Dezbaterea Partizani sau adversari ai Noului Cinema Românesc si Lansare de carte

Dezbaterea Partizani sau adversari ai Noului Cinema Românesc si Lansare de carteUniversitatea de Arte „George Enescu” în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”  va organiza o dezbatere cu public cu titlul Partizani sau adversari ai Noului Cinema Românesc, în ziua de vineri, 7 decembrie 2012, ora 12, în Sala Studio Teatru  a Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, (Str. Horia 7-9 ).

Evenimentul va fi urmat de lansarea volumului 2 al cărţii O istorie subiectivă a tranziţiei filmice de Valerian SAVA şi de o sesiune de acordare de autografe de către autor.

La dezbatere vor participa istoricul Mihai Dorin, scenaristul Florin Lăzărescu precum şi cadre didactice şi studenţi ai Facultătii de Teatru din cadrul Universitătii de Arte respectiv ai Secţiei de Jurnalistică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”.

Elev la liceele “Nicu Gane” din Fălticeni şi apoi  la Liceul Internat „Costache Negruzzi” din Iaşi, student la Facultatea de Litere şi apoi la Institutul de Arta Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, criticul şi istoricul de film Valerian Sava şi-a început activitatea publicistică de specialitate încă din studenţie (în 2013 se vor împlini 60 de ani), dar a debutat editorial tîrziu, cu primul volum din „Istoria critică a filmului românesc contemporan” – carte stopată şi cu manuscrisul desfigurat de cenzură în anii ’80, apoi reconstituită şi dezvoltată de autor de-a lungul anilor ’90, cînd era cadru didactic asociat la Universitatea publică de resort – tipărită abia în 1999.

Cartea „O istorie subiectivă a tranziţiei filmice”, cu subtitlul  Al Patrulea Val, restauraţia mediocrată şi refondarea cinemaului românesc, din care au apărut în 2011-2012 primul şi al doilea volum, este continuarea pe orbita actualităţii a unui demers care, după cum apreciază Ştefan Oprea pe coperta IV a ultimei apariţii, face din Valerian Sava “cel mai temeinic, mai onest şi mai angajat critic şi istoric al domeniului”.

INFO

Universitatea de Arte „George Enescu” Iasi
Str. Cuza Voda nr.29
Iasi, Romania

Tel/fax: +4 0232 276020

www.arteiasi.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: