Dezbatere la Meru Iasi: Reconstrucţia statului social în România

stat-social-dezbatere

Credit foto: Camil Tulcan, Higher Steps, 2009

Sistemul de sănătate e constant subfinanțat şi din ce în ce mai inaccesibil. Multe școli, mai ales din mediul rural, au fost închise, forțând copii să facă naveta pentru a primi o educație. Sistemul de asistenţă socială este precar şi inadaptat nevoilor. Sistemul de pensii este construit inechitabil, foarte mulți pensionari ajungând să trăiască în sărăcie după o viață de muncă. Locuințelor sociale sunt foarte puţine în raport cu nevoile iar politicile de atribuire sunt restrictive sau marcate de rasism.

Acestea sunt doar câteva dintre problemele statului social aflat în retragerea şi continuă degradare în timpul tranziţiei. Rezultatul? România are aproape cel mai mare procent de persoane vulnerabile şi aflate în risc de sărăcie din Uniunea Europeană, aproape 40%.

40% dintre concetăţenii noştri se întreţin cu greu, sunt marginalizaţi, precari, bolnavi, cu educaţie precară, izolaţi de comunităţi, cu şanse puţine să se împlinească şi să participe la viaţa socială, politică şi economică. Statul social nu este însă destinat doar acestora, ci tuturor. Este garanţia că trăim într-o societate integrată, coezivă care creează legături sociale şi oportunităţi.

La această dezbatere se cauta raspunsuri la câteva întrebări: Cum am ajuns în această situaţie? Care au fost deciziile şi acţiunile care ne-au adus aici? Care sunt instrumentele prin care putem construi un stat social funcțional care protejează cetățenii atunci când au nevoie, ajută la integrarea comunităților marginalizate și oferă servicii publice esențiale de calitate tuturor. Dezbaterea va avea loc la Meru Iasi, sambata, 5 noiembrie, de la ora 17:00.

Platforma Demos este un proiect civic și politic menit să articuleze drepturi, nevoi și interese care nu au fost reprezentate cu adevărat în viața publică și politică românească. Aceasta este o construcție bazată pe deschidere și participare cetățenească care își propune să aducă teme sociale și ecologice pe agenda publică.

INFO

Meru Iasi

Bd. Carol I,nr. 3, Casa cu pasaj, Et. 1

E-mail: meru.contact@gmail.com

www.facebook.com/pages/Meru-Iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: