Dezbaterea ”Utopie comunista, crime in masa si memorii concurente in secolele XX si XXI”

Doctrina comunista va fi exemplificata si dezbatuta vineri, 23 martie, incepind cu ora 17, in sala H1 a corpului H al Universitatii “Al.I. Cuza”. Cei prezenti vor putea viziona filmul „The Soviet Story”, care va fi urmat de dezbaterea „Utopie comunista, crime in masa si memorii concurente in secolele XX si XXI”.
 

Vizionarea filmului „The Soviet Story" va fi urmata de dezbaterea „Utopie comunista, crime in masa si memorii concurente in secolele XX si XXI".

La dezbatere vor participa istoricii Ovidiu Buruiana, Adrian Cioflanca, Dorin Dobrincu si Andrei Muraru. „The Soviet Story” este un film documentar al regizorului leton Edvins Snore si a fost lansat pe 5 mai 2008. Filmul ilustreaza natura comunismului sovietic si colaborarea dintre URSS si Germania nazista inainte ca cele doua puteri sa intre in conflict in 1941, oprindu-se asupra unor episoade istorice semnificative precum foamea din Ucraina sau marea teroare stalinista.

Documentarea filmului este sustinuta prin interviuri realizate cu supravietuitori ai dramelor regimului stalinist, dar si cu foarte cunoscuti analisti ai sistemului comunist. Printre acestia se regasesc Norman Davies, Nicolas Werth, Francoise Thom, Vladimir Bukovski, Vicktor Suvorov, precum si cu membri ai Parlamentului European. In film mai sint prezentate Pactul Ribbentrop-Molotov, masacrarea ofiterilor polonezi in padurea Katyn, colaborarea dintre Gestapo si NKVD si deportarile in masa si experimentele medicale efectuate in Gulag.

Evenimentul este organizat de Centrul de Studii asupra Comunismului si Postcomunismului (CSCP), in colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (ICCMER) sI Fundatia Konrad Adenauer (KAS).

Autor: Alexandra COROLEA, Ziarul de Iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: