tur de Iași), atât în municipiul Iași cât și în minunatele zone împădurite de pe meleagurile moldovenești.

Privind spre viitor, IasiBike se va implica activ în toate proiectele pentru promovarea și susținerea biciclismului urban, în realizarea Planului de mobilitate urbană durabilă și va continua impulsionarea autorităților pentru realizarea de piste de bicicletă la standarde europene, oferind astfel mai mult decât o speranță acelor copii care ne privesc cu admirație când navigăm, în grupuri, în traficul rutier urban.” a precizat Iordana Leahu, președintele Clubului de Cicloturism și Ecologie IașiBike.

Puncte fierbinti pe agenda Provelo

La conferința națională Provelo au fost discutate aspecte legate de procedurile de desemnare, marcare și omologare a traseelor cicloturistice (pentru care legislația întârzie de 15 ani, în ciuda promisiunilor autorităților), itinerarul concret al unor trasee cicloturistice naționale și regionale, compatibilizarea diverselor inițiative locale intre ele și integrarea cu proiectul de rețea națională RNTCMR și europeana EUROVELO (din care doua magistrale urmează sa străbată și România – EuroVelo 6 și EuroVelo 13), precum și în harta națională de trasee Rutavelo, standardele pentru cazări pro-biciclistice și pentru ghizii de cicloturism și ghidurile și hărțile cicloturistice.

Legislația rutiera ce vizează bicicliștii a fost de asemenea in atenția participanților Conferinței Naționale Provelo.

Consideram ca in România este una dintre cele mai restrictive și desuete legislații de profil din Europa, un exemplu fiind interdicția in totalitate a circulației copiilor sub 14 ani pe biciclete pe drumurile publice – chiar și in cazul in care aceste cai de acces sunt necirculate sau copiii sunt însoțiți de adulți. Masuri de revizuire a legislației alături de respectarea prevederilor Codului Rutier prin care este obligatorie desfășurarea săptămânal a unei ore de Educație Rutieră în școli, ar putea încuraja petrecerea timpului în familie, pe biciclete“, a declarat Radu Mititean, director executiv al Clubului de Cicloturism “Napoca” (CCN) si presedinte al Federatiei Biciclistilor din Romania (FBR) – organizatorii evenimentului..

Infrastructura specifica pentru biciclete – atât cea de staționare, cat și cea de rulare reprezinta un alt punct nevralgic, standardele din România fiind foarte vechi șidepășite. De aceea, ne asumam rolul de a educa comunitățile din care facem parte în domeniul biciclistic, fie ca ne adresam copiilor, publicului larg sau autorităților locale. Biciclismul urban/utilitar este o componentă importantă a mobilității urbane și vom promova mersul cu bicicleta la școalăși la serviciu, înființarea unor programe de bike sharingșiinter-modularitatea – transportul bicicletelor în trenuri și alte mijloace de transport public.

Reprezentanții societății civile, ai organizațiilor partenere străineși ai instituțiilor publice au fost cu toții interesați în găsirea de soluții pentru alinierea ciclismului la standarde măcar apropiate de cele europene. Ne bucuram ca împreună am reușit sa adoptăm mai multe rezoluții, apeluri și documente de poziție, ce vor fi prezentate public în perioada următoareși pe care le vom remite autorităților competente. Dezvoltarea ciclismului înRomânia este o realitate pe care autoritățile locale șinaționale vor trebui sa o sprijine.

La Conferința Națională Provelo au participat ONG-uri din Iași (ProBikeAddiction și IasiBike),  București, Timișoara, Târgu-Mureș, Sibiu, Brașov, Ploieștiși Cluj-Napoca. Prezența străină a fost asigurata de Tomislav Panenic, oficial din partea Danube Competence Center, organizație ce susține cicloturismul în zona Dunării, malul romanesc al fluviului fiind cuprins în rețeaua cicloturistică europeana Eurovelo 6.

Următoarea Conferință Națională Provelo va avea loc în primul trimestru al anului 2015.

Conferința PRO VELO XI s-a putut desfășurași gratie cofinanțării din partea GIZ (Societatea Germana pentru Colaborare Internațională) prin DCC (Danube Competence Center, cu sediul la Belgrad, ce promoveazăși cooperarea cicloturistica regionala însud-estul Europei) și a sponsorizării din partea BIKE SPORT www.bikenet.rocărora le mulțumim pentru sprijinul acordat.

INFO

Clubul de Cicloturism “Napoca”

www.facebook.com/ccn.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: